Spiritul de familie – Teatrul de Comedie

Spiritul de familie - Teatrul de Comedie AFIS

Spiritul de familie de Eric Assous
regia: Radu Beligan
decorul: Puiu Antemir
costumele: Lia Manțoc
muzica: Razvan Diaconu
asistent regie: Mona Radu
asistent decor: Razvan Mihai Plaiasu
light design: Sorin Vintila
traducerea: Radu Beligan si Liviu Dorneanu
Distributie:
Ivan – Marius Florea Vizante
Mathilde – Lamia Beligan
Francky – Marius Drogeanu
Nicole – Dorina Chiriac
David – Sandu Pop/ Alexandru Conovaru
Christelle – Delia Seceleanu
Thalia – Mirela Zeta
Se joaca la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie

Spiritul de familie – Opinie LaTeatru.EU

 

Din toata familia, se spune ca cel mai rau te vei intelege cu soacra. Locul doi este socrul, mai ales daca esti femeie, asa se spune, restul fiind irelevanti. Cu restul te mai poti intelege (cica).

Eu, insa, sunt de alta parere: cel mai rau te intelegi cu ai tai … cumnati (la modul general). Iar aici lucrurile sunt cu atat mai frustrante: practic, te intelegi rau cu persoane care-s cam de aceeasi varsta cu tine. Faptul ca te intelegi rau cu socrii e acceptabil si prin prisma varstei, caci tu s-ar putea sa te nu te intelegi deloc bine nici cu parintii.

Acum, sa ne intelegem: cumnata inseamna si nevasta/prietena fratelui, dar inseamna si sotia fratelui prietenei. Ori, in cazul spectacolului, cumnatele tale erau sotiile fratilor sotului tau. Persoane complet diferite fata de tine din absolut toate punctele de vedere.

Faptul ca trebuie sa-l suporti pe fratele (sora) sotului ori al (a) sotiei este cat de cat acceptabil, firesc, normal, mai ales ca acel frate se aseamana cumva cu sotul tau. Insa jumatatea acestuia este o fiinta complet diferita, cu care nu ai absolut nimic in comun.

Va spun sincer ca nu inteleg de ce se fac atatea glume cu soacre. De ce oamenii au impresia ca fericirea cea mai mare este cand iti moare soacra? In multe cazuri, fericirea este mult mai mare atunci cand auzi ca ai ramas fara cumnata. Nu musai fizic, caci spre deosebire de soacra, de care poti scapa doar cand se duce la subsol, de cumnat/a poti scapa si altfel: prin despartire/divort.

Spectacolul Spiritul de familie razbuna aceasta nedreptate, fiind o poveste despre cat de bine se inteleg cumnatele intre ele. Cat de bine s-ar putea intelege sotiile a trei frati, avand in vedere ca unul dintre ei este economist, al doilea este dentist, iar al treilea este avocat. Nu va zic ce sunt sotiile lor, va spun ca toti 6 se intalnesc acasa la unul dintre cupluri. Fara parinti, fara copii. Doar cei 6, cu un bonus care da peste cap intreaga adunare. Puteti lesne vedea din distributie faptul ca sunt 7 actori si nu 6. Nu va spun cine este in plus si ce rol joaca, desi nu este atat de greu de ghicit.

Partea interesanta, usor observabila, este alta: sunt scene in care apar doar cei 3 frati, fara neveste. Cumva, ei au fost alesi astfel incat sa semene macar 5% si fizic. Eu am vazut spectacolul cu Alexandru Conovaru, dar sincer sa fiu lucrurile n-ar fi stat cu mult diferit dac-ar fi jucat Varu’ Sandel (Sandu Pop). Ei sunt asemanatori, bineinteles, si ca mod de gandire. Desi meseriile lor sunt diferite, din comportamentul lor reiese clar ca sunt frati. Au o chimie a lor vizibila de la o posta.

Sotiile lor, insa, sunt ca niste magneti de poli opusi. Nu doar ca nu au nimic in comun, dar se si resping. Persoane nu doar diferite, dar complet contrare. Persoane care nu doar ca in viata reala nu s-ar intalni altfel, dar si daca ar face-o s-ar lua instant la cearta din cine stie ce motive. Si nu, nu este vorba ca vreuna ar fi conflictuala de felul ei.

Spiritul de familie este un spectacol … de familie, problemele sunt clar … de familie si tind sa cred ca cei care-l vor intelege cel mai bine sunt cei care au frati. Cei singuri la parinti, din ce in ce mai multi, conform statisticilor, nu inteleg cum este sa ai cumnati. Da, am ajuns sa vorbesc fix precum vorbesc cei care au copii.

Ca sa pastram Spiritul de familie, cel mai bine ar fi ca la acest spectacol sa mergeti … in familie: cu sotia/sotul, cu fratele, cu cumnatul, cu soacra. Si cu copiii, daca aveti. Iar daca aveti doar unul, cu atat mai bine: ii veti explica ce binecuvantare este pe capul lui ca nu va avea cumnat/a. Ma rog, depinde ce sotie/sot isi va lua. Dar daca vrea sa fie sigur/a, sa caute pe cineva singur la parinti.

Leave a Reply

%d bloggers like this: