Rovegan – Platforma internationala de teatru #4

Rovegan
Text si regie: Catinca Draganescu
Cu: Mihaela Teleoaca, Silvana Negrutiu, Valentina Zaharia
Muzica: Alexei Turcan
Video si documentare: Alexandra Dinca, Vlad Birdu, Ionut Popescu
O productie Asociatia ARENA si Centrul de Teatru Educational Replika
Vazut la Arcub, in cadrul Platforma internationala de teatru #4

Sursa foto: funions.ro

Rovegan – Opinie LaTeatru.EU

 

Basmele sunt niste povesti pentru copii din care oamenii mari inteleg cu totul si cu totul altceva. Ei, adultii, refuza sa ia lucrurile asa cum sunt, sa accepte realitatea, asa ca o interpreteaza.

M-am gandit deseori la anumite povesti, basme ale copilariei, cum ar putea fi adaptate, cum ar putea deveni lesne filme ori spectacole de teatru. M-am gandit, in acest sens, la Scufita Rosie ca la o emblema a feminismului, povestea pare scrisa de o feminista infocata, de una care vrea sa arate cat de importanta este vointa unei femei.

Despre Capra cu trei iezi imi imaginam multe adaptari. Una dintre ele mi-o imaginasem acum mult timp, dupa ce am vazut prima oara filmul Home Alone. Da, fix asa aveam eu impresia ca este acel film: o varianta americana a povestii care mi-a influentat, habar n-am daca pozitiv sau negativ, copilaria.

Iar capra, in sine, este un animal extrem de interesant. As putea baga un discurs stil Daea, in care sa spun cat de nedreptatit si oropsit este acest animal si cum ea, capra, merita mai mult respect. La modul serios vorbind, pe vremuri capra era animalul saracului. Al bogat avea vaca, un lapte mai bun calitativ, dar un animal mai greu de intretinut, altii aveau oi, din alea trebuie sa ai multe, caci oaia da putin lapte. Cine avea capra? Pai cel sarac: este cel mai EFICIENT animal. Doar ca na, capra miroase, laptele cica-i mai bun cel de vaca (ori ERA mai apreciat). Caci acum, conform noilor descoperiri medicale, laptele de capra este cel mai sanatos, cel mai apropiat de laptele matern, branzeturile de capra sunt printre cele mai apreciate.

Spectacolul Rovegan este o adaptare moderna a basmului Capra cu trei iezi. Este despre migratie, doar atat va pot spune. Descoperiti voi cine este capra, cine sunt iezii si cum se descurca cu totii.

Pe mine m-au impresionat 3 lucruri la acest spectacol:

– Interpretarile celor 3 actrite. Trei caprite extrem de talentate, pe care merita sa le urmariti si-n alte spectacole. Ce accent moldovenesc autentic aveau. Oh, o adevarata placere 🙂
– Comparatiile dese facute intre capre si oameni; caracteristicile rasei de capre carpatine sunt asemanatoare caracteristicilor romanilor din Italia: eficienta, adaptabilitate, nu costa mult… Foarte buna comparatie …
– La finalul reprezentatiei, un clip cu membrii unei familii din judetul Vaslui, cazul care a inspirat acest spectacol (care, de fapt, este adaptarea unei carti, Exodul Mamelor – Liliana Nechita.

In final, simt nevoia sa remarc titlul extrem de bine ales: usor de tinut minte, foarte vag, te duce cu gandul in multe parti, insa la final constati cat este de potrivit. Rovegan se dovedeste a fi si un foarte bun titlu SEO (stiti povestea: de cand cu internetul titlurile articolelor de ziar s-a modificat substantial).

Rovegan este un spectacol extrem de bun, extrem de actual. Impresionant, dar si amuzant in acelasi timp, se adreseaza cu precadere celor care au trecut prin asa ceva: plecarea unor rude, mai apropiate ori mai indeparte, in Occident. Merita vazut si ca o analiza sociologica extrem de fina. Salutari TEATRALE tuturor!

One thought on “Rovegan – Platforma internationala de teatru #4”

Leave a Reply

%d bloggers like this: