Scene bizare dupa Urmuz – Teatrul de Vest din Resita – FEST-FDR 2020

Scene bizare dupa Urmuz - Teatrul de Vest din Resita

Scene bizare dupa Urmuz
Dramatizare, adaptare scenica si regie: Mihaela Panainte
Distributia:
Rusalina Bona,
Camelia Ghinea,
Alexandru Pintea
Marius Tudor,
Robert Danci,
Sorin Fruntelata
Univers sonor: Tibor Cári
Grafică video: Sebastian Hamburger
Scenografie: Erika Csegöldi
Regie: Mihaela Panainte
LightDesign: Lucian Moga
Coregrafie: Lavinia Urcan
Regie tehnica: Ilie Stanescu
Manager: Florin Gabriel Ionescu
Produs de Teatrul de Vest din Resita, vazut la Sala 2 Scena A UT DOR a Teatrului National Mihai Eminescu din Timisoara in cadrul FEST-FDR 2020

Scene bizare dupa Urmuz – Opinie LaTeatru.EU

 

Acum ceva timp, peste 3 ani, am vazut la Teatrul Elisabetsa din Capitala un spectacol dupa scrierile lui Urmuz. Un teatru absurd dus la extrem, un spectacol care ti se pare initial banal, o idee/metafora mare si lata, dar pe care, daca-l revezi, o sa ti se para mult mai profund, deloc banal.

Despre primul spectacol vazut, cel bucurestean, am spus inca de atunci ca e de neinteles. Ca nu l-am inteles, ca l-as intelege cu greu de oricate ori l-as vedea, ca i-as gasi de fiecare data intelesuri ascunse.

Fara sa ma mai lovesc de opera lui Urmuz, literar ori teatral, am uitat acel spectacol. Pur si simplu, daca as fi fost pus sa enumar spectacolele dubioase vazute de-a lungul timpului, l-as fi omis.

Ajungand pe scaunul din aer liber de la FEST-FDR 2020 si vazand ca urmeaza sa vad Urmuz (pe bilet scria doar Scene Bizare si pana sa ajung acolo nu am facut niciun pic de research; ajuns mai devreme cu vreo 10 minute, am cautat pe telefon cate ceva despre spectacol), mi-am adus brusc aminte de ce am vazut acum 3 ani. Amintirile parca asteptasera suparate intr-un colt si au navalit, parca au venit in avalansa, suparate/frustrate ca le-am ignorat, ca am indraznit sa-l uit pe Urmuz. Se pare ca nu l-am uitat, se pare ca Urmuz e acolo, la locul sau de cinste din memoria mea.

Nu stiu cum voi reactiona peste 2 ani vizavi de acest spectacol, nu stiu daca Urmuzul vazut la Bucuresti ii va permite Urmuzului vazut la Timisoara (de la Resita venit) sa convietuiasca acolo, in creierasul meu (ori, poate, cine stie, NOUL Urmuz il va da la o parte pe cel vechi), dar dupa ce am vazut asta seara, ca sa n-o iau razna de tot, cred ca trebuie sa fac o noua pauza de (minimum) 3 ani pana la urmatorul Urmuz.

Vorba unei amice (care nu VAZUSE Urmuz, dar il citise si stia despre ce este vorba): sa vezi o adaptare dupa Urmuz trebuie sa fie o experienta unica. Adica, literar vorbind, chiar TREBUIE sa fie o experienta UNICA! :)) Sunt curios cum va reactiona atunci cand ii voi spune noua mea isprava (recititi articolul link-uit aici si vedeti acel dialog; da, este ACEEASI persoana)!

La modul serios, cat de serios as putea fi eu avand in vedere circumstantele, Scene bizare dupa Urmuz este un spectacol extrem de bine realizat si fabulos interpretat. E un spectacol greu, cu care poti lesne s-o dai in bara, dar care in acest caz a iesit. Mergeti sa-l vedeti pentru o experienta altfel. Sunt curios daca ulterior va veti dori sa-l revedeti ori sa vedeti un alt spectacol dupa Urmuz. Sau, poate, cine stie, daca veti mai dori sa mergeti la teatru.

Leave a Reply

%d bloggers like this: