SeValetul – Teatrul Dramaturgilor Romani

Sevaletul - Teatrul Dramaturgilor Romani

SeValetul
de Mihai Hafia Traista
Regia: Vasile Toma
Distributie:
Vasile Toma
Ion Grosu
Vazut in sala Iosif Naghiu de la Teatrul Dramaturgilor Romani

 

Sevaletul - Teatrul Dramaturgilor Romani Majordom

SeValetul – Opinie LaTeatru.EU

 

Citeam acum cativa ani (se pare ca au trecut 6) un articol despre majordomi. Marea Britanie este tara care instruieste cel mai bine majordomii. Doar jumatate raman acolo, restul se duc in strainatate, in special in China si in Tarile Arabe. Nu va dau mai multe detalii, le puteti citi si singuri.

Cert este ca m-a fascinat acest articol, ca de altfel si meseria de majordom. Nu am cunoscut vreunul si tare as vrea sa cunosc. Nu sa-l dau in gat, sa-l conving sa-mi dezvaluie secrete, ci pur si simplu din curiozitate.

Daca sofer personal ori bodyguard mi-as angaja daca as avea multi bani, majordom nu cred ca mi-as angaja niciodata. Pur si simplu nu am atata incredere in cineva.

Caramfil este un majordom ciudat, atipic. Lucreaza intr-o casa unde locuiesc doi frati care se dispretuiesc. Aproape se urasc. El este cumva intre ei, omul de legatura, omul care tine casa sa nu se darame, ca sa ma exprim plastic.

Cei 2 frati asteapta o mostenire. Bunica lor a murit, insa pana acum nu au avut curajul sa deschida scrisoarea. Fiecare se teme ca bunica a lasat averea sa celuilalt. Amandoi, insa, au incredere in Caramfil, omul pe care-l stiu de cand ei erau mici. Un om de incredere, care nu le-ar vrea decat binele.

Ce se intampla cu averea, cui a lasat-o bunica si cum este implicat Caramfil in toata povestea ramane sa descoperiti singuri.

Sapte lucruri vreau sa subliniez, sa semnalez, legat de Sevaletul:

  1. Mi-a placut alegerea regizorala ca fratii sa fie interpretati de acelasi actor. Fiecare are alte haine, dar este ACELASI. Excelenta alegerea regizorala, de impact, utila din toate punctele de vedere. Excelenta si interpretarea actorului in cauza, Ion Grosu, pe care-l stiu de pe scena Teatrului Nottara.
  2. Actorul care-l interpreteaza pe Caramfil, Vasile Toma, este si regizorul spectacolului. Este cel care dirijeaza totul pe scena din toate punctele de vedere. Din nou o alegere excelenta.
  3. Inca ma intreb ce familii ROMANESTI au majordom. Sunt curios daca exista meseria asta, cu aceasta denumire, in Romania. Serios, chiar imi pun aceasta intrebare.
  4. Sunt curios cu care dintre personaje veti empatiza. Eu, unul, nu am putut empatiza cu niciunul. Fiecare are bune si rele, fiecare are calitatile si defectele sale, fiecare are motivele sale sa fie asa. Eu m-am bucurat de spectacol, de umorul de situatie si de limbaj, m-am bucurat de un spectacol bun, fara sa ma pot bucura de binele cuiva. Ori, dimpotriva, sa-mi para rau de vreunul. Tind sa cred ca fix asta si-a dorit si dramaturgul: nu a facut personaje bune si rele, ci a construit OAMENI, cu calitati si defecte.
  5. La reprezentatia la care am participat eu, duminica 6 februarie 2022, a fost prezent si dramaturgul Mihai Hafia Traista. A venit si dumnealui la aplauze cateva secunde. Chiar ma bucur sa vad ca dramaturgul, cel care a scris TEXTUL, este prezent in sala. Se intereseaza de spectacol nu doar din punct de vedere financiar. Vrea sa simta sala, sa auda reactiile, eventual sa vada cum progreseaza spectacolul, cum creste. Nu am indraznit sa schimb nicio vorba cu dumnealui, insa m-a bucurat simplul fapt ca l-am vazut in sala, simpla sa prezenta.
  6. Desi oficial dureaza o ora si douazeci de minute, spectacolul mi s-a parut scurt si alert. Nu a fost lungit aiurea, a parut ca dureaza exact cat trebuia sa dureze. Nu mai mult, nu mai putin.
  7. Titlul este inselator, nu este un spectacol despre arta ori despre artisti. Asta daca cititi titlul ca Sevaletul. Daca il cititi SeValetul, va veti da seama ca titlul este de-a dreptul genial. Excelent ales.

Mergeti, deci, sa vedeti SeValetul la Teatrul Dramaturgilor Romani. Ganditi-va apoi la fiecare personaj in parte, daca ati fi actionat la fel. Nu va dau raspunsul meu, fiecare raspunde pentru el. Tema de autoreflectie.

 

Leave a Reply