Si cu pisica ce-ati facut? – Cortina AG

Si cu pisica ce-ati facut AFIS Cortina AG

Si cu pisica ce-ati facut?
Text si regie: Lia Bugnar
Scenografie: Madalina Marinescu
Distributie:
Rodica Mandache
Marius Manole
Medeea Marinescu
Maria Buza
Anghel Damian
Lia Bugnar (propriul rol)
Spectacol produs de compania Cortina AG, vazut de mine pe 29 aprilie 2022 la Sala Rapsodia (Teatrul de pe Lipscani)

Si cu pisica ce-ati facut Cortina AG

Si cu pisica ce-ati facut? – Opinie LaTeatru.EU

 

Teatrul de pe Lipscani (Sala Rapsodia) era un alt loc unde nu mai fusesem dinainte de pandemie. Nu mergeam nici pe atunci foarte des, fara ca acest lucru sa fie cumva intentionat. Pur si simplu nu se nimerea. Nu se aliniau astrele. Ulterior acestui spectacol acolo a avut loc mini-festivalul Serile Teatrului Studentesc (pana acum am reusit sa scriu doar despre excelenta montare a absolventilor UNATC – FAT PIG), deci am mai mers.

Insa acest Si cu pisica ce-ati facut? a consemnat revenirea mea in acea sala de teatru (una fata de care sunt destul de neutru: imi plac scaunele, imi place scena, imi place ca e in Centrul Vechi, insa-mi displace profund podeaua care scartaie, fiecare miscat de picioare inseamna zgomot, este o sala unde nu este aproape niciodata liniste).

Nu va zic daca apare sau nu o pisica in spectacol, va spun doar ca mai demult, la Green Hours, Lia Bugnar avea un spectacol intitulat Oase pentru Otto, unde chiar aparea un caine. Era si actrita in acel spectacol. Ulterior, spectacolul a ajuns scurtmetraj, film care a rulat inclusiv in sectiunea de scurtmetraje de la TIFF (2016 sau 2017, daca nu ma insel). Pe bune, v-as face spoiler daca v-as zice daca apare sau nu. Ori daca v-as spune care este faza cu titlul.

Trecand peste acest detaliu, trebuie sa va spun povestea: Tanti Mimi (Rodica Mandache) este matusa bogata, iar Tonel este nepotul obsedat de jocuri de noroc care vrea banii batranei. Batrana, de fapt, nu mai are atat de multi bani, insa sta intr-o casa imensa care valoreaza milioane, asa ca el insista pe langa Tanti Mimi sa vanda casa. Vorbise cu un agent imobiliar, care vine cu o clienta. Aici ma opresc, nu va zic nici gradul exact de rudenie intre Tanti Mimi si Tonel, nici ce e cu vanzarea, nici  vreun alt detaliu. Va las pe voi sa ma imaginati. Pana acum, povestea pare ca multe altele, parca ati mai auzit-o, parca ati mai vazut-o. Unii poate chiar ati trait-o. Ce este atat de special in acest spectacol?

Iar Lia Bugnar, dragii mei (nu, nu e spoiler), isi joaca PROPRIUL ROL. Nu va zic care rol. Sau v-as putea raspunde precum Vanghelie odinioara: “e pe persoana fizica”.

Despre spectacol, in sine, nu mai am nimic de spus. Insa nu pot sa nu va vorbesc despre ce am auzit la finalul acestuia. Caci, fiind in drumul spre iesire, aud un spectacol spunand: Orice spectacol cu Rodica Mandache este bun. Acum, fara sa-l fi intrebat nimic, pur si simplu am auzit aceasta replica pe care am considerat-o atat de importanta incat nici acum nu mi-a iesit din cap, nu pot sa nu ma intreb ce (alti) actori fac automat un spectacol bun. O intrebare asemanatoare se poate pune si-n cazul filmelor, romanesti si straine.

Fara sa-l contrazic pe acel spectator (un spectator in varsta, cu parul alb, daca are vreo relevanta), pot spune ca am ajuns mai pretentios de atat. Mi-a placut Si cu pisica ce-ati facut?, il recomand tuturor, insa nu cred ca am vreun actor care sa fie garantia succesului in cazul spectacolelor de teatru. In cazul filmelor SINGURUL nume care-mi vine-n minte este Morgan Freeman. Din pacate, doar in cazul celor americane, caci nu vad vreun actor roman in aceasta ipostaza. Chiar daca pot admite ca nu am  vazut spectacol slab cu Marius Manole ori cu George Mihaita.

Emil Calinescu la Si cu pisica ce-ati facut

Mergeti sa vedeti Si cu pisica ce-ati facut?, spectacol care se joaca in mai multe locuri din Bucuresti si din tara. Daca aveti noroc, il puteti prinde si la TNB (Sala Mare – Ion Caramitru), sala care mi se pare cea mai potrivita pentru acest spectacol. Si nu, nici acum, la ultima fraza, nu va spun care-i faza cu pisica.

3 thoughts on “Si cu pisica ce-ati facut? – Cortina AG

  1. De la ce vârstă recomandați piesa? Are limbaj (verbal sau corporal) care nu ar fi ok pentru un copil de 14 ani?

    1. Eu nu sunt pudic, drept urmare consider ca 99% dintre spectacole pot fi vazute si de oameni de 12 ani.

      Parintele trebuie sa-si cunoasca copilul, sa stie cat de matur este.

      Eu nu am o problema sa vad un pusti de 12 ani la un spectacol unde “se injura”. Eu am problema daca acel copil de 12 ani face galagie. Poti fi imatur si la 19 ani, poti fi matur si la 11 ani.

Leave a Reply

%d bloggers like this: