Rosto – Teatrul Act – Fest-FDR 2021

Rosto - Teatrul Act AFIS

Rosto dupa Ion Luca Caragiale
Un spectacol de Alexandru Dabija
Distributia:
Profesor / Doamna / Revizor – Marcel Iures
Elev / Parinte / Profesor – Ionut Toader
Elev / Parinte / Doamna – Dan Radulescu
Vazut in Sala Mare a Teatrului National din Timisoara

Rosto - Teatrul Act - Fest-FDR 2021 aplauze

Rosto – Opinie LaTeatru.EU

 

La ce va duce cu gandul titlul Rosto? Cam despre ce ar putea fi un spectacol cu acest nume?

Dar daca aflati ca se bazeaza pe ceva texte de Caragiale, la ce va duce gandul? Desi in spectacol nu i se pomeneste numele, de fapt are un altul, va las pe voi sa-l descoperiti, despre celebrul Marius Chicos Rostogan este vorba, e drept amestecat cu intelesul romanesc al cuvantului ROST. Ma rog, eu ma dusesem cu gandul si la ROAST, chiar credeam ca este un ROAST pe baza textelor lui Caragiale, nu ca ar fi fost departe de acest lucru.

Cum ar arata o lectie predata de Marius Chicos Rostogan in 2021? Cum ar arata ea tinuta pe zoom? Cum ar arata Marius Chicos Rostogan, Rosto, in 2021? Ca tot am zis despre ZOOM, spectacolul acesta are farmec tinut live, pe scena, mai ales ca scena este gandita fix langa spectatori, in mijlocul lor (cine stie scena Teatrului Act isi da seama la ce ma refer). Un Rosto vazut online este la fel de eficient precum o lectie de scoala tinuta pe Zoom.

Marcel Iures si Teatrul Act au inceput acum sa adapteze scenic operele lui Caragiale, dupa ce au facut asta si cu cateva opere de-ale lui Ion Creanga. Am vazut, la Teatrul Act, Mos Nechifor, Absolut si N-ai tu treaba, toate 3 avandu-l pe Marcel Iures in rolul principal. Aici Marcel Iures are un triplu rol, toate 3 fiind la fel de convingatoare, de solide.

Marcel Iures a interpretat convingator un profesor modern, dar totusi in varsta, unul care voia sa lase impresia ca este dur, ca este corect, dar care in acelasi timp este obedient la primul telefon important; voia sa lase impresia ca-si face treaba, sa lase impresia ca se pricepe, desi lucrurile erau departe de acest lucru. Evident ca-s multi Rosto in scoala romaneasca, evident ca ei au fost dintotdeauna.

Legat de Caragiale, desi apartin de teatre diferite, a fost a doua montare dupa Caragiale din programul Fest-FDR 2021, prima fiind Debut: O noapte furtunoasa, o productie a facultatii locale de teatru in colaborare cu Teatrul National din Timisoara. Caragiale este la fel de actual si astazi, piesele scrise de el avand parea calitate de a fi foarte flexibile, adaptabile. Marius Chicos Rostogan si Jupan Dumitrache sunt personaje pe care le intalnim des si-n zilele noastre, transformarea lor (vestimentara si nu numai) nefiind o munca atat de dificila.

Rosto - Teatrul Act - Fest-FDR 2021

Un ultim aspect legat de Rosto: mi-au placut sforile atarnate de tavan. Tragi o sfoara intr-o parte, se intampla ceva in alta parte. Sforile acelea pot semnifica multe, va las pe voi sa va ganditi. Vazand pozele, la ce va ganditi prima oara? Ce ar putea semnifica?

Mergeti sa vedeti Rosto pentru Caragiale, pentru Marcel Iures, pentru un teatru de calitate si mai ales pentru aproximativ 90 de minute de voie buna.

PS: La spectacolul Rosto au fost destui copii. Unii au stat chiar in spatele meu. Am fost placut surprins sa-i aud razand, savurand glumele. Deci Caragiale nu e deloc invechit, nu apartine deloc altui secol. Iar spectacolul nu este adresat doar celor batrani.

Leave a Reply

%d bloggers like this: