
romeo@julia.com
De: Fren_Ák (concept)
Regia: Fren_Ák (coregrafie)
Cu: Balázs Judith, Deák Zoltán, Veres Nagy Attila
Vazut in cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024
romeo@julieta.com – Opinie LaTeatru.EU
Povestea de dragoste din Romeo si Julieta nu a fost niciodata printre favoritele mele. Dimpotriva chiar. Judec nu doar cu sufletul, ca nu sunt impresionat, ca nu pot empatiza cu iubirea lor neimplinita, ci si cu creierul, caci o persoana rationala ca mine simte nevoie de o motivatie mai puternica.
Cu toate acestea, accept faptul ca Romeo si Julieta este printre cele mai ofertante texte din dramaturgia universala. Tocmai pentru ca toata lumea cunoaste povestea de dragoste dintre ei, regizorul are o libertate mai mare decat in cazul multor altor texte. El este cel care iese in evidenta, spectatorii se duc sa-i vada alegerile lui regizorale. El este vedeta, el vinde biletele. Evident, el n-ar putea face nimic fara actori, ideile lui sunt puse in aplicare de catre acestia.
Despre teatrul de miscare v-am mai spus. Am vazut cateva astfel de spectacole si-n cazul Sepsi Theatre Showcase 2024, dar am vazut cateva si-n Bucuresti. La showcase-ul secuiesc am vazut Pappa mia! (tot al Studio M) si Privitor (al teatrului romanesc, Andrei Muresanu). Acest romeo@julia.com a fost al treilea spectacol de teatru de miscare din cadrul “festivalului”, fiind totodata si cel mai bun dintre ele.
Primul lucru care mi-a atras atentia la acest spectacol, cu mult inainte sa intru in sala, a fost titlul. Stiu ca pentru multi titlul reprezinta o adresa de email si atat, un titlu care sugereaza conteporaneitatea, care ar trebui sa ne spuna ca spectacolul are loc deopotriva in prezent si in trecut, insa mintea mea mult prea analitica isi pune SI o alta intrebare: de ce romeo@julia.com si nu julia@romeo.com? O intrebare la fel de importanta: de ce titlul este sub forma de email si nu sub forma de adresa de site (tip RomeoSiJulieta.com)? Premisa de la care plec, la fel ca-n multe alte cazuri, este nu exista coincidente, ca titlul nu a fost ales pur si simplu la intamplare.
Nu am gasit o explicatie foarte profunda, asa ca incerc sa o dau pe cea mai simpla dintre ele: strict pe baza titlului, Julia (Julieta!) pare a fi gazda (“hostingul”), Romeo fiind doar un … oaspete. Julia este amfitrioana, cea care dirijeaza tot.
Ceea ce ne propune Fren_Ák este o explorare a interiorului celor 2 protagonisti. Ceea ce vedem este un Romeo si Julieta aproape grotesc, lipsit de “manusi”, un Romeo si Julieta atemporal, un Romeo si Julieta lipsit aproape complet de bunatate, de iubire. Vedem tot ce e mai rau in aceste personaje, vedem o versiune a acestor personaje aproape in intregime orientate catre sine.
Spectacolul romeo@julia.com pare ca ar trebui vazut alaturi de o montare clasica a piesei. Daca le-as vedea una dupa alta, as simti ca am tabloul complet, as simti ca am vazut tot ce trebuia vazut. Altfel, romeo@julia.com se bazeaza pe memoria si pe cultura spectatorilor, care sunt obligati sa fi vazut montari ale textului, care sunt obligati sa cunoasca dinainte personajele, sa le cunoasca actiunile.
Multi se vor intreba ce spectator de teatru este acela care nu a auzit de Romeo si Julieta, care nu le stie povestea, care n-a vazut nicio montare. Tind sa le dau dreptate celor care intreaba asta, insa adaug o nuanta: oare cum am inceput cu totii? A existat in cazul fiecarui spectator de teatru O PRIMA DATA cand a vazut o montare a unei piese celebre.
Altfel spus, romeo@julia.com se adreseaza intai si intai spectatorilor experimentati, celor care au vazut deja multe montari, celor care vor sa vada si dedesupturile, satui sa tot vada partea de la suprafata. Acestia, mai ales daca mai si cunosc un pic de teatru de miscare, vor fi incantati de ceea ce vor vedea. Legat de titlu, va las pe voi sa va ganditi la posibile explicatii. Eu unul refuz sa cred ca este intamplator, chiar daca este posibil ca cea mai simpla explicatie sa nu fie nicidecum cea corecta.
One thought on “romeo@julia.com – Studio M – Sepsi Theatre Showcase 2024”