Un spectacol Dumnezeiesc – Teatrul Nou

Un spectacol Dumnezeiesc - Teatrul Nou POSTER

Un spectacol Dumnezeiesc
Adaptare dupa David Javerbaum
Regia: Iulia Alexandra Neacsu
Distributie:
Cristian Ionita
Dragos Sebastian Gheorghies
Alexandru Petcu / Eduard Cirlan (primul dintre ei a jucat la reprezentatia vazuta de mine)
Scenografie: Marian Paraschiv
Costume: Andreea Boiangiu
Vazut la Teatrul Nou, in sediul din strada Sfantul Stefan nr 8 (ULTIMUL spectacol jucat in aceasta locatie)Un spectacol Dumnezeiesc - Teatrul Nou

 

Un spectacol Dumnezeiesc – Opinie LaTeatru.EU

 

Un spectacol Dumnezeiesc este o a doua mea dorinta cinefila pe care mi-o doream transpusa pe scena de teatru. Incep direct, abrupt si extrem de personal. Pe scurt de tot: mi-am dorit mult timp sa vad pe scena de teatru o exorcizare. Am zis ca intr-un final, fie intr-o stagiune curenta, fie intr-un festival, fie ceva romanesc, fie ceva strain, tot voi da de o exorcizare. Imi doream pe zi ce trece sa dau de vreo exorcizare, iar dorinta creste cu fiecare film cu si despre exorcizare pe care-l vedeam. Am reusit sa vad asa ceva in spectacolul evreiesc Dibuk. Ca senzatie a fost ceva wow, ceva ce n-am mai simtit niciodata.

O a doua dorinta cinefila era sa il vad pe Dumnezeu pe scena. Da, vorbesc serios, voiam sa-l vad pe Dumnezeu si, ateu fiind, sau ma rog, avand o credinta proprie, nu aveam preferinte in privinta Dumnezeului pe care sa-l vad. Nu aveam preferinta nici de religie, nu aveam preferinta nici macar in privinta mesajului: putea fi un spectacol facut de niste credinciosi, dar si unul facut de niste atei.

Ca filme, cu siguranta va ganditi la Bruce almighty (Dumnezeu pentru o zi), cu Jim Carrey si Morgan Freeman. Insa eu mai am un film pe care-l iau ca reper: Noul nostru testament, vazut in 2014. Evident, pentru fanaticii religiosi, pentru credinciosii incuiati, acest film este o blasfemie. Dumnezeu avea un al doilea copil, adica Iisus avea o sora, care traia la Bruxelles. Nu va zic mai multe, trebuie sa vedeti filmul.

Eh, vreau sa va spun ca micutul Teatru Nou a reusit sa-mi indeplineasca aceasta dorinta. Si pentru ca tot va ziceam despre Testamentul nou-nout, sa stiti ca si aici, in spectacolul de teatru, auzim ca Dumnezeu ar avea (ar fi avut?) doi copii. Nu aflam nimic despre al doilea, o fi tot tipa din Bruxelles, habar n-am.

Trecand peste detaliile teatrale, mie mi s-a parut o senzatie extrem de misto. Pur si simplu, chiar daca spectacolul este o satira, chiar daca totul este in gluma, eu am trait ceva aparte vazandu-l la microfon pe Dumnezeu.

Teatrul este, pentru mine, ceva ce intai simti si abia apoi gandesti, procesezi. Eu, unul, m-am simtit excelent, m-am simtit special, ales. E drept, si ideile din spectacol, un Dumnezeu extrem de uman, de neimplicat, rezoneaza cu ceea ce cred eu despre Dumnezeu. Chiar nu cred ca Dumnezeu are treaba cu sporturile ori ca El ar trebui invocat oricand si oriunde. Chiar cred ca unele lucruri din Biblie sunt ilogice si absurde, chiar cred ca Dumnezeu ar fi mai fericit sa ne vada oameni buni, sa credem in noi, sa facem fapte bune, fara sa credem in El si sa-L invocam, decat sa ne rugam de sute de ori la El si sa facem numai lucruri rele.

Deci, cumva, nu doar ca m-am bucurat ca L-am vazut in fata mea pe Dumnezeu, ci m-am bucurat ca L-am vazut pe Dumnezeul MEU.

Chiar asa, imi explica si mie cineva cum e cu INDEMNURILE, PORUNCILE pe care le dai Domnului, gen BINECUVANTEAZA ACESTE BUCATE?! Adica tu II SPUI LUI sa le binecuvanteze?

Si ca sa inchei intr-o nota cumva mistica, eu la Teatrul Nou am vazut fix 3 spectacole: primul a fost NECASATORIA, spectacol care contine multe idei in care cred (Necasatoria fiind un concept care ma reprezinta), iar ultimul a fost Un spectacol Dumnezeiesc, unde iarasi au fost multe idei, extrem de multe, in care cred, cu care rezonez. O fi si acesta un semn. Zic. Despre al doilea, Add libitum, inca nu am scris, insa o voi face … cand o vrea Domnul (nevasta n-am, deci nu pot zice cand or vrea Domnul si Doamna). Candva zilele urmatoare, evident.

Mergeti, deci, sa vedeti Un spectacol Dumnezeiesc, ca sa vedeti cum arata, in proportie de 80%, Dumnezeul in care cred eu. Nu va zic ce-i cu restul de 20%, trebuie sa va lumineze Domnul ca sa va prindeti 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: