Stand up fara vulgaritate cu Marius Gheorghiu – Teatru sub luna editia 7

Stand up fara vulgaritate Marius Gheorghiu Teatru Sub Luna editia 7 2021

Stand up fara vulgaritate cu Marius Gheorghiu este deja un brand, unul din care se intelege ca celelalte show-uri de stand up contin macar putina vulgaritate. Ceea ce, nu zic, ar putea fi adevarat.

Ideea este alta: nu mai fusesem la un stand up de peste 1 an, dinainte de pandemie, deci (ar trebui sa spun “inaintea Erei Noastre”?). Imi era dor de asa ceva.

Stiu ca aveti impresia ca merg des la asa ceva, ca sunt un obisnuit al unor astfel de show-uri, insa adevarul este ca nu-i deloc asa. Vad stand up pe Youtube, dar nu show-uri complete, ci fragmente, cele mai importante. Stiu glumele celebre, virale, insa nu am rabdare sa vad cap-coada un show de stand up inregistrat. Motivul e simplu: astfel de spectacole au farmec si au sens live, offline.

Pentru cine nu a fost niciodata la stand up, spectacolele se impart, in general, in 2 mari categorii:

Stand up fara vulgaritate Marius Gheorghiu
Marius Gheorghiu este un obisnuit al festivalului Teatru sub Luna.
  • Cele in care comediantul isi invata un rol si-l spune fara a fi interesat de public, fara a fi intrerupt decat de aplauze. Un show care se apropie foarte mult de spectacolul de teatru. Un one-man show, daca vreti.
  • Cele in care comediantul improvizeaza si isi adapteaza glumele in functie de public. Si in care face glume pe seama catorva tinte din public.

Evident ca trebuie sa stii pe dinafara glume multe, evident ca trebuie sa te pregatesti. Chiar si cand iei la tinta niste oameni din public, tot trebuie sa vii cu glumele invatate: gaseste o blonda, gaseste un moldovean etc.

Ideea e care e procentul de improvizatie si care e procentul de poezie invatata pe dinafara. Un spectacol care este peste 30% interactiv este mult mai usor de tinut minte pentru spectator. Nu pot spune un spectacol memorabil, desi pentru unii poate fi vazut si astfel.

Partea proasta pentru unul ca mine este ca despre un astfel de spectacol este foarte greu de scris. Este un spectacol care trebuie trait, pe care il savurezi si de la care te intorci plin de energie.

Nu va voi spune nicio duma spusa de comediant, ci va voi povesti cate ceva despre public. Din punctul meu de vedere, a fost un public CUMINTE:

  • O parte era formata din oameni seriosi, in varsta, care venisera la un festival de teatru unde, in acea seara, urmau sa vada ceva diferit.
  • O parte era formata din hipsteri prezenti la orice eveniment pentru ca e eveniment, din aia care merg la filme romanesti doar la Noaptea Alba a Filmului Romanesc si la muzee doar la Noaptea Alba a Muzeelor.
  • O mica parte din public, o minoritate, mai fusese si la alte spectacole de stand up. Nu zic, poate vazuse la tv, dar live, sa se poata lua comediantul de ei, sigur nu fusesera. Doar persoanele de la o masa, una singura, pareau a fi obisnuite cu asa ceva.

Sa ne intelegem: nimeni nu s-a SUPARAT, nu a reactionat urat, insa majoritatea celor “vizati” pareau jumatate mirati, jumatate mandri ca sunt in centrul atentiei.

Erau si 2 parinti (am inteles ca erau, de fapt, despartiti) care venisera cu copiii la show. N-o fi fost spectacolul cu vulgaritati, dar unele glume cred ca au trebuit explicate mai bine.

Partea misto a venit la final, cand comediantul a trecut pe la fiecare masa si a multumit. Culmea e ca nu a trecut pe la mese si gata, ci a si observat cum veneau si plecau oamenii, caci eu am mers la toaleta imediat dupa spectacol, drept urmare l-am ratat la prima strigare. A venit, insa, special pentru mine si mi-a multumit. Nu a facut misto de mine, a facut doar 2 referiri la olteni, eu fiind singurul oltean prezent (sau, ma rog, singurul care a recunoscut asta).

Stand up fara vulgaritate Marius Gheorghiu Emil Calinescu

Faza e ca eu ajung pe scena cam la toate spectacolele DE IMPROVIZATIE la care particip, asa ca m-am simtit in acest caz cumva ignorat. As fi vrut sa faca misto de mine mai mult, insa habar n-am, poate eram prea fioros. Cert este ca a luat la tinta 2 blonde din fata (o doamna doctor basarabeanca si o tanara studenta, nu am inteles daca venisera sau nu impreuna), un domn de la Posta Vitan, care statea la masa cu un absolvent de stiinte politice care lucra ceva pe la un hypermarket (ce dracu ai putea face cu o astfel de facultate?), de niste tineri veniti in gasca (grupul vesel, cei pe care-i “suspectez” ca au mai fost la stand up) si de cuplul care venise cu cei 2 copii, care se aflau la masa din spatele meu. Eu am fost vizat doar pentru ca am ridicat mana cand am zis ca-s oltean (ma rog, a fost o ridicare instanta, mai aveam un pic si ma ridicam cu totul de la masa).

Nu va zic altceva, poate-l stiti pe Marius Gheorghiu de la tv, de pe TVR ori de la Romanii au talent, daca nu, va recomand sa mergeti la show-urile lui in special si la stand up in general.

Pentru mine, a fost prima vizita la locatia CoOperativa (Icoanei 86) si prima oara cand vin la editia de anul acesta, a saptea, a festivalului Teatru Sub Luna.

In final, va zic doar ca Stand up fara vulgaritate cu Marius Gheorghiu mi se pare, conceptual, un fel de cursa de formula 1 cu frana de mana trasa. Insa, din alta perspectiva, poate fi vazut drept o cursa de Formula 1 in care viteza maxima este de 100 de km/h. Farmecul este sa faci in asa fel incat, desi ai o masina care prinde de 3 ori mai mult, sa te poti abtine. Va las pe voi sa descoperiti cat de mult se abtine comediantul sa … apese pedala 🙂 O mai apesi pentru cateva, dar nu mai mult de 3 secunde.

One thought on “Stand up fara vulgaritate cu Marius Gheorghiu – Teatru sub luna editia 7”

Leave a Reply