Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul – Teatrul Avangardia

Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul - Teatrul Avangardia POSTER

Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul
Regia: Ricard Reguant
Autor: Cata Munar si Ricard Reguant
Muzica originala: Pep Sala
Costume: Adina Buzatu
Distributie:
Serban Gomoi
Victor Bucur
Pavel Barsan
Andreea Mateiu
Alex Conovaru
Tache Florescu
Andreea Hristu
Vitalie Bichir
Alexandra Aga
Daniel Burcea
Catalin Vilcu
Teodora Crisan
Spectacolul Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul este produs de Teatrul Avangardia; a fost vazut pe data de 11 mai 2023 la Sala Rapsodia (Teatrul de pe Lipscani)

Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul - Teatrul Avangardia

Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul – Opinie LaTeatru.EU

 

Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul este un alt thriller teatral, pus in scena tot de Teatrul Avangardia. Eu savurez fiecare spectacol de genul SI pentru ca sunt atat de rare. Legea raritatii din economie se aplica si in viata de zi cu zi.

Problema cu aceste spectacole este alta: nu te poti bucura de ele decat o singura data. Nici macar eu, care-s deseori confundat cu un critic de teatru (fara sa fiu ori sa-mi doresc sa devin asa ceva), nu as putea merge de mai multe ori la astfel de spectacole. Poate doar dupa ceva timp, adica ani. Altfel, punctul forte al spectacolului, suspansul, ar fi pentru mine 0. Este ca si cum as vedea un spectacol dupa ce cineva mi-a facut un mare spoiler. Iar acel cineva as fi, in acest caz, chiar eu.

Povestea acestui spectacol este fabuloasa: un personaj real, care a terorizat Londra sfarsitului de secol XIX, se intalneste cu un personaj fictiv, Sherlock Holmes. Acesta, alaturi de nelipsitul sau ajutor, doctorul Watson, incearca sa afle identitatea celebrului criminal. Fara sa va dezvalui cine este acest temut criminal, trebuie sa va spun alte 4 personaje care mai apar in spectacol: premierul Marii Britanii (vedeti voi cine este, cum il cheama), Regina Victoria (interpretata destul de caricatural, poate usor exagerat din acest punct de vedere), celebrul psihanalist Sigmund Freud (FABULOS INTERPRETAT!!! chiar daca rolul sau este foarte scurt, prezenta sa este extrem de INTENSA, de puternica!) si Irene Adler (un personaj fictiv care apare efectiv intr-o singura povestire cu Sherlock Holmes, dar care … este extrem de interesanta, vedeti singuri de ce!). Un mix excelent de personaje reale si personaje fictive.

De altfel, povestea din spatele acestei piese este fascinanta: Sir Arthur Conan Doyle, creatorul celebrului detectiv Sherlock Holmes, a fost chemat in mai multe randuri de Scotland Yard pentru a oferi consultanta. Drept urmare, multe dintre lucrurile pe care le vedeti in acest spectacol sunt bazate pe insemnarile celebrului autor britanic privitoare la Jack Spintecatorul.

Fara sa va fac spoiler, in spectacol cel care “se lauda” ca ia notite si ca scrie povesti bazate pe acele fapte este doctorul Watson. Acesta joaca indirect rolul creatorului sau.

Piesa originala pe care se bazeaza spectacolul a generat cel putin 2 filme: Murder by decree de Bob Clark (cu actori precum Cristopher Plummer, Donald Sutherland si James Mason) si A Study In Terror (cu Judi Dench, Frank Finlay, John Neville). Va indemn sa le vedeti pe ambele, chiar daca va avertizez ca spectacolul acesta se savureaza cel mai bine fara sa intuiesti in vreun fel finalul. Acesta-i farmecul ORICARUI thriller.

Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul mai are un punct forte important: coloana sonora. Nu va dau detalii, va spun doar ca amplifica suspansul. Nu va pot dezvalui mai multe, TREBUIE sa mergeti sa va convingeti.

Insa va pot spune altceva: pauza de la acest spectacol este bine-venita, excelent gandita. Spectacolul se opreste exact cand ar trebui si reporneste intr-o viteza evident superioara. O pauza gandita nu doar din punct de vedere comercial, ci si din punct de vedere teatral.

Sherlock Holmes si Jack Spintecatorul este per total un spectacol excelent, memorabil, pe care din pacate nu-l pot revedea. Dar unicitatea lui rezulta si de aici: il vezi o data si-l tii minte mult timp. Fix acesta este si farmecul sau.

 

Leave a Reply

%d