Tata – Teatrul Luceafarul din Chisinau – Festivalul Zilele Teatrului Matei Visniec 2023

Tata - Teatrul Luceafarul din Chisinau - Festivalul Zilele Teatrului Matei Visniec 2023 afis

Tata
de Dumitru Matcovschi
Regia: Slava Sambris
Scenografia: Adrian Suruceanu
Costume: Stela Verebceanu
Video mapping: Cristian Oloi
Sound Design: Via Daca
Distributie:
Lisandru – Victor Triboi
Ioana – Dorina Tataru
Valentin – Gheorghe Tabarcea
Valeria – Irina Vacarciuc
Eleonora – Iraida Bobescu
Aristid – Ion Jitari
Olia – Vitalia Grigoriu
Nica – Oleg Lungu
Imanuil – Ion Liulica
Ileana – Eleonora Dolghii
Fimca – Catalin Lungu
Margareta – Inga Petica
Costel – Ion Prisacara
Nuntas – Oleg Macovei
Nuntas – Ecaterina Danuta
Spectacolul Tata este produs de Teatrul Republican Luceafarul Chisinau, Republica Moldova; a fost vazut in data de 20 mai 2023 la Casa de cultura a sindicatelor Suceava, in cadrul Festivalului Zilele Teatrului Matei Visniec 2023

Tata - Teatrul Luceafarul din Chisinau AFIS

Tata – Opinie LaTeatru.EU

Dupa ce cu 2 zile in urma vazusem Livada in regia excelentului Slava Sambris, asteptarile legate de spectacolul Tata erau mari. In plus, inainte de spectacol s-a asezat, fix in spatele meu, un domn in varsta care il tot cauta pe regizor. Omul il cunoscuse pe autorul piesei, dramaturg care s-a stins din viata acum fix 10 ani. Avea o carte de-a autorului, pe care voia s-o daruiasca regizorului. Ce era si mai impresionat era ca omul venise din Bucuresti special pentru acest spectacol. E drept, sustinea ca are o sora in Suceava, deci venise in vizita la ea. Dar oricum, parea un spectacol mai mult decat promitator.

Din pacate, rezultatul este mai mult decat dezamagitor. Marile probleme pornesc de la text, care mi s-a parut slabut. Fara cap si fara coada, ca sa fiu mai precis. Regizorul, pe care chiar l-am apreciat pentru primul spectacol, pare a fi reusit sa scoata tot ce putea scoate din acest text. Care text este posibil sa aiba mai mult sens, mai multa logica, pentru basarabeni, si sa fie total neinteresant pentru cei de dincoace de Prut. Insa chiar si asa, chiar si netraind textul, il putem judeca obiectiv. Un text bun este bun in orice spatiu cultural.

As putea sa ma refer si la spatiul in care a fost jucat, caci Casa de Cultura a Sindicatelor, din mai multe puncte de vedere, reprezinta trecutul comunist. Nu spun ca ar trebui distrusa, rasa de pe fata Pamantului, orice cladire construita atunci, insa in cazul caselor de cultura inclusiv denumirea aduce aminte de vremurile de demult. Oare nu se puteau schimba denumirile acestor case de cultura? Centrul cultural X, de pilda.

Revenind la spectacolul Tata, el ne arata ori vrea sa ne arate societatea moldoveneasca de dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Numele localitatii in care se desfasoara actiunea nu se spune niciodata, insa se tot vorbeste de mers peste apa, cu vaporul, asa ca intuitia mea initiala, confirmata partial, a fost ca este vorba despre localitate situata la stanga Nistrului. Avand in vedere ca dramaturgul si poetul Dumitru Matcovschi este nascut in Vadul-Rascov din judetul Soroca in 1939 (la acea vreme facea parte din Regatul Romaniei), imi dau seama ca undeva pe acolo se desfasoara actiunea. Din ce inteleg si observ, exista doua localitati, Vadul-Rascov din Raionul Soldanesti, Republica Moldova, in dreapta Nistrului, si Rascov, satul de resedinta al comunei cu acelasi nume din Transnistria. Oricum, undeva pe acolo se desfasoara actiunea, deci presupunerea ca s-ar desfasura in acea localitate natala a autorului este una rezonabila.

O alta tema principala a povestii este alcoolismul. Nu intru in detalii, insa daca veti vedea acest spectacol (ori alta montare a acestei piese) veti putea observa diferentele dintre un TATA alcoolic si unul care nu bea (aproape) deloc.

Nu cunosc actorii, insa pot spune ca interpretarile tuturor au fost decente. Personajele lor erau convingatoare, nimic gresit din partea lor. Problema nu erau actorii si as zice nici regizorul, ci textul, povestea in sine. Care poveste nu stiu in ce masura ar mai putea fi valabila si-n prezent. La ce razboi ne-am putea raporta: la cel din anii 90 din Transnistria ori la cel actual din Ucraina, foarte aproape locul desfasurarii actiunii?

Nu stiu cat de important este considerat acest text in dramaturgia de peste Prut, autorul este unul important acolo, o personalitate marcanta a vietii culturale moldovenesti, iar accidentul din 1989 in care a fost implicat pare a fi fost unul comandat. Deci este foarte posibil ca eu sa gresesc si sa nu fi empatizat cu textul asa cum ar fi trebuit. Sa nu ma fi raportat corespunzator la el. Ceea ce nu neg, este posibil.

Voi mergeti sa vedeti Tata, fie aceasta montare, fie o alta montare a textului si apoi imi veti da sau nu dreptate. Eu chiar imi doresc sa gresesc cu acest articol. Chiar imi doresc, desi parerile altor oameni avizati, la finalul spectacolului, nu le dau numele, erau chiar mai dure decat opinia mea. Deci daca gresesc, nu-s singurul care o fac.

Leave a Reply