Svejk – Teatrul Odeon din Bucuresti – FITCA 2016

Svejk de Jaroslav Hašek
Traducerea: Jean Grosu
Regia: Alexandru Dabija
Muzica: Ada Milea
Decor si Costume: Andrada Chiriac
Asistent regie: Madalin Hancu
Svejk: Pavel Bartos
Kovarik, Un betiv, Un ofiter: Cezar Antal
Bretschneider, Cainele: Ioan Batinaa
Bernis, Colonelul Kraus: Mircea Constantinescu
Repa, Un detinut: Marius Damian
Doctorul Heveroch: Sabrina Iașchevici
Doamna Mullerova: Dorina Lazar / Dana Voicu
Doamna Palivec, Doctor Waiking: Ruxandra Maniu
Baroneasa, Katy Wendler: Paula Niculita
Lukas, Kotatko, Un betiv: Alexandru Papadopol
Pokorny, Domnul Wendler: Gabriel Pintilei
Doctorul psihiatru, Fata cu cainele: Anda Saltelechi
Palivec, Slavik, Hotul de câini: Mihai Smarandache
Macuna, Un betiv, Un ofiter: Silvian Valcu
Pioasa Marlena: Veronica Gherasim
Kafka: Dan Iosif

svejk-odeon

Svejk – Opine LaTeatru.EU

 

V-am mai zis, in mai multe randuri, cat de mult imi plac PERSONAJELE. Da, acele PERSONAJE care-ti raman in minte. Nu actiunea, nu regia, nu altceva, ci PERSONAJUL. Acel personaj care devine reper, care-ti ramane in minte, pe care il iubesti sau il urasti. Sau ambele.

Nu e musai ca personajul sa fie bine jucat, uneori apreciez personajul dupa cum e construit, apreciez textul, fara ca actorul care-l interpreteaza sa fie unul genial.

Insa este cu totul ALTCEVA cand un PERSONAJ este interpretat magistral. In acest caz chiar ca nu ti-l mai poti scoate din minte. Nu neaparat ca ti-ai dori asta.

Svejk este UN PERSONAJ, iar Pavel Bartos il interpreteaza NATURAL, MAGISTRAL. El este idiotul imperfect, insa ideal: recunoaste ca e idiot, se lauda cu asta, nimeni nu se poate supara pe el si toti profita de pe urma lui. Actiunea se petrece in timpul Primului Razboi Mondial, dar Svejk exista peste tot, in orice perioada, indiferent ca-i pace sau ca-i razboi.

Acum, referindu-ma STRICT la Svejk, trebuie sa va marturisesc ce intrebari mi-am pus in legatura cu Svejk (in numar de 3):

  1. Daca as intalni cu Svejk, cum m-as comporta, cum m-as raporta la el? Sunt sanse ca multi dintre noi sa-l respinga pe Svejk, sa-l batjocoreasca, sa se dispenseze de el. Altii, pe de alta parte, probabil l-ar exploata la maxim. Dar, ma intreb eu, cati dintre noi l-ar trata NORMAL pe Svejk? De la egal la egal, PRIETENESTE: nici superior, nici sa profitam de el. Cati ar vedea OMUL Svejk din spatele IDIOTULUI de Svejk?
  2. In cate situatii am fost Svejk? Cu totii am fost tratati ori am fost considerati, indirect, Svejk. Uneori am recunoscut asta, alteori refuzam sa acceptam. Dar Svejk, zic eu, cu totii am fost. Asta daca nu cumva suntem academicieni. Sau si aia or fi fost candva Svejk? Ori, cine stie, or fi Svejk in alte privinte…
  3. Cati Svejk ne conduc? Adica oameni idioti, sinceri, insa usor manevrabili. Aici mi-am adus aminte de candidatul Emil Pop din Politik.ON. As raspunde ca multi, problema e ca nu ne dam seama care-i Svejk si care nu. Un Svejk adevarat, care sa recunoasca, sa fie macar sincer, as vota. Insa un Svejk pus doar sa joace un rol nu as vrea sa votez, nu as vrea sa ma conduca, insa, fara sa stiu, asta s-a intamplat.

Mergeti sa-l vedeti pe Svejk la Teatrul Odeon din Capitala. Svejk, spectacolul, dar, mai ales, Svejk PERSONAJUL. Cu majuscule. Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: