Un cuplu ciudat (varianta masculina) – Teatrul Avangardia

Un cuplu ciudat (varianta masculina)
de Neil Simon
Traducerea: Alexandru Deva
Muzica originala: Delia Nartea
Distributie:
Alex Conovaru
Angel Popescu
Delia Nartea
Gloria Gaitan
Marius Drogeanu
Serban Georgevici
Bogdan Ghitulescu
Vazut in Sala Rapsodia

Un cuplu ciudat (varianta masculina) - Teatrul Avangardia

Un cuplu ciudat (varianta masculina) – Opinie LaTeatru.EU

 

Atentie: spun din start ca titlul acesta, Un cuplu ciudat (varianta masculina), imi apartine. Pe afisele Teatrului Avangardia veti gasi doar prima parte, Un cuplu ciudat. Adaugirea mea mi se pare esentiala, importanta, pentru ca mai exista versiunea feminina a textului. Am vazut recent o astfel de montare la Teatrul Metropolis. Ce este interesant este alt lucru: varianta masculina este prima scrisa, cea originala (in 1965); versiunea feminina a fost scrisa dupa 21 de ani (1986). Dintr-un motiv care-mi scapa, in teatrele romanesti, cel putin in cele bucurestene, versiunea feminina este mult mai des intalnita.

Am vazut mai de mult o alta montare feminina la Godot. Nu stiu de ce, aceasta mi-a ramas in minte. A fost prima, desi intre aceasta si cea de la Metropolis am mai vazut cel putin una. N-am scris pe blog despre ea/ele. Nu-mi dau seama de ce.

Va spun acum prima impresie: Un cuplu ciudat (varianta masculina) pare un spectacol mai natural, mai autentic. Sa va explic 3 aspecte esentiale:

  1. Cinci tipi se intalnesc in fiecare vineri seara sa joace carti. Poker mai precis. Un lucru natural, se intampla des. Vedeti (prea) multe femei facand asta? Este evident mai natural sa se intalneasca baietii la poker, nu?
  2. Casa unui burlac este un haos desavarsit. Murdara, bucataria un dezastru, nici frigiderul nu e bagat in priza. Vedeti toate astea intamplandu-se in casa unei femei? Nu zic ca nu e posibil, zic ca e mult mai putin probabil.
  3. Un barbat obsedat de curatenie, care sa-i enerveze pe toti cei din jurul sau cu asta, este ceva rar de tot. Dar tocmai asta il face special, atat de enervant: pentru ca are o calitate atat de rara printre masculi. Femei obsedate de curatenie sunt multe. Enorm de multe. Prea multe. Nu prea are cum sa para ciudata o astfel de femeie. Si nu este deloc credibil sa enerveze cu asta o alta femeie. Insa la barbati lucrurile sunt mai clare, mai naturale. Mai firesti.

Evident, naturaletea aceasta este determinata si de propriile mele convingeri, propriile experiente de viata, dar si de cultura in care traim. Insa simt ca e ceva mai mult. Simt ca are legatura si cu faptul ca PRIMA DATA povestea a fost gandita pentru barbati, de catre un barbat. Varianta feminina a fost o adaptare, un fel de copie. Ceva apropiat, ceva amuzant, dar de la un punct incolo ceva fortat. Ceva nerealist.

E drept, mai trebuie luat in considerare un aspect: aceasta adaptare scenica este mai veche, ea s-a jucat ceva timp la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Deci este un spectacol inchegat in timp, un spectacol validat de atatea si atatea sali pline.

Pentru cine nu stie povestea (si, ma rog, ii este lene sa intre  pe link-urile de mai sus), avem un grup de 5 prieteni care se intalnesc acasa la unul dintre ei in fiecare vineri seara pentru o partida de poker. La un moment dat, unul dintre ei lipseste, din cauza ca este deprimat, sotia acestuia tocmai il anuntase ca vor divorta. De teama ca acesta s-ar putea sinucide, prietenii lui se poarta cu manusi cu el, iar gazda partidelor de poker hotaraste sa-l invite sa stea impreuna. Daca tot este singur intr-un apartament mare, de 5 camere, de ce nu si-ar ajuta un prieten bun?

Din pacate, cei 2 sunt firi cum nu se poate mai diferite: gazda este o persoana dezordonata, iar noul oaspete este o persoana obsedata de curatenie, de ordine si de chibzuinta. Insa gazda nu mai suporta la un moment dat toate regulile, asa ca hotaraste sa puna piciorul in prag. Nu va zic ce face si cum se termina totul, ramane sa descoperiti singuri.

Strict despre aceasta montare a Teatrului Avangardia vreau sa mai spun doua lucruri importante:

  1. Angel Popescu are o interpretare excelenta in rolul ciudatului obsedat de curatenie. Din start, daca privesti tabloul complet, ai putea paria ca el este ciudatul, el este va duce greul spectacolului. Excelenta alegere, excelenta interpretare.
  2. Desi spectacolul Un cuplu ciudat (varianta masculina) dureaza “doar” 2 ore, el are o pauza de 15 minute. Pauza este bine venita, este o alegere corecta din punct de vedere teatral. Va las pe voi sa descoperiti in ce moment vine ea si de ce consider ca este ea oportuna. Eu dau un argument ne-teatral, strict comercial: publicul care merge la acest spectacol nu este neaparat un public pretentios, unul obisnuit cu spectacole lungi. Acest public ar resimti oboseala. Argumentele teatrale, repet, trebuie sa le descoperiti singuri.

Un cuplu ciudat (varianta masculina) Neil Simon Teatrul Avangardia

Mergeti sa vedeti Un cuplu ciudat (varianta masculina). Este un spectacol excelent, o comedie spumoasa inteligenta. Daca ati vazut si vreo varianta feminina, puteti face singuri comparatiile de rigoare. Eu, daca ar fi sa aleg, as alege CU SIGURANTA varianta aceasta. Ma rog, poate ca barbat inteleg mult mai bine barbatii decat femeile. Nu neg si nu imi e rusine cu asta.

Leave a Reply