Scandal in familie – Wonder-Theater

Scandal in familie - Wonder-Theater TNB Sala Studio 30 iulie 2022

Scandal in familie
de Billy van Zandt si Jane Milmore
regia: Razvan Savescu
Distributie:
Adriana Trandafir
Marius Bodochi
Alexandra Apetrei
Andreea Mateiu
Razvan Oprea
Andrei Mateiu
Scandal in familie este produs de compania independenta Wonder-Theater, fiind vazut pe data de 30 iulie 2022 la Sala Studio a Teatrului National din Bucuresti

Scandal in familie - Wonder-Theater

Scandal in familie – Opinie LaTeatru.EU

 

Incep, cumva atipic pentru mine, cu un foarte scurt rezumat al acestui spectacol. Avem 3 cupluri, fiecare important, fundamental, in economia actiunii. Ii avem intai pe Danny si pe Kathy, despre care aflam ca sunt amanti, au o cearta conjugala extrem de aprins din motiv de … infidelitate: Kathy se intalnea SI cu un alt barbat. Cum poate fi infidela o … amanta?! Intr-o alta camera de hotel, Paul si Jennifer au o cearta cumva in sens invers: ea este casatorita, insa ezita sa-si insele sotul. Ar vrea s-o faca, dar ceva din ea o impiedica. In plus, Bill si Marry se pregatesc sa sarbatoreasca 29 de ani de casatorie. Pentru acest lucru, vor sa mearga la cabana lor, unde merg de fiecare data, impreuna cu fiicele lor.

Cine sunt acestea? Pai, evident, Jennifer si Kathy. Si pentru ca tacamul sa fie complet, Danny si Paul sunt cei mai buni prieteni. Asa cum deja ati ghicit, toti 6 vor sta sub acelasi acoperis la acea sarbatorire. Ce iese ramane sa descoperiti singuri.

Despre comedia Scandal in familie am (inca) 7 lucruri de spus:

  1. Toti actorii isi interpreteaza excelent rolurile, insa cei mai buni sunt … ai batrani: Marius Bodochi si Adriana Trandafir. Vazandu-le varstele, ai deseori impresia ca niste profesori evolueaza pe aceeasi scena cu elevii/studentii lor, ca le dau lectii de actorie langa ei. Fara ca vreunul dintre cei tineri sa dezamageasca, nicidecum, interpretarile celor 2 parinti sunt de-a dreptul exceptionale.
  2. Este o asa numita comedie BULEVARDIERA de vacanta: actiunea se petrece undeva intr-o casa de vacanta, o cabana, problemele lor reale parand cumva exagerate, ale unor oameni plictisiti. Cand ai prea multe iti arde sa te gandesti la fericire, la ce te nemultumeste la partener. Cumva, acest spectacol se potriveste mai bine in iulie/august decat in octombrie/noiembrie. Nu zic ca nu spectatorii nu s-ar distra si in noiembrie.
  3. In afara de numele personajelor, tot spectacolul a parut … romanesc! Deseori adaptarea unor piese straine lasa de dorit in ceea ce priveste localizarea geografica. Tin minte un spectacol de mai demult de la Godot, unde se foloseau nume straine la personaje, insa nume autohtone la strazi. Ca si cum ar fi extrem de firesc sa traiasca in Romania un Danny, o Kathy ori un Bill. Aici nu avem acest amestec de romgleza, insa totul pare universal: practic, familia in cauza ar putea fi deopotriva romaneasca, britanica, americana ori franceza.
  4. Nu stim nimic despre carierele protagonistilor. Despre Paul aflam ca era somer, insa nu stim nimic despre pregatirea lui, despre domeniul sau, iar Danny pare a fi scriitor, insa nu este prea clar cum si in ce fel. Ambii par a trai din banii consoartei, chiar daca nu aflam nici despre ele nimic: cu ce se ocupa, din ce-si castiga existenta. Despre parintii lor nici atat: par a fi pensionari, dar nu stim sigur. In plus, nu este clar daca sunt niste pensionari bogati, care le dau inca bani fetelor, sau nu. Tot ce stim sunt relatiile de prietenii ori de ura dintre ei si problemele lor personale.
  5. Pentru cei care au mai vazut comedii regizate de Razvan Savescu, pot spune ca se simte amprenta lui. Chiar daca sunt un om al cuvintelor, unele lucruri nu pot fi neaparat explicate. Ca-n cazul de fata. Eu AM STIUT dupa 10 minute ca el este regizor, chiar daca nu fusesem atent, nu citisem bine afisul. Nu vreau sa va stric placerea vizionarii, asa ca nu intru in detalii.
  6. Glumele sunt decente, nici prea pudice, insa nici umor din acela mult prea brut, de santier. Este un umor pentru toate varstele, chiar daca parintii ar trebui sa explice mai bine celor mici ce este aceea curva. Desi, fie vorba-ntre noi, cred ca deja stiu asta daca au macar 12 ani.
  7. Durata spectacolului este un pic sub 2 ore (cam 1h45), fara pauza, insa ca spectator nu resimti deloc. Este un spectacol viu, dinamic, care nu te lasa sa te uiti la ceas.
Emil Calinescu la Scandal in familie - Wonder-Theater TNB Sala Studio 30 iulie 2022
Ca sa ma vedeti la locul faptei, adica in sala, inainte de inceperea spectacolului.

Mergeti sa vedeti Scandal in familie, caci poate o sa va vina idei. Nu este un manifest explicit pentru divort, cum ar putea fi interpretat Cina cu prietenii, insa cateva replici din spectacol ar putea sa va puna pe ganduri.

Poza luata din articolul NU esti obligat sa-ti spui parerea despre ceva!

… Iar eu nu ar trebui sa ma pronunt in privinta spectacolului Scandal in familie, pentru ca nici relatie nu am si nici “servici” (angajat oficial, cu carte de munca). Deja v-am zis cum sta treaba cu lucrurile despre care NU ar trebui sa-mi spun parerea…

 

One thought on “Scandal in familie – Wonder-Theater”

Leave a Reply

%d bloggers like this: