Seful
Distributie: Serban Pavlu si Cristi Iacob.
Regie: Ricard Reguant
Text: Eduardo Aldan
Traducere: Mihaela Stanca
Decor: Bogdan Amarfi
Light Design: Dan Bujor
Costume: Adina Buzatu
Produs de Teatrul Avangardia, vazut la Cinema Pro
Seful – Opinie LaTeatru.EU
Dupa ce asta vara am vazut #Viatalabirou, un spectacol conceput special pentru a se juca la firme, acum a venit randul comediei Seful, produse de Teatrul Avangardia si jucata la Cinema PRO. O comedie din care corporatistii vor intelege cu totul altceva decat inteleg eu, persoana care nu a avut niciodata sef.
Un spectacol in 2 persoane, ambele atipice si mega-dubioase, un sef obsedat de curatenie si deloc prietenos cu angajatii, Dela Cordoba (interpretat de Serban Pavlu), si un angajat sarac, deloc la curent cu ultimele noutati tehnologice, responsabil cu curatenia, Chinez (interpretat de Cristi Iacob), raman blocati in biroul sefului in ziua si in noaptea de Revelion. De ce au ramas ei blocati, din vina cui si cum ii schimba pe ei aceasta intalnire ramane sa descoperiti singuri.
Acum, nestiind cum sunt ori cum ar trebui sa fie sefii ori angajatii, nu ma pot pronunta in ceea ce priveste veridicitatea celor 2 personaje. Pot spune, insa, cum as fi actionat eu dac-as fi fost in locul celor 2 personaje:
- In locul sefului, nu as fi mers nici mort la munca in data de 31. Iar daca as fi fost nevoit s-o fac, cu siguranta nu as fi fost singurul de acolo. Doar eu, secretara si un singur alt om? In rest nimeni? No way! Daca eu, seful, sunt nevoit sa lucrez, apai inseamna ca toata firma lucreaza. Daca nu e nevoie de toata firma, e clar ca nu e nevoie nici de mine. Bine, unii vor zice ca fix d-asta nu voi ajunge niciodata sef. D-asta adica din cauza acestei mentalitati.
- Ca angajat, as fi fost mult mai dur cu seful. De riscat nu riscam nimic, iar razbunarea este, totusi, dulce. Ma gandesc la multe lucruri pe care le puteam face, stiind povestea spectacolului, dar prefer sa nu le dezvalui, sa nu fac spoiler. Va sfatuiesc doar sa fiti cu ochii pe acest personaj si sa va ganditi ce ati face dac-ati fi in locul lui.
- M-as putea pune, de asemenea, si in locul consoartelor celor 2. In fond, un spectacol asemanator cu 2 femei, o sefa si o angajata, nu ar arata cu mult diferit. Chiar asa, cum ati fi reactionat daca sotul (ori sotia) ar fi nevoita sa-si petreaca Revelionul la birou? Nu va suna a persoana casatorita cu locul de munca?
- Angajatii isi pun problema cum ar relationa cu un astfel de sef, fara sa fie neaparat in situatia acelui angajat (care urma sa fie dat afara)? De pilda, cum reactioneaza angajatii cand stiu ca in mod intentionat calitatea produselor acelei firme este diminuata pentru cresterea profitului? Accepta si incurajeaza practica in cauza sau se opun cumva?
- Nu in ultimul rand, ce ati face in locul consumatorilor, care observa cum firma creste, devine din ce in ce mai mare, mai relevanta, pe masura ce calitatea produselor ei scade? Ati ramane fideli produselor companiei, chiar daca acestea mai au vagi legaturi cu cele initiale? Este irelevant ce produceau ei, discutia este aceeasi in cazul tuturor produselor. De pilda, mi-am amintit de povestea McDonald’s si cum a fost ea subtilizata legal, cu acte, de la fondatori. Vedeti voi exact care-s asemanarile cu McDondald’s.
Nu pot incheia fara sa remarc cele cateva glume despre … un var. Asocierea lui Pavlu cu Varu’ este arhicunoscuta. Pentru reimprospatarea memoriei, va arat mai jos una dintre reclamele (au fost multe) care l-au facut pe Serban Pavlu sa devina Varu’:
Din pacate pentru el, chiar daca de atunci a jucat in multe spectacole si filme, pentru multi a ramas Varu’. Daca vreti sa vedeti si alte reclame cu Varu Pavlu, youtube-ul o sa va rezolve 🙂
Mergeti sa vedeti Seful pentru poveste, pentru dialogurile scurte si extrem de inspirate, pentru talentatul Cristi Iacob si, mai ales, pentru … Varu Pavlu. Mergeti sa vedeti si alte spectacole ale Teatrului Avangardia.
ps: Am uitat sa va spun: am vazut SEFUL sambata la ora 16. Mi se pare o ora tare potrivita pentru teatru, mi-as dori sa joace cat mai multe teatre SI la aceasta ora. Nu d-alta, dar un pasionat de teatru ca mine ar avea posibilitatea sa vada 2 spectacole in aceeasi zi. In plus, din perspectiva lor, a teatrelor, ora 16 este o ora unde concurenta nu este atat de acerba. Sunt teatre cu 2 ori chiar 3 sali. Oare de ce isi pun spectacolele la aceeasi ora, sa-si faca singure concurenta? Nu ar fi o idee buna sa puna la ore diferite si sa faca pachete promotionale (35 de lei un spectacol, 50 de lei amandoua)? Serios intreb.
ps2: Daca esti SEFUL unei companii, arata ca esti descuiat la minte si cumpara bilete la comedia SEFUL tuturor angajatilor tai. Daca te vor recunoaste macar 10% in SEFUL spectacol, vei avea macar posibilitatea sa te aperi spunand ca daca erai cu adevarat sef rau, nu i-ai fi trimis la spectacol.
Va contrazic puțin mai mult! Domnul Pavlu este cunoscut și prin spectacolele de mare răsunet ale teatrului Bulandra : Coriolanus, Platonov, Cina cu prieteni, Artă , etc.
Nu uitați serialul Umbre !