Tot ce-i minunat in lume – Vanner Collective

Tot ce-i minunat in lume - Vanner Collective POSTER

Tot ce-i minunat in lume
de Duncan Macmillan si Jonny Donahoe
cu Denisa Nicolae
regia Nicolae Constantin Tanase
scenografia Adeline Badescu
Spectacol a fost vazut in Sala Mare a Teatrului Masca

Tot ce-i minunat in lume - Vanner Collective

Tot ce-i minunat in lume – Opinie LaTeatru.EU

 

Recunosc, in mintea mea montarea aceasta, intitulata Tot ce-i minunat in lume, se afla in umbra montarii de la Point cu Florin Piersic JR intitulata O mie de motive. Desi montarea lui Florin Piersic jr este mult mai light, mai mult entertainment, contextul in care ea s-a jucat atunci cand am vazut-o a schimbat radical lucrurile in ochii mei.

Asadar, era Fest-FDR 2017, la Timisoara. Eu eram deja acolo de cateva zile. Florin Piersic jr urma sa aiba 2 spectacole, unul din Bucuresti si unul al teatrului local. La un moment dat auzim noi ca mama lui a murit. Ne puneam problema daca spectacolul se va mai juca. Spectacolele, ca erau 2. Insa suntem anuntati ca se joaca.

Si, pentru ca totul sa fie cu adevarat DRAMATIC, in intelesul propriu al cuvantului, la inceputul reprezentatiei Florin Piersic jr ne anunta, imi cer scuze ca nu mai tin minte exact vorbele sale: Mama mea moare. In spectacol. Mama personajului. Asa este rolul.

Toata sala a inghetat. Cu mine in frunte. Personal, n-am putut sa rad aproape deloc pe parcursul reprezentatiei. Desi era de ras. Desi altii aveau aceasta putere. Si-i invidiam.

Imaginati-va ca daca m-ati fi intrebat toate astea acum 3 saptamani nu as fi putut sa vi le povestesc. Ele erau undeva-n mintea mea ascunse intr-un sertaras. Ele au iesit insa din sertar atunci cand am vazut Tot ce-i minunat in lume.

Pe scena vedeam o Denisa Nicolae extraordinara, in verva, care interactiona cu spectatorii, care parea ca gasise, cu o bagheta magica, spectatorii potriviti pentru rolurile respective. Impartea biletele (pe care erau scrise lucruri minunate in aceasta lume, lucruri pe care majoritatea dintre noi nu le constientizam, pe care le consideram nimicuri) pe care ulterior toti spectatorii din sala (nu foarte multi, din pacate, dar foarte activi, foarte inimosi, foarte apropiati de actrita de pe scena) le-au citit. Ne-am simtit cu totii implicati, am simtit ca am dat cu totii o mana de ajutor.

Tot ce-i minunat in lume este un spectacol despre depresie, unul care trateaza depresia nu ca pe o stare, nu ca pe ceva trecator, ci ca pe o boala. Actrita Denisa Nicolae, Ana in spectacol (nu stiu daca ar trebui sa scriu cu un N sau cu 2 de N), imbina trecutul cu prezentul, povestindu-si copilaria si adolescenta. Mama ei a incercat de mai multe ori sa se sinucida, asa ca ea a incercat tot timpul sa gaseasca lucruri minunate, lucruri pentru care merita sa traiesti.

Spectatorii alesi din publicul spectator sunt pe rand Doamna Popescu, Tatal Anei, viitorul sot al Anei, dar si un profesor al acesteia. Ana vorbeste cu toti, TRAIESTE toate etapele vietii, la final pe figura ei putandu-se citi bucuria, bucurie pe care o simte fiecare spectator din sala.

Spectacolul Tot ce-i minunat in lume este unul independent, s-a jucat la Unteatru, s-a jucat la Teatrul Act, insa eu l-am vazut la Masca. Sala nu este foarte mare la Masca, insa are marele avantaj de a  semana cu un amfiteatru antic. Poti merge lesne printre spectatori, poti interactiona usor cu ei.

La final, am fost rugati sa scriem si noi pe un biletel lucruri minunate (nu va dezvalui ce am scris eu). Panoul din foaier era elocvent: pe el erau biletele scrise de alti spectatori, in trecut. Toate lucrurile minunate pe care acestia au simtit nevoia sa le impartaseasca tuturor.

Spectacolul nu a fost urmat de o dezbatere, insa fiecare spectator a plecat din sala de teatru deopotriva ingandurat si energizat. Daca nu avea motive sa fie fericit, in spectacol si dupa aceea a gasit o tona de motive. Multi au constientizat ca de fapt duc o viata frumoasa, de care nu se bucura corespunzator. Deci intr-un fel dezbaterea nu mai este necesara. Spectacolul spune indeajuns de multe.

Tot ce-i minunat in lume este un spectacol care trebuie vazut indiferent daca ai sau nu probleme cu depresia. Daca nu ai tu, sigur cunosti pe cineva care are si pe care il poti ajuta. Il poti ajuta inclusiv ducandu-l la acest spectacol. Il poti ajuta facandu-i o mica bucurie. Il poti ajuta fiind langa el.

Tot ce-i minunat in lume este un spectacol excelent, fara interdictii de varsta ori de alta natura. M-as bucura sa se plimbe mai des, sa aiba acces la el cat mai multi oameni. Mai des inseamna inclusiv in provincie.

ps: Daca doriti sa cititi o recenzie “clasica” a spectacolului Tot ce-i minunat in lume, puteti gasi la Yorick una (dupa o reprezentatie tinuta la Teatrul ACT).

Leave a Reply

%d bloggers like this: