
Trilogia Minelor de Csaba Szekely
Scenografia: Raluca Alexandrescu
Muzica originala: Petre Ancuta
Lighting design: Andrei Marin
Regia artistica: Horia Suru
Trilogia Minelor. Episodul 1. Flori.
Durata: 1h20
Distributie:
Ivan – Cezar Antal
Ilonka – Irina Antonie
Mihaly – Bogdan Nechifor
Irma – Antoaneta Zaharia
Illes – Ioan Coman
Trilogia Minelor. Episodul 2. Bezna
Durata: 1h20
Ince – Ioan Coman
Iringo – Antoaneta Zaharia
Izabella – Irina Antonie
Florin/Florinel – Bogdan Nechifor
Iszak – Cezar Antal
Trilogia Minelor. Episodul 3. Apa.
Durata: 1h20
Ignac – Ioan Coman
Marton – Bogdan Nechifor
Istvan – Cezar Antal
Imola – Irina Antonie
Iren – Antoaneta Zaharia
Vazut in 3 zile consecutive la Sala 2 a Teatrului National din Timisoara, in cadrul Fest-Fdr 2021

Trilogia Minelor – Opinie LaTeatru.EU
Trilogia Minelor este povestea in 3 parti a unui sat uitat de lume din Romania. Satul (in fapt, o fosta comuna retrogradata la statutul de sat) cu pricina se afla in ungurime (are populatie majoritar maghiara), fiind acum un sat aproape parasit dupa inchiderea minei. Nu ni se spune care mina (de carbune sau de altceva), insa ni se spune cum plecau oamenii: unii plecau la oras, altii se sinucideau. Altii, din ce in ce mai putini, mureau de moarte buna: boli, topoare in cap, dadea un intercity peste ei, chestii de genul.
In sat toata lumea bea, cam toti erau beti inca de dimineata. Nu e clar daca alcoolul era cauza atator sinucideri ori, dimpotriva, alcoolul de fapt a salvat niste vieti, caci fara el poate s-ar fi sinucis mai multi. De fapt, intr-un mod cumva dubios, probabil ca ambele propozitii erau adevarate.
Ca-n orice sat, romanesc sau unguresc, avem o elita, o intelectualitate a satului. Cele 3 parti ale povestii, 3 spectacole distincte de teatru, in fapt, ne spun povestea unei parti a intelectualitatii: Prima parte, Flori, este despre medic; A doua parte, Bezna, este despre primar (si lupta pentru primarie); A treia parte, Apa, este despre 2 intelectuali si nu unul singur, preotul si invatatorul (preotul este personajul principal, fiind de fapt, in ierarhia satului, superior invatatorului).
Este foarte interesant modul in care au fost gandite cele 3 spectacole, aici voi evidentia 3 aspecte importante:
- Spectacolele pot fi vazute distinct, povestea fiecaruia dintre ele poate fi inteleasa separat de celelalte 2. Doar ca nu veti avea imaginea de ansamblu a satului. Insa daca prindeti doar un spectacol, merita oricum sa mergeti la el.
- Este interesant cum aceiasi actori interpreteaza de fiecare data alte personaje. Daca veti vedea, ca mine, spectacolele in 3 zile consecutive, veti asocia un actor cu un personaj. Daca veti face metaforic un pas in spate, veti putea vedea imaginea de ansamblu. Veti vedea cat de asemanatori sunt oamenii intre ei, cat de putin diferiti sunt. E normal, deci, ca personajul X sa fie asemanator personajului Y.
- Personajele care NU APAR intr-o poveste sunt prezente prin spusele celorlalti. Doctorul este pomenit in celelalte parti, primarul la fel, popa la fel. Legat de preot, caruia i se dedica ultima parte, veti tot auzi despre el expresia “Preotul si amantul sau”. Abia in partea a treia veti vedea de ce.
Desi Trilogia Minelor nu este prezentata astfel, are cateva mesaje politice extrem de interesante. Voi evidentia doar 3 dintre ele (suntem in zodia cifrei 3, zic sa ma folosesc de ea):
- In partea a doua avem parte de o lupta politica. Este cea mai politizata parte a Trilogiei Minelor. Tot acolo vom vedea cum este primit un politist roman intr-un sat maghiar. Aici am si o observatie de facut: textul original este scris in maghiara, iar aici politistul intra in sat si vorbeste o maghiara stalcita. La traducere s-a cam pierdut umorul, din pacate.
- In partea a treia avem o noua problema de pedofilie in Biserica Catolica (preotul era catolic), insa vedem in cateva randuri si cum erau vazuti ceilalti, adica reformatii. Deci este, printre altele, si o problema politica vizavi de religie.
- De fapt, cu asta trebuia de fapt sa incep, Trilogia Minelor are la baza o premisa politica: inchiderea unei mine. Nu e clar cine a inchis-o, nu e clar cine este de vina, din punct de vedere politic, vedem doar efectele acestei decizii. Oamenii de acolo, in urma acelei inchideri, traiesc intr-un prezent continuu: nu exista trecuta, nu exista viitor, exista doar prezent.
Ar trebui sa va mai vorbesc despre montarea Orb de Mina, a Teatrului din Sibiu (vazuta in cadrul Comedy Cluj), in fapt a doua parte a acestei trilogii, insa din pacate nu-mi amintesc prea multe despre ea. Va spun doar ca Trilogia Minelor ar putea si ar trebui jucata intr-un mini-maraton, in aceeasi zi. Mi s-ar parea mai usor pentru spectatori (care poate n-au 3 seri la dispozitie pentru a vedea spectacolele, iar daca le vad dupa cateva saptamani/luni, s-ar putea sa uite).
Iar ca top personal, va spun ca cea mai intensa parte, preferata mea, a fost a treia, imediat dupa ea fiind prima. Nu ca a doua ar fi slaba, ci poate un pic cam previzibila (cel putin pentru mine). Poate si faptul ca este prea politica (politizata) m-a facut sa … imi placa mai mult celelalte 2.
Mergeti, deci, sa vedeti Trilogia Minelor de la Teatrul Dramaturgilor Romani. Eu am incheiat Fest-FDR 2021 cu partea a treia a trilogiei. Si, ca de obicei, pot spune ca cel mai bun spectacol din tot festivalul a fost exact ultimul. Cam asta se intampla la majoritatea festivalurilor, fix din acest motiv eu raman pana la la final. Mai bine ratez deschiderea decat inchiderea.