Teatrul Vechi Independent lanseaza scurtmetrajul „Eden”

Teatrul Vechi Independent Logo

Pe 23 ianuarie a avut loc lansarea oficiala a scurtmetrajului „Eden”, produs de Teatrul Vechi Independent. Publicul prezent a putut urmari in exclusivitate proiectul care a luat nastere in anul 2021 si a deschis calea catre o noua perspectiva in industria teatrului romanesc.

Intre teatru si film este doar un pas

Daca la inceput, cinematografia si-a ales actorii din lumea teatrului… sau poate mai bine zis acestia “au evadat”, iar pe parcursul istoriei actorii au „baletat” in paralel intre platou si scena, iata ca experimentele pur teatrale din fata camerelor de filmat sunt un bun carlig pentru a ne readuce in salile de teatru dar si a ne oferi o portie buna de analiza.

Asa este si exercitiul propus de Teatrul Vechi Independent care isi marcheaza debutul printr-un scurtmetraj manifest. O caracteristica generala a teatrului independent este cea a expermentarii si inovatiei prin reinventarea artei teatrale si pasiune. Astfel a aparut Teatrul Vechi Independent, un spatiu unde vechiul se impleteste cu noul, dand nastere performantei artistice.

Este puțin atipic ca un teatru să debuteze cu un film ca proiect de amploare, insa conditiile actuale au creat o multime de situatii atipice in ceea ce priveste spectacolele artistice. Nu are niciun sens sa despic firul in patru in privinta pandemiei care a fortat teatrele sa isi inchida salile de spectacol si sa se adapteze la transmiterea online prin streaming a pieselor de teatru filmate. Atmosfera nu e aceeasi si simpla esenta a prezentei intr-o sala de teatru era acea acea experienta de a fi acolo, fata in fata cu actori deosebiti.

Teatrul Vechi Independent este la inceput de drum si planuieste sa isi gaseasca cat mai curand o locatie stabila, iar piesele sunt gandite de ei sa transmita publicului pasiunea lor de a aborda texte clasice in vremurile noastre.

Actrita Iulia Cristescu este managerul si fondatoarea Teatrului Vechi Independent. A pornit acest teatru cu dorinta de a reinterpreta texte clasice intr-un stil minimalist contemporan. Realizarea acestui scurmetraj adaptat dupa un text de teatru al unui scriitor irlandez (Eugene O’Brien) este o premiera in cazul unui teatru independent.

Teatrul Vechi Independent lanseaza scurtmetrajul „Eden”

Filmul Eden de la Teatrul Vechi Independent

Scurtmetrajul „Eden” prezinta povestea unui cuplu de tineri casatoriti. Nefericiti si aflati in pragul unui mariaj esuat, acestia isi duc existenta intr-un oras mic din Irlanda. Billy (Costin Cambir) este obsedat de o localnica pe nume Imelda, iar Breda (Iulia Cristescu) lupta cu kilogramele in plus ramase dupa cea de-a doua sarcina. Ea isi doreste sa-si salveze casnicia si sa-si regaseasca fericirea sufleteasca. Proiectul a fost filmat in plina pandemie, fiind finantat din fonduri proprii si poate fi vizionat pe Streamerse, dupa achizitionarea unui bilet de acces: https://streamerse.net/event/eden.

Dincolo de stilul minimalist al scurtmetrajului, emotia transmisa de personaje reuseste sa sudeze o punte intre film si teatru, semn ca nu ar trebui sa ne limitam la departajarea lor. Nu vorbim despre un teatru filmat, dar nici un film cu o actiune ampla. Este mai degraba un experiment care aduna o multime de idei ce merita explorate atat in teatru, cat si in cinematografia autohtona.

Urmează ca filmul să intre in circuitul festivalier si sper ca acest pas sa fie de bun augur. Cat despre Teatrul Vechi Independent, urmeaza noi proiecte teatrale care vor incanta cu siguranta publicul.

„A fost o seara minunata, incarcata de multe momente memorabile. Le multumesc pe aceasta cale tuturor celor ce au făcut posibil acest proiect, cat si celor care au avut placerea de a ne onora cu prezenta, de a fi langa noi in unul dintre cele mai importante momente ale existentei noastre. A fost una dintre cele mai emotionante premiere din viata mea. Noi nu ne vom opri aici, iar Teatrul Vechi Independent va asteapta pe viitor cu productii ce promit sa nu va dezamageasca! Marele Stanislavski spunea: calitatea unui spectacol se masoara in scaunele care scartaie in sala. Atat timp cat niciun scaun nu scartaie, este pentru mine certitudinea clara a unui act artistic bine realizat”, a declarat Iulia Cristescu, manager si fondator al Teatrului Vechi Independent la finalul evenimentului de lansare.

„Am primit cu mult entuziasm propunerea Iuliei de a ma implica in acest proiect, deoarece nu stiam unde va duce. Descrierea felului in care ea vedea produsul finit m-a intrigat si mi-am dat seama imediat ca acest experiment vizual ar putea fi ceva foarte special in lumea filmului romanesc. Eden mi se pare ca scoate la iveala niste trairi rare in constiinta privitorului, cerand un fel de implicare activa, asa cum filmele cu o structura narativa clasica, poate din comoditatea pe care o aduc, nu o mai fac. Insiruirea de cadre si monologuri interioare ale personajelor te impinge sa intri parca mai mult decat ai face-o de obicei in lumea din spatele ochilor acelor oameni. Billy, desi mai indepartat ca varsta, m-a provocat sa il aduc in prezentul meu, descoperind in mine paralele ale gandurilor si sentimentelor noastre”, a povestit Costin Cambir, cunoscut publicului pentru rolurile din productiile de succes „Pariu cu Viata” si „Arestat la Domiciliu”.


La lansarea scurtmetrajului Eden, de la Teatrul Vechi Independent, a fost prezenta Andreea Vraja, autoarea articolului de fata. Pe Andreea o puteti citi pe blogul ei personal, SandyDeea.ro, dar si pe Cinefilia.ro.

Leave a Reply