Teatrul trebuie sa fie cat mai real

Teatrul trebuie sa fie cat mai real

 

 

Scriu acest articol din Timisoara, unde este in desfasurare un frumos festival de teatru. Am vazut si voi vedea o gramada de spectacole, din Romania si din Europa, fiecare spectacol avand farmecul sau. E drept, scriu acest articol dupa primele 2 zile de festival, fara sa fie neaparat o concluzie la intreg festivalul.

Asadar, din punctul meu de vedere, al unu spectator care a vazut ceva teatru la viata lui, cel mai apreciat spectacol este cel care pare real. Cel mai mult apreciez atunci cand in fata mea se deruleaza ceva ce ar putea fi real. Cel mai mult apreciez atunci cand se intampla ceva ce-mi taie respiratia.

Cel mai mult apreciez atunci cand aud un foc de arma, chiar daca este vorba de replici dupa pistoale adevarate. Dar sa aud un foc, sa ma sperii, sa fie ceva real, nu doar imaginatia mea. Nu-mi place sa-mi imaginez ca s-a tras cu arma, imi place sa vad ca se trage cu arma in fata mea. Imi place sa vad ca in fata mea unii oamenii imita realitatea atat de bine incat eu, ca spectator, am impresia ca asa s-a intamplat. Da, teatrul este plin de conventii, unele lucruri sunt imposibile (lucruri care, de exemplu, sunt posibile-n filme), dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa tindem catre ele.

Sunt situatii in care un actor este manjit neglijent cu sos de rosii, eu trebuind sa cred ca este sange si trebuind sa ma inspaimant. Nu o fac, pentru ca totul este facut neglijent. Alteori, actorul are nu stiu ce chestie din care sare ceva rosu si este atat de plin de chestie rosie incat chiar am impresie ca-i sange. Si apreciez in consecinta spectacolul.

Despre asta este vorba in teatru, in majoritatea cazurilor. Fix din acest motiv jocurile tip Airsoft sunt apreciate. Nu sunt apreciate jocurile in care te impusti cu pistoale de jucarie, cu pistoale cu apa. Alea-s jocuri pentru copii, folosesti astfel de pistoale pentru ca acei copii nu au discernamentul necesar folosirii unor arme mai periculoase.

Ca adult, insa, Airsoftul este un sport care imita foarte bine realitatea. Site-uri tip Airsoft6 sunt folosite de oamenii care vor sa fie parte la un spectacol de teatru. Da, vor sa fie protagonisti, vor sa TRAIASCA niste chestii mai intense decat altii.

Ca si la teatru tot despre asta este vorba: despre trairile pe care le ai ca spectator de teatru. Cat de mult esti parte la acel spectator, cat de real(ist) este ceea ce vezi tu acolo. Teatrul trebuie sa fie cat mai real, sa te implice cat mai mult ca spectator. Nu musai direct, sa te duca pe scena, desi gust mult si astfel de spectacole. Poza este luata DE AICI. Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: