Textul inainte de toate – Teatrul Coquette

O comedie despre insomnie dupa texte de Doru Motoc
Regie: Mihai Lungeanu
Distributie: Sebastian Valcea (regizorul), Raluca Grumazescu (actrita), Cristi Dionisie (actorul), Claudia Dragan (Tanti Gherghina)
Locatie: Teatrul Coquette

textul-inainte-de-toate

Textul inainte de toate – Opinie LaTeatru.EU

 

De multe ori am impresia ca anumite spectacole de teatru sunt facute pentru a fi intelese doar de cativa oameni. Nu vorbesc de critici, uneori nici ei nu le inteleg. Vorbesc de omul simplu, de omul care, poate, n-a vazut mai mult de 5 spectacole la viata lui si care aterizeaza, cumva, la acel spectacol. Va intelege el oare metafora? Se va putea bucura de spectacol? Ce idei ar putea da spectatorul simplu, daca ar putea sa dea aceste idei? Cati regizori isi pun aceasta intrebare? Ceea ce lor li se pare evident, clar ca lumina zilei, spectatorului i se pare de neinteles. Ma rog, anumitor spectatori, ca spectatorul nu este acelasi.

Acum, aparent fara legatura cu primul paragraf (desi legatura o veti vedea in final), cat de atasati sunt de textul unei piese de teatru? Cat de libera apreciati sa fie adaptarea? Ati dori o adaptare contemporana a Scrisorii Pierdute, cu politicienii actuali (aceleasi nume, dar in zilele noastre)? Ati suporta replici noi, care sa vizeze situatia actuala? Sau sunteti fideli textului clasic, de la el nu trebuie sa se abata nimeni?

Personal, am auzit persoane, in varsta de felul lor, care nu inteleg cum marii clasici, romani sau straini, pot fi alterati ori chiar ironizati. Tanara generatie nu mai are pic de respect fata de clasici…

Cele 2 probleme sunt puse in spectacolul Textul inainte de toate. De fapt, titlul ne sugereaza cum ca prima problema este mai importanta, este cea principala. Nu neg, pentru regizori in special si pentru cei din industria teatrala in general da, aceea pare a fi problema. Doar ca pentru mine, ca spectator, prima problema este mult mai importanta si mai relevanta.

Si fix din acest motiv personajul meu preferat din spectacol este Tanti Gherghina. Pe langa faptul ca este si foarte bine interpretata, acest personaj este farmecul spectcolului si ar trebui sa fie esenta oricarui spectacol. Regizorii ar trebui sa se gandeasca, printre altele, si la ce ar intelege Tanti Gherghina din spectacolul lor. Si, nu stiu cum sa va spun, dar Tanti Gherghina trebuie INCURAJATA sa vina la teatru, nu trebuie gonita din sala.

Mergeti sa vedeti Textul inainte de toate la Coquette sa o descoperiti pe Tanti Gherghina. Sigur o cunoasteti ori ati cunoscut-o de-a lungul vietii. Veti rade in hohote ca spectatori, dar daca aveti tangente cu industria teatrala s-ar putea sa cadeti nitel pe ganduri. Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: