Swing dupa Having Wonderful Time, Wish You Were Her! de Billy Van Zandt si Jane Milmore
Regia: Razvan Savescu
Distributie:
Constantin Puscasu
Andrei Mateiu
Razvan Oprea
Alexandra Apetrei
Adriana Schiopu
Andreea Mateiu
Produs de Wonder Theatre, jucat la Grand Cinema & More, sala Epika
Swing – Opinie LaTeatru.EU
Stiti ideea de baza a cluburilor de Swing? Se duce cuplul X pentru a face sex, socializeaza, cunosc alt cuplu, cu care vor face sex. Incrucisat. Totul asumat, fara a se pune problema infidelitatii.
Aceasta este, ca sa zic asa, varianta ideala. Varianta clasica.
Exista si varianta de Swing neasumata ca atare, varianta in care doua cupluri apropiate, prieteni de familie, se insala reciproc. Barbatul din primul cuplu filtreaza (si nu numai) cu femeia din al doilea cuplu, in timp ce femeia din primul cuplu filtreaza si ea cu celalalt barbat.
Matematic vorbind, vorbim de patrat (ori dreptunghi) amoros. Vorba Deliei: geometrie in iubire.
Acum, varianta ideala, cea in care toata lumea este fericita, este cea in care cele 2 cupluri se despart si amantii devin iubiti oficial. E greu ca cele 2 cupluri sa ramana prieteni, sa se mai intalneasca in continuare ca prieteni, dar varianta are, cinematografic vorbind, happy-end. Un final fericit, finalul pe care, cel putin teoretic, si l-au dorit cu totii.
De cele mai multe ori, in teatru si in film, in patratele amoroase vorbim de cei mai buni prieteni. Da, tu ti-o tragi cu prietena celui mai bun prieten al tau, caci programul lui il stii cel mai bine, tu esti ultima persoana pe care el o suspecteaza, iar faptul ca te afli in casa lui nu este un lucru absurd. Totodata, o situatie des intalnita, convenabila pentru dramaturgi si scenaristi, este cea in care si femeile sunt cele mai bune prietene. Si femeia si-o trage cu barbatul celui mai bun prieten. Practic, ambii-s la fel de vinovati.
Cum vi se pare, insa, situatia in care vorbim de cei mai buni prieteni si de … doua surori? Partea trista cu surorile este ca nu se pot certa intr-atat de mult incat sa nu-si mai vorbeasca. Si oricat de mult s-ar uri cele 2 cupluri, tot vor interactiona pe viitor.
Caci fix aceasta situatie intalnim in spectacolul Swing.
Iar pentru ca tacamul sa fie complet, in scena intra si parintii celor 2 surori. Care parinti sunt niste PERSONAJE extrem de interesante. El este un conservator autentic. Un republican, in intelesul american al cuvantului. Da, ati ghicit, fan Trump. Nu doar votant Trump, ci FAN in adevaratul sens al cuvantului.
De ea nu zic nimic, pe ea o veti descoperi singuri.
Ca de altfel si pe cei mici. Ma rog, nu atat de mici, caci vorbim de oameni in toata firea.
Si va mai zic doar atat (clipul de promovare spune, deci eu de ce as ascunde?): in scena intra si un urs. Nu-l vedeti, da-l auziti. Si-si va face simtita prezenta. Clipul fiind cel de mai jos.
Swing este o comedie pe care as putea-o numi deja tipica pentru spectacolele Wonder Theatre. O comedie spumoasa, de situatie, venita din America, facuta parca special pentru a fi jucata in Mall. Un spectacol agreabil, care desi dureaza doua ore, FARA PAUZA, nu este nici plictisitor, nici obositor. Nu m-am uitat deloc la ceas pe parcursul lui. Iar decorul este completat de un ecran imens, pe care la final sunt proiectate, in stil cinematografic, credits-urile (imi permiteti acest cuvant romglez?). Si nu, nu este film cu super-eroi, deci nu avem parte de after-credits 🙂