Sakura Sandwich – Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024

Sakura Sandwich - Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe poster

Sakura Sandwich
de Doru Vatavului
Scenografia: Steff Chelaru
Muzica: Adrian Piciorea
Coregrafia: Anastasia Preotu
Regia: Irisz Kovacs
Distributie:
Nicholas Cațianis
Mona Codreanu
Oana Jipa
Madalina Musat
Iulian Traistaru
Sakura Sandwich a fost vazut la Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe in cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024

Sakura Sandwich - Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe

Sakura Sandwich – Opinie LaTeatru.EU

 

Sunt unele spectacole de teatru pe care tinerii si foarte tinerii spectatori nu le inteleg ori le inteleg foarte putin. Va vorbeam zilele trecute despre romeo@julia.com, un spectacol unde trebuie sa mergi cu un minimum bagaj teatral. Acolo nu prea ai cum sa intelegi spectacolul daca nu stii macar vag textul original.

Sakura Sandwich este in alta categorie, o categorie unica in felul ei: aici tinerii inteleg mai bine decat batranii. Este vorba despre online, despre retele sociale mai vechi si mai noi, despre retele mai sociale si mai porno, asa ca multi batrani s-ar putea simti depasiti. Ar putea rata esentialul.

E drept, unii spectatori foarte tineri ar putea sa nu stie ce este HI5 sau Tumblr, unii dintre ei considera ca pana si Facebook este ceva batranesc. Ceva din deceniul trecut. So off, ca sa ma exprim astfel.

 Sakura Sandwich este despre o regina a internetului, imi vine sa spun un fel de Ana Morodan, dar comparatia este buna doar pentru cei care nu prea navigheaza pe internet, asemanarile sunt vagi, insa ea a fost printre putinele “printese online” care a spart granitele internetului, ajugand si offline (pe sticla aka la televizor).

MistyK13 este personajul principal, o regina a online-ului care trece prin toate etapele: de la HI5 si Tumblr pana la reteaua minune venita tocmai din China – TikTok. Spectacolul ne ofera intregul spectru al internetului: trecutul (HI5, Tumblr), prezentul spectaculos (TikTok) si ceva ce se afla deopotriva in prezent si in trecut, dar si deopotriva in offline si online (un FORUM al instalatorilor, unde Misty pare a-si fi gasit dragostea vietii sale in persoana lui Traian).

In peisaj mai apare si un personaj negativ, un villain, o vrajitoare care vrea sa-i faca rau lui Misty. Un hater, ca sa folosesc un limbaj specific online-ului. De partea lui Misty se afla insa sefa fanilor sai, un personaj savuros interpretat de Oana Jipa. Ea este un fel de avocat neplatit al lui Misty, chiar daca ea nu cunoaste nimic despre idola ei. Nu a cunoscut-o niciodata “live”, nu stie nimic despre omul din spatele personajului.

Nu vreau sa intru in detalii, nu va spun cum se termina acest mare “razboi” (cu sau fara ghilimele) din online, insa trebuie sa va marturisesc ca eu am trait o mare senzatie de deja-vu. Chiar am avut impresia ca am mai vazut astfel de razboaie, chiar am fost convins ca ceea ce am vazut in fata mea este ceea ce traiesc eu de ani de zile in mediul virtual.

Recunosc, eu traiesc din online mai mult decat altii, evident mai mult decat majoritatea criticilor de teatru, asa ca eu apreciez textul din cu totul alte motive decat il apreciaza ei (ori dimpotriva). Pentru mine, textul are 3 mari calitati: este autentic, reuseste sa faca o mica istorie a retelelor sociale printr-un singur personaj si totodata reuseste sa arate discrepanta dintre imaginea online si ceea ce este acel om in viata reala.

Mediul online este plin de fake-uri, de vedete de carton, insa la fel stau lucrurile si-n viata reala, si-n cazul multor vedete tv la fel de putin autentice. Internetul romanesc, ca pe acesta il cunosc mai bine, nu e cu mult diferit de societatea per ansamblu: nu e nici mai bun, nici mai rau, nici mai autentic, nici mai fals, nici mai destept, nici mai prost.

Iar fanii unei vedete online sunt la fel de fanatici si de absurzi precum fanii unei echipe de fotbal ori fanii unui cantaret. Nimic nou sub soare.

Partea cea mai interesanta, din punctul de vedere al unei persoane care cunoaste online-ul, este acel FORUM. Pentru cine nu stie, FORUM-urile sunt niste ramasite ale preistoriei internetului. Acum pana si blogurile sunt de domeniul trecutului. Eh, imaginati-va ca FORUM-urile sunt precursoarele blogurilor. Eu mi-am facut blog pentru ca simteam nevoia sa am un locsor al meu FARA REGULI, fara riscul de a fi suspendat, pedepsit. Si sa nu credeti ca-s singurul.

Eh, revenind la spectacolul  Sakura Sandwich, FORUM-ul este un fel de portal, este un loc care apartine deopotriva offline-ului si online-ului, este un loc deopotriva fake si autentic, este un loc care intr-un fel reuseste s-o dea peste cap pe Misty. Iese din zona ei de confort pentru ca prin intermediul acestuia ea are contact cu viata reala, cu o meserie reala. Acolo nu este ea vedeta, ci este doar un client, doar o persoana care avea nevoie de spatiu. Daca ma intrebati pe mine, acel FORUM este un personaj in sine, caci EL reuseste sa darame totul. Sa strice tot echilibrul precar din lumea lui Misty.

Sakura Sandwich - Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe ROSU

Legat de interpretari, o singura precizare am de facut: Madalina Musat este absolut SENZATIONALA! Am vazut-o in mai multe spectacole din cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024, insa acest Sakura Sandwich este adevaratul ei EXAMEN DE LICENTA! Este spectacolul in care isi arata cu adevarat clasa, spectacolul care o pune cel mai bine in evidenta. Poate i se potriveste foarte bine si rolul. Sau poate vestimentatia ei rosie mi-a tulburat intr-atat de mult mintile incat nu mai judec obiectiv.

Ori poate toate la un loc!

Mergeti sa vedeti Sakura Sandwich la Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe. Sakura Sandwich este un spectacol pe care INTERNAUTII nu au voie sa-l rateze. Un spectacol pe care insa nici ceilalti nu ar trebui sa-l ignore, caci internetul, asa cum este el, ne influenteaza tuturor viata, indiferent cat de mult il folosim ori cat de mult credem in el!

Leave a Reply