Somnambulism de Iaroslava Pulinovici

Somnambulism de Iaroslava Pulinovici
Regia: Alexandru Mazgareanu
Distributie:
Slava – Ion Grosu
Alla – Crenguta Hariton
Dima – Karl Baker
Boris – Sorin Cocis
O fată – Diana Roman
Maksim – Iulian Mihai Cristea
Muzica: Alexandru Suciu
Scenografia: Rodica Der
Traducerea: Bogdan Budes
Durata: 1h 40min (fără pauză)
Locatie: Teatrul Nottara (sala George Constantin)

 

Somnambulism – Opinie LaTeatru.EU

 

In general ma sperie bolile psihice. Ma sperie sa am langa mine un om care stiu ca oricand poate face ceva neprevazut. Care imi poate afecta mie integritatea, dar care poate face rau si altora. Inclusiv lui insusi.

Somnambulismul este, dupa mine, o boala psihica. Este si parerea multora. Fiind o boala, trebuie tratata. Nu stiu cat de eficiente sunt tratamentele, dar trebuie, intai si intai, constientizata ca atare.

Alcoolismul este o alta boala psihica. Alcoolic nu este cel care se imbata din cand in cand, la o petrecere, ci este cel care nu-si vede viata altfel decat band. Cel care bea non-stop. Cel care isi dedica viata alcoolului.

Tot o boala psihica este si mitomania. Eu o traduc, in cuvintele mele, prin placerea de a trai in minciuna. Placerea de a minti zi de zi, ora de ora, minut cu minut. Tot o boala psihica este si, la fel ca-n cazul altor boli, trebuie intai si intai constientizata.

Acum, legat de minciuna, se spune ca o constientizezi atunci cand esti mintit de altii. Atunci iti dai seama cat de nociva este, iti dai seama cum se simt ceilalti. Un mincinos se va lecui de minciuna, ori va incerca sa faca asta, atunci cand va constata ca a fost mintit. Grav.

Spectacolul Somnambulism este despre toate cele de mai sus, dar si mai mult. Este SI despre problemele grave pe care le avem, in familie si nu numai, pe care, insa, preferam sa le ascundem sub pres. Avem impresia ca este un obicei romanesc, dar se practica peste tot. Piesa vine din Rusia, locul unde votca este cauza atator si atator probleme de familie. Obiectiv este cauza, dar pentru multi, din pacate, este si solutia.

La final, o intrebare de ordin etic: daca ti-ar muri nevasta si ai afla ca ea te-a inselat si ca nici macar copilul pe care l-ai crescut nu e al tau, ce ai face in conditiile in care tu, la randul tau, ai inselat-o de-a lungul anilor? Minciuna ta este mai digerabila decat minciuna ei?

Somnambulism se joaca la Nottara. Mergeti sa-l vedeti. Merita. Salutari TEATRALE tuturor!

One thought on “Somnambulism de Iaroslava Pulinovici”

Leave a Reply

%d bloggers like this: