Tanta si Costel
de Ion Baiesu
Regie: Attila Vizauer
Scenografie: Roxana si Andrei Radut
Tip spectacol: comedie
Durata: 1h 45min (fara pauza)
Distributie:
Tanta – Irina Noaptes
Costel – Lucian Ghimisi
Vazut pe data de 29 aprilie 2023 la Teatrul Elisabeta
Tanta si Costel – Opinie LaTeatru.EU
Cati dintre cei care s-au uitat (si au apreciat) personajele celor de la Vacanta Mare (Leana si Costel) stiu, de fapt, de unde s-au inspirat acestia? Putini, foarte putini (evident, in special cei mai in varsta, care erau adulti in anii 80).
Tanta si Costel sunt doua personaje extrem de interesante care sunt, din mai multe puncte de vedere, intre 2 lumi. Pe de-o parte, judecate strict din perspectiva acelor timpuri in care au fost concepute, sunt personaje din urbanul mic. Acei oameni erau considerati, cumva, intre urban si rural: nu erau rural, nu erau “tarani”, dar erau priviti superior de catre cei din orasele mari. Pe de alta parte, Costel se plimba mult cu trenul, nu era de-al unui loc sau de-al altuia. Casnicia cu Tanta se petrecea in zilele libere, atunci cand serviciul, cand datoria, ii permitea.
Nu in ultimul rand, Tanta si Costel sunt niste personaje care apartin unei alte lumi, nu neaparat comuniste, caci spectacolul nu are nimic “comunist” in el. Regizorul Attila Vizauer a incercat sa aduca personajele acestea, ca atare, in prezent. Insa lumea lor pare ca a disparut, personajele acestea, desi amuzante, desi spumoase, desi ofertante din punct de vedere artistic, par din mai multe puncte de vedere apartinand trecutului. Niste personaje aparent vii, dar clar venite din alta epoca.
Legat de aceasta translatare, am observat ceva interesant: se foloseste cuvantul “politie”, nicidecum comunistul “militie”. Daca s-ar fi folosit vechiul “militie”, cu a sa familie de cuvinte, as fi spus cu certitudine ca actiunea se petrece in trecut. Candva inainte de 89. Insa folosirea cuvantului “politie”, un detaliu pentru multi, un aspect minor, nesemnificativ, m-a pus pe ganduri. Mi-a deschis mintea, ca sa fiu mai precis.
De fapt, actiunea se petrece intr-o realitate paralela, in niste ani 80 care n-au existat niciodata, in anii 80 ai unei Romanii capitaliste. Ma rog, poate despic prea mult firul in 4, poate vad detalii pe care putini le observa.
Cert este cele 2 personaje sunt excelent interpretate, in special Lucian Ghimisi, pe care in alt context l-as fi asociat (de fapt, L-AM fi asociat) cu Costel. Care ar fi acele contexte? Pai, de pilda, daca Tanta si Costel ar fi rulat multi ani la televizor.
Dupa ce am vazut, pentru prima data (nu ma laud cu asta, chiar imi e rusine ca pentru mine este PRIMUL contact cu cele 2 personaje), o punere in scena dupa Tanta si Costel, imi dau seama de ce Vacanta Mare a preferat varianta “Leana si Costel”. Pe langa faptul ca cele 2 personaje ale anilor 90 erau rurali, mai este un detaliu (iarasi par foarte tipicar): comparand fiecare personaj in parte cu echivalentul sau anterior, ajung la concluzia ca personajele feminine sunt MULT mai diferite decat cele masculine. Cei doi Costei (sper ca acesta este pluralul corect) au mai multe asemanari decat v-ati putea imagina. Diferenta dintre Leana si Tanta este insa RADICALA, peste 99%.
E drept, asemanarile dintre personajele masculine s-ar putea datora si faptului ca regizorul si poate actorul actual s-au inspirat, voit sau nu, din celalalt Costel. Poate Costel cel gandit de Baiesu nu era asa. Nu stiu cauza, ca sa zic altfel, dar stiu efectul.
Ce este si mai interesant este ca la Teatrul Elisabeta, unde se joaca Tanta si Costel, apare des pe scena, nu in acest spectacol, ci in altele, celebra … Lila, de la acelasi show de succes Vacanta Mare. Pe numele sau real Mirela Stoian, ea apare in mai multe spectacole de la Elisabeta, in unele jucand impreuna cu fiica ei. Deci Vacanta Mare este prezenta la Teatrul Elisabeta, atat direct, cat si indirect.
Legat de Tanta si Costel, eu zic sa mergeti sa-l vedeti MAI ALES daca ati fost fani Vacanta Mare. E drept, cei care au sub 25 de ani s-ar putea sa nu guste deloc umorul, s-ar putea sa nu aprecieze spectacolul. Desi, cine stie, surprize in ambele sensuri din partea tinerei generatii intalnesti la tot pasul.