Tragedia omului (spectacol de dizertatie) – TNB

Tragedia omului (spectacol de dizertatie) - TNB AFIS

Tragedia omului adaptare după poemul dramatic Tragedia omului de Imre Madách
Regie: Diana Mititelu
Adaptare:Diana Mititelu
Decor: Ioana Ungureanu
Costume: Corina Boboc
Light design: Alexandru Bibere
Distributie:
Lucifer: Dorin Enache
Adam: Denis Hanganu
Eva: Maria Veronica Varlan
Spiritul Pământului: Alexandru Beteringhe
Cohorta de spirite luciferice: Andrei Atabay
Adrian Loțcu
Claudian Siman
Claudiu-Razvan Negoita
Bogdan Trifan
Ionut Terteci
Ion Tudorache
Spectacol prezentat de TNB în parteneriat cu Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucuresti
Spectacol de disertatie coordonat de Alexandru Darie (profesor master Regie Teatru), Stefan Caragiu (profesor master Scenografie) si Vladimir Anton (profesor asociat)
Vazut la Sala Mica a TNB

Tragedia omului (spectacol de dizertatie) - TNB

Tragedia omului – Opinie LaTeatru.EU

 

De fiecare data cand ma duc la un spectacol de licenta ori dizertatie, ma umplu de energie. E un lucru deja stiut, o axioma, nu mai trebuie sa-l l demonstrez. O chestie, insa, interesanta, pe care am observat-o de mai multe ori si care este evidenta in cazul acestui spectacol, Tragedia omului, este alta: atunci cand tinerii (viitori) actori joaca pe o scena clasica si nu pe o scena din cadrul facultatii lor joaca de zece ori mai bine. Se simte o descatusare, o eliberae de energii. Ca-i TNB, ca-i scena Teatrului Mic (cum a fost cazul spectacolului Poveste din patria noastra), nu e atat de relevant. Totusi, se spune ca TNB-ul este varful, este dorinta suprema a oricarui student la actorie. Ma rog, nu-mi dau seama daca este vorba strict de Sala Mare sau tinerii actori se multumesc si cu salile celelalte.

Partea care-mi place si mai mult la spectacolele de licenta si dizertatie este ca dau din ce in ce mai des de texte noi. Nu am mai vazut de ceva timp Caragiale sau Shakespeare cu studenti, desi recunosc ca din curiozitate m-as duce. Nu am fost la multe spectacole studentesti, timpul nu-mi permite (desi nu locuiesc departe de sediul UNATC, iar Hyperion-ul nu stiu unde joaca), insa urmaresc cu atentie si cam stiu ce se joaca.

Revenind la spectacolul de fata, la Tragedia omului, pot spune ca este un text deopotriva greu si ofertant. As zice ca se potriveste celor mici, tinerilor actori, pentru ca le permite sa se desfasoare. Nu sunt incorsetati de roluri, sunt roluri care le permit sa-si arate talentul.

Pentru ca regizoarea spectacolului vorbeste despre Libertate ca fiind tema principala a spectacolului, lucru cu care sunt complet de acord (libertatea de a alege, liberul arbitru), pot spune acelasi lucru despre actori si interpretarile lor: s-a simtit faptul ca ei au avut o LIBERTATE mare. Da, au simtit aceasta libertate atat ei, pe scena, cat si noi, publicul.

Nu va povestesc nimic despre Tragedia omului, va spun doar ideea de baza: o lume in care Dumnezeu este pasiv, iar diavolul este activ, conduce, ghideaza, e la butoane. Fara sa va spun cum arata lumea aceea, vreau sa va ganditi un pic daca lumea in care traiti arata asa. Si, daca-i asa, care este arma omului, cum se poate el apara?

Apropo de subiecte religioase, faceti cu incredere click pe cuvantul Lucifer de la inceput, din distributie. Veti da de articolul scris ieri pe CitestEmil despre o carte pe o tema asemanatoare. O alta perspectiva, aceeasi lume, ca sa ma exprim astfel.

Nu pot sa inchei fara sa va recomand 2 articole complet contrare, 2 extreme, despre spectacolul Tragedia omului: cel scris de Horia Ghibutiu si cel scris de Nona Rapotan. Inger si demon. Dumnezeu si Diavol. Bine si rau. Alb si negru. In ton cu spectacolul. Figurat vorbind, bineinteles.

Unde ma situez eu in ceea ce priveste Tragedia Omului? Pai, cu lipsa de modestie care ma caracterizeaza, sunt mai mult Dumnezeu. Nu intamplator mi-am pus eu pe Facebook, ironic (sau nu), functia de Social Media God. Da, va recomand sa mergeti sa vedeti Tragedia omului, la fel cum va recomand sa mergeti mai des la spectacolele de licenta sau dizertatie ale diverselor facultati de actorie (din Bucuresti si din provincie).

ps: Articolul despre Tragedia Omului are fix 666 de cuvinte, Cu tot cu acest PS!

One thought on “Tragedia omului (spectacol de dizertatie) – TNB”

Leave a Reply