Ultima ora – Teatrul Nottara

Ultima ora - Teatrul Nottara avanpremiera 29 septembrie 2023

Ultima ora
de Mihai Sebastian
Regia: Erwin Șimșensohn
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Lighting design: Daniel Klinger
Distributia:
Alexandru Andronic – Gabriel Rauta
Bucsan – Ada Navrot
I.D. Borcea – Gavril Patru
Stefanescu – Daniela Minoiu
Voicu – Alexandru Mike Gheorghiu
Pompilian – Dani Popescu
Branescu – Cristian Sofron
Agopian – Claudiu Romila
Nita – Vlad Balan
Magda Minu – Ana Radu
Gaby – Ioana Calota
Ana – Crenguta Hariton
Werner – Andreea Macelaru Sofron
Vazut in avanpremiera, pe data de 29 septembrie 2023, la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara

Ultima ora - Teatrul Nottara POSTER

Ultima ora – Opinie LaTeatru.EU

Au trecut aproape 6 ani de cand am vazut Breaking News, precedenta montare a superbului text scris de Mihai Sebastian. In acea montare, a lui Mircea Cornisteanu, cel care stralucea era George Mihaita in rolul magnatului Bucsan.

Acum, in aceasta noua montare a textului, semnata Erwin Șimșensohn, tot rolul magnatului Bucsan iese in evidenta, insa de aceasta data afaceristul este … o femeie.

Ar fi multe de spus in legatura cu Bucsanul feminin, interpretat/a excelent de Ada Navrot. As putea sa ma refer la afaceristele romance, foarte putine si foarte putin mediatizate. As putea sa vorbesc despre cat de realist, de verosimil, este ca unul dintre cei mai puternici oameni din Romania interbelica sa fie o femeie (desi nu se afirma direct, banuiesc ca aceasta-i perioada in care se desfasoara actiunea; e drept, ar putea sa se desfasoare si candva in anii 90, pana la aparitia telefoanelor mobile!). Nu voi detalia aceste lucruri, prefer doar sa le enunt, sa le semnalez, fiecare urmand a le interpreta dupa bunul plac.

Eu ma voi referi doar la alte 3 lucruri care au legatura cu aceasta alegere regizorala originala, extrem de creativa.

  1. Primul lucru pe care simt nevoia sa-l spun: desi unii ar putea sari sa spuna ca este o montare contemporana progresista, vreau sa combat din start acest lucru. Nu avem niciun gay, nicio lesbiana (desi intre Bucsan si asistenta sa, Werner, pare a exista o relatie mai presus de cea profesionala; aceasta este insa doar sugerata vag, nu este nicidecum aratata; chiar asa, ar putea spune unii, aceste relatii nu erau de conceput in perioada interbelica, erau imposibile), nu avem nici macar persoane de culoare (la noi in tara ar fi trebuit sa fie rromi, dar nu e cazul). Deci alegerea regizorala nu are legatura cu progresismul, este pur si simplu o gaselnita regizorala, una care s-a dovedit a fi inspirata.
  2. Un efect important al acestei alegeri: femeile par a dicta tonul, par a fi in prim-planul intregului spectacol. Ele sunt cele decisive, ele sunt esentiale, ele sunt puternice. Barbatii sunt doar niste executanti, niste oameni slabi. Doamna Bucsan ii joaca pe degete pe barbati, iar Magda este cea care negociaza in locul profesorului Andronic. Toate femeile sunt puternice, toti barbatii sunt slabi.
  3. Ada Navrot, cea care-i da viata magnatei Bucsan, are din punctul meu de vedere varsta OPTIMA pentru acest rol. Ea este nascuta pe 15 noiembrie 1974, avand in momentul scrierii acestui articol 48 de ani. Daca ar fi fost mai tanara de 40 de ani, chiar de 45 de ani, nu ar fi fost credibila in rol de magnat atotputernic. Este greu de crezut ca o persoana de 30 si ceva de ani, fie si 39 de ani, poate fi cea mai puternica femeie din Romania. Iar daca ar fi fost mai in varsta, nu ar fi avut acel sex-appeal atat de necesar rolului. Ea nu era puternica doar pentru ca avea bani, ci isi folosea si aspectul pentru a convinge. Pentru a razbi intr-o lume a barbatilor. Deci ea a parut alegerea PERFECTA pentru acest rol.

Povestea cred ca o stiti, este arhicunoscuta: intr-o publicatie obscura si aproape falimentara, Desteptarea, apare din greseala articolul unui profesor de istorie. Acest articol ar fi trebuit sa apara intr-o revista de specialitate, insa ceva s-a intamplat la tipografie de a aparut in ziar. Si tot din cauza tipografiei cateva cuvinte au fost inlocuite fara ca autorul sa doreasca acest lucru. Dimpotriva: el vine disperat in redactia publicatiei pentru a cere o erata, pentru a face corecturile necesare. Aceste erori faceau referire la afacerile celei mai puternice persoane din tara, celebra magnata Bucsan. Aceasta, disperata de potentialele dezvaluiri, isi pune in miscare un intreg arsenal de corupere si intimidare. Cum se termina totul si cine sunt protagonistii ramane sa descoperiti singuri.

Ce mai vreau sa spun legat de aceasta montare a textului Ultima ora este un singur lucru: nu este nimic modern, contemporan, tehnologic, in spectacol. Telefoanele sunt fixe, nicidecum mobile, nimeni nu este imbracat in blugi, asa ca imi permit sa cataloghez montarea drept una clasica. Potrivita textului, extrem de inspirata, sa nu intelegeti altceva.

Montarea aceasta a textului Ultima ora, facuta de Teatrul Nottara vine la fix 48 de ani de la una dintre cele mai celebre montari ale textului, facuta de Valeriu Moisescu in 1975, montare in care rolul magnatului Bucsan era jucat de George Constantin (cel care da numele salii mici a teatrului).

Nu stiu daca Ultima ora regizat/a de Erwin Șimșensohn va deveni o montare celebra, un reper, insa eu imi doresc sa se intample acest lucru. Are cateva ingrediente necesare. Evident, trebuie sa aiba si publicul un cuvant de spus, caci o montare memorabila este una care se joaca (aproape) tot timpul cu casa inchisa. Sold-out, cum se zice in vremurile actuale.

Mergeti sa vedeti Ultima ora de Erwin Șimșensohn la Teatrul Nottara. Mie mi-a placut, ca de altfel si celorlalti spectatori prezenti. Aplauzele indelungi de la final au confirmat acest lucru.

ps: Era sa uit: dintre actorii de sex masculin, cel mai bun rol il are Gabriel Rauta (profesorul Alexandru Andronic). Un rol greu, pe care actorul il duce la capat cu brio. Intreaga poveste din Ultima ora n-ar fi existat fara articolul scris de profesorul Andronic, asa ca rolul sau este unul cheie, chiar daca tot ce face el in spectacol face fara sa constientizeze. Fix din acest motiv rolul este extrem de greu: el trebuie sa fie extrem de hotarat, extrem de sigur pe el, insa in acelasi timp sa nu inteleaga nimic din ce i se intampla.

Leave a Reply