Spectatorul vrea comedii la teatru

Spectatorul vrea comedii la teatru

 

 

Vazusem saptamanile trecute un studiu comandat de Teatrul Nottara. Printre multele date prezente acolo, mi-a atras atentia o chestie: spectatorul vrea comedii la teatru in proportie de peste 70%. Cam asta ar fi si proportia comediilor in repertoriul teatrelor.

Tocmai am scris pe EmilCalinescu.eu un articol despre rusinea de a rade, aici voi dori sa vorbesc strict despre teatru. Pentru ca am stabilit deja ca domnii critici repudiaza comediile, vreau sa va demonstrez de ce este firesc ca spectatorul sa vrea comedii la teatru. Motivele sunt 5:

 

Dupa o zi de munca vrea sa se relaxeze

Aceeasi discutie cu filmele, la teatre e cam la fel. Dupa o zi de munca nu ai chef de probleme filosofice, nu ai chef sa te intristezi. Da, unii au ajuns roboti, vad doar munca si familie, asa ca atunci cand ajung la teatru vor sa vada ceva cat mai usor. Nu i-as repudia, insa, din oficiu, as vedea lucrurile un pic mai nuantat. Din acest motiv va invit sa cititi argumentele urmatoare.

Comedia este cea mai dezirabila intr-o gasca

Esti intr-un grup de 5 prieteni, vreti sa mergeti la teatru. X vrea ceva, Y vrea ceva, Z vrea ceva. Chiar daca pe primul loc ar fi alt spectacol, cumva toata gasca va cadea de acord sa mearga la o comedie. Merge si o drama, merge si un one-man show, dar e greu sa convingi pe ceilalti sa vrea asa ceva. La comedie e simplu de convins, daca mai e si o distributie ofertanta e perfect.

Comediile au, de obicei, nume cunoscute

Exista aici doua tipuri de actori cunoscuti: fie actori importanti, in varsta sau nu, sa zicem George Mihaita, Horatiu Malaele, Mihai Malaimare ori Florin Piersic JR, fie actori cunoscuti de la tv, fara sa fie neaparat actori importanti, gen Dana Rogoz, Aurelian Temisan ori Laura Cosoi. Nu ca cei 3 ar fi actori slabi, spun doar ca ei, ca actori, nu sunt atat de importanti pe cat sunt de notorii.

Foarte rar am vazut comedii cu actori no-name. In general, spectacolul comercial e comedie, dureaza putin si are cel putin o vedeta pe afis. Cam asta pare a fi reteta succesului.

Sursa foto: LauraCosoi.ro
Sursa foto: LauraCosoi.ro. Poza din spectacolul Portret la minut

Comediile sunt pentru cei care abia descopera teatrul

V-am povestit despre cum a reusit George Mihaita sa ma faca sa-mi placa teatrul. Dupa cateva spectacole, am ramas sa stau de vorba cu el la Cafeneaua La Comedie, de langa teatru.

Intr-una dintre discutii, mi-a marturisit ceva: Poker e un spectacol pentru toata lumea, el o sa placa chiar si celui care merge prima oara la teatru. Sunt, insa, spectacole mai grele, pe care nu le recomand incepatorilor. 

Pe mine cica m-a invitat, cumva, treptat: intai m-a obisnuit cu teatrul, cu atmosfera, ducandu-ma la spectacole usoare, apoi a zis sa le vad si pe cele grele.

Ideea este, insa, alta: comediile sunt utile pentru a atrage oamenii spre teatru. Iar daca este un carlig gen o vedeta Tv e cu atat mai bine.

Iar ca sa revin la ideea grupului de prieteni, daca e un grup de 5 prieteni, cunoscatorii in ale teatrului ar trebui sa fie constienti ca nu poti duce un om direct la un spectacol greu si ca, intr-un fel, trebuie sa-l duci treptat. Exact cum a facut domnul Mihaita cu mine. Si la fel de normal este ca cei fara o cultura teatrala sa se duca la numele notorii. Daca nu ai mers la teatru nu ai auzit de Marius Manole, nu-i stii potentialul, insa ai auzit de Dana Rogoz ori de Horatiu Malaele. E logic sa te duci la sigur, orice ai tu impresia ca ar insemna asta.

Comediile cinematografice au fost inlocuite, in preferintele unor oameni, de piesele comedii la teatru

De ce s-a intamplat asta? Din cauza pirateriei intai si intai. Or mai fi si alte cauze, dar asta este principala. Aud din ce in ce mai multi prieteni care spun ca ar da banii doar pe teatru, ca filmele pot fi vazute si acasa, de pe torente. Sunt oameni care prefera sa mearga sa rada la teatru decat sa rada in sala de cinema. Iar teatrele tip cafenea, unde bei 2-3 beri inainte si in timpul spectacolului, par locul ideal.

Spectatorul vrea comedii la teatru, iar eu sunt acel tip de spectator. Procentul ala de 70% mi se potriveste si mie, si-n cazul meu 70% dintre spectacole sunt comedii. Procentul, cumva, scade, dar inca apreciez comediile, oricat de … neapreciate de critici ar fi ele. Salutari DE TOT RASUL tuturor!

Leave a Reply