Te iubesc dar nu pe tine – Teatrul Elisabeta

Te iubesc dar nu pe tine - Teatrul Elisabeta afis

Te iubesc dar nu pe tine
Regie: Serban PuiuAndreas Petrescu
Autor: Andreas Petrescu
Durata: 1h 30 min (fara pauza)
Tip spectacol: comedie
Distributie:
Andrei: Andreas Petrescu
Vlad: Leonid Doni
Sorina: Paula Chirila
Marina: Doina Teodoru

 

Te iubesc dar nu pe tine – Opinie LaTeatru.EU

 

Te iubesc dar nu pe tine este o expresie care apartine de folclorul romanesc. Daca veti cauta pe Google expresia in cauza, veti gasi, printre altele, o carte scrisa de Raluca Feher si o melodie. Pentru ca tot vorbim despre muzica, sintagma in sine se regaseste (intr-o forma usor modificata: “eu iubesc dar nu pe tine”) intr-o melodie mai veche, destul de celebra la vremea ei: Rad cu Tine (cantata de Elegance). Ambele melodii sunt semi-manele, ca sa zic asa. Poate cea din urma sa fie mai manea decat cealalta.

Asadar, cand vezi acest titlu, Te iubesc dar nu pe tine, ai o senzatie de deja-vu (la noi, la olteni, poarta numele de “senzatia de deja-fu”). In cazul  meu a functionat dubios inca de cand am vazut titlu: aveam impresia ca am tot auzit sintagma, ca am tot vazut-o, ca am tot intalnit-o, insa aveam dubii ca am vazut-o pe scena de teatru.

De senzatie nu am scapat pe tot parcursul spectacolului, chiar daca senzatia cumva se injumatatise: jumatate din mine imi soptea ca e ceva nou, insa cealalta jumatatea parea a cunoaste totul.

Andrei si Sorina sunt casatoriti. Nu aflam de cati ani, stim doar ca au copii. Doi copii. Insa relatia lor nu mai merge. Asta e cert inca din start, chiar daca detaliile le aflam abia spre  final. Fiecare isi aduce amantul/amanta acasa, fiecare are impresia ca celalalt va fi plecat (ghinionul cand minti este ca nu te gandesti ca ai putea fi mintit). Andrei vine acasa cu Marina, stabilindu-se in dormitor, iar Sorina vine dupa o deplasare lunga la Vatra Dornei cu Vlad, un coleg de munca, cei doi poposind pentru inceput in living. Incurcatura, demna de o comedie bulevardiera spumoasa, apare atunci cand fiecare este constient de fapta facuta de celalalt. Si, mai ales, atunci cand vine confruntarea, cand cei 4 se aduna si constientizeaza in ce au intrat.

Nu va zic cum se termina totul, nu va zic cine spune Te iubesc dar nu pe tine si nici cui, insa este irelevant: desfasurarea actiunii, glumele presarate din belsug pe tot parcursul spectacolului, jocul actoricesc (credibil, in special din partea lui Leonid Doni, excelent in rolul colegului tocilar si virgin) fiind mult mai importante decat deznodamantul. Ca de obicei in astfel de cazuri sunt fix 3 finaluri posibile: cei 2 raman cu amantii lor; cei 2 raman impreuna; sau varianta corecta politic, fetele se cupleaza intre ele, baietii se cupleaza intre ei. Nu va dezvalui ce final a fost ales pentru aceasta poveste, insa problemele scoase la iveala sunt aceleasi indiferent de deznodamant.

Asa cum va ziceam zilele trecute despre spectacolul Pentru binele tau, perfect potrivit Salii Studio a Teatrului Odeon, Te iubesc dar nu pe tine este un spectacol specific Teatrului Elisabeta: este o comedie spumoasa, comerciala, jucata de actori celebri, care insa nu cade in vulgaritate, umorul fiind de buna calitate. Este un spectacol care se potriveste perfect in peisaj, chiar daca in mod cert se poate juca lejer (si chiar s-a mai jucat) si pe alte scene.

In final, cateva cuvinte despre Andreas Petrescu, interpretul personajului Andrei, dar si autorul textului. Pentru cine nu stie, el este textierul din spatele majoritatii roasturilor de la iUMOR. Deci omul stie sa scrie texte umoristice. Pentru cine urmareste constant iUMOR, se simte stilul lui. Nu zic, e foarte maleabil, se adapteaza usor. Ca actor, insa, este doar decent. Nu pot sa spun ca a fost nepotrivit ori ca a jucat slab, insa sunt CONVINS ca un actor mai bun scotea mult mai mult de la acel personaj. Este si un rol greu, trebuie sa se prefaca mult, sa minta si sa se prefaca in 80% din timpul spectacolului, nu pot spun ca e usor. Insa tocmai pentru ca este un rol atat de greu mi-as fi dorit un actor mai bun. Ca textier, insa, fie el dramaturg ori scenarist tv, jos palaria!

Repet, nu joaca rau,  este decent, insa ceilalti 3 joaca bine, iar  Leonid Doni de-a dreptul excelent. Fetele sunt bune, convingatoare, bine alese in rolurile de sotie, respectiv amanta.

Per total, Te iubesc dar nu pe tine este o comedie spumoasa buna, care te relaxeaza, dar care iti ridica si cateva semne de intrebare daca ai trecut ori treci prin asa ceva. Mergeti s-o vedeti, insa fiti atenti cum va invitati sotul ori sotia la asa ceva. Orice spuneti poate fi folosit impotriva voastra la tribunal.

ps: Pe baza aceluiasi text, Te iubesc dar nu pe tine, cu distributii mai mult sau mai putin asemanatoare, s-au mai jucat spectacole. Difera usor distributia si regia. Eu am vazut spectacolul pe 14 aprilie 2022, cu distributia de la inceputul articolului.

ps2: Dupa cum va ziceam, Te iubesc dar nu pe tine s-a jucat in mai multe variante. Pusese un poster gresit, mai vechi, si gresisem numele regizorului. Aceasta noua versiune a spectacolului este regizata chiar de autorul piesei, Andreas Petrescu. Pentru ca-l criticasem oarecum ca actor si-l laudasem ca scenarist, merita un nou rand de laude (si de aplauze) pentru munca de regizor: nimic de reprosat, totul este asa cum trebuie sa fie. Imi cer scuze pentru inducerea in eroare. Sper, totusi, nu apucasera sa citeasca foarte multi articolul pana la editarea acestuia.

Leave a Reply