Toxic – Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti – Saptamana Comediei 2022

Toxic Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti

Toxic
de Bruce Kane
traducerea: Florin Piersic jr.
regia: Florin Piersic jr.
scenografia: Mihai Androne
asistent regie: Mihai Androne
light design: Ionut Aldea
Distributie:
Bogdan Farcas
Theodora Sandu
Andrei Radu
George Liviu Frincu
Nadiana Salagean
Clara Flores
Spectacolul Toxic este produs de Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti; a fost vazut pe data de 20 iulie 2022, la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov, in cadrul festivalului Saptamana Comediei 2022

Toxic - Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti foto Miriam Dumitrescu
foto Miriam Dumitrescu

Toxic – Opinie LaTeatru.EU

 

In ultima vreme, o discutie se tot repeta cu diversi prieteni: e mai bine singur sau e mai bine intr-o relatie toxica? Pana sa dati raspunsul la aceasta intrebare, care oricum este dificil de dat, trebuie sa va ganditi la ideea de relatie toxica.

Pe scurt, avem certe relatii toxice, cand unul dintre parteneri este violent, fie fizic, fie verbal, fie de multe ori ambele. Aici nu sunt dubii: este ceva toxic in relatia in cauza. Insa tot toxica este si relatia in care unul primeste totul de-a gata, in care unul este dispus, la propriu, sa faca orice.

La fel de toxica este relatia in care fiecare sot trage intr-o directie diferita, are o gandire diferita, are planuri diferite.

In spectacolul Toxic veti regasi 6 astfel de cupluri. La unele, cum ziceam, toxicitatea este evidenta, in timp ce altele ar putea trece drept cupluri fericite. De altfel, in functie de perspectiva, in multe cupluri toxice este prezenta fericirea. Depinde si pe ea cum o definim, cum ne raportam la ea.

Trecand peste tematica spectacolului, trebuie sa va spun cateva cuvinte despre teatrul oaspete, cel din Ploiesti. Desi Bucurestiul se afla foarte aproape de Ploiesti (mai putin de 1 ora de mers cu trenul), in cladirea teatrului de acolo nu am intrat niciodata. Am vazut trei spectacole ploiestene prin alte teatre, prin festivaluri, dar niciodata nu am fost acolo. Nu am simtit energia acelui teatru, vibe-ul, nu am putut vedea unde au fost concepute spectacolele. Poate rectific anul acesta.

Ramanand la acest teatru, m-am bucurat ca am avut ocazia sa-l vad pe scena de teatru pe Bogdan Farcas, actor care mi-a atras atentia in mai multe filme. Cele 3 in care a excelat sunt, in ordine aleatoare, Imaculat, Miracol si Neidentificat. Ca persoana care iubeste deopotriva teatrul si filmul, atunci cand un actor roman apare brusc in filme si o face bine, prima dorinta este sa merg sa-l vad si pe scena de teatru. Locuind in Bucuresti, am deseori ocazia. Nu tot timpul, din pacate. Bogdan Farcas este cel mai recent exemplu.

Nu pot sa inchei fara sa evidentiez un lucru: spectacolul are prea putin Florin Piersic jr in el. E doar regizor, e undeva in umbra, nici n-a aparut pe scena la aplauze (nu mi-e clar daca a fost sau nu prezent la Brasov). Cert este ca daca as fi vazut spectacolul acesta fara sa fi stiut detaliile de pe afis nu as fi putut afirma ca e regizat de el. O regie prea cuminte, prea nespecifica lui. Evident, a vrut sa ne surprinda printr-o regie cuminte, printr-o atitudine serioasa. Cum cum surprind eu prietenii cand ma imbrac necolorat.

Mergeti sa vedeti Toxic pentru ceea ce transmite, pentru interpretarile actorilor, pentru regizorul Florin Piersic Jr (neobisnuit de cuminte), dar intai si intai pentru Bogdan Farcas. Vedeti in spectacol de ce, o sa-mi dati dreptate.

Articolul despre spectacolul Toxic este al doilea de la Saptamana Comediei 2022. Primul dintre ele a fost cel despre spectacolul bucurestean Furtuna. A fost scris dintr-o camera a Hotelului Adabelle. Despre particularitatea camerelor acestui hotel gasiti mai multe in articolul de pe blogul personal generalist. Momentan, asa cum scriam si in acel articol, site-ul lor este in recunostructia, asa ca pana revine puteti sa le vizitati pagina de Facebook.

Leave a Reply

%d bloggers like this: