Vacanta in Guadelupa – Teatrul Nottara

Vacanta in Guadelupa – Teatrul Nottara
de Pierre Sauvil si Éric Assous
Regia: Diana Lupescu
Distributia:
Bertrand Guéraud – Adrian Vancica
Antoine Bouladon – Ion Haiduc
Agathe Mareuil – Ada Navrot
Thibaut de Charmelant – Dani Popescu
Pauline Guéraud – Crenguţa Hariton
Nathalie Klein – Corina Dragomir
Presedintele (voce) – Adrian Vancica
Traducerea: Zeno Fodor
Durata: 2h si 15 min (cu pauza)
Locatie: Teatrul Nottara, sala George Constantin

 

Vacanta in Guadelupa – Opinie LaTeatru.EU

 

Cunoasteti barbati care se bazeaza pe sintagma: Imprumut orice, mai putin nevasta si masina? Ambele, era sa zic lucruri, definesc, dupa unii, masculinitatea.

Masina lui X este condusa cel mai bine de X. Chiar daca si Y si Z au carnet, masina nu poate fi condusa decat de X. Fix din acest motiv multi barbati prefera sa-si ia masini noi: sa fie siguri ca au fost singurii conducatori ai acelui autoturism.

Bineinteles, probabil cunoasteti persoane care si-au imprumutat masina rudelor ori prietenilor. Probabil nu aveti deloc o parere proasta despre ei, ci dimpotriva: sunt baieti buni, nu au facut decat sa ajute. Ceea ce, in sine, e adevarat.

Ce nu am intalnit eu sunt, insa, barbati care sa-si imprumute nevestele. Nu ma refer la ideea de swing, acolo fiind vorba de un imprumut reciproc, si ea il imprumuta pe el.

Daca nici voi nu ati intalnit o asemenea situatie inseamna ca nu cunoasteti politicieni. Vorbesc serios: politica, in sine, este o curva, acolo putand intalni aceasta situatie. E drept, DE CE am intalni situatia asta? Adica CINE ar fi persoana care ar vrea sa imprumute nevasta altuia?

O atare situatie intalnim in spectacolul Vacanta in Guadelupa, vazut la Teatrul Nottara. Pe scurt: un deputat obscur detine un dosar compromitator despre ministrul Agriculturii. In schimbul dosarului, nu vrea bani ori alte beneficii, ci nevasta minstrului. In scena, in afara celor 3 personaje, mai intra in scena secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii (mana dreapta a ministrului), ofiterul de presa al ministrului, o ziarista extrem de bagareata si, doar cu vocea, Presedintele.

Acum, dupa mine, spectacolul ar putea fi numit O scrisoare pierduta frantuzeasca. Nu e scrisoare, e dosar, nu e vorba de scandal amoros, ci de un ditamai dosar de coruptie. In rest, ideea santajului pluteste in aer. Bineinteles, viata politica frantuzeasca nu difera cu mult de cea romaneasca. Poate doar la nivel de competenta, dar asta nu se spune in spectacol.

Ca personaje, mie nu mi-au atras atentia cei 2 politicieni, ministrul si deputatul, ci alte 2 personaje:

1. Secretarul de stat. Se subliniaza, de cateva ori, ca este absolvent al unei importante Scoli Nationale de Adminstratie (un fel de SNSPA frantuz), terminand chiar sef de promotie. Daca ma intrebati pe mine, este fix imaginea mea despre sefii de promotie. Chiar la inceput, ministrul ii spune: eu n-am facut scoala si-s ministru, tu ai fost sef de promotie si-mi esti adjunct. Cum e, de fapt, fostul sef de promotie? Pai aerian, naiv, deloc descurcaret, stie mai multa teorie decat practica, nu reuseste sa convinga pe nimeni si nici macar principii nu are. Voi va mai aduceti aminte seful de promotie din facultate? 🙂

2. Ziarista bagareata. Aici fac un mic spoiler, extrem de relevant: intra in casa ministrului, aproape cu forta, isi baga nasul peste tot, pozeaza dosarul si cand e intrebata ce vrea in schimbul dosarului, spune ca nimic. Refuza banii, insa la final o vedem cuplata cu deputatul, concurentul politic al ministrului. Adica incoruptibila nu voia bani, voia altceva 🙂 Asta este pentru cei care inca au impresia ca exista ziaristi incoruptibili si ca cel care injura si pe X si pe Y o face din proprie convingere.

In final, semnalez o oarecare discrepanta: desi este un spectacol simplu, o comedie bulevardiera spumoasa, insa fara replici sclipitoare (niciun personaj nu excela la capitolul inteligenta), durata este de peste 2 ore (cu pauza). Simplu, dar lung. Contradictoriu pentru unii, firesc pentru altii 🙂

In final, un indemn: daca nu puteti merg in Vacanta in Guadelupa, mergeti macar sa vedeti Vacanta in Guadelupa … la Nottara 🙂 Daca voi nu puteti ajunge acolo, veti avea macar satisfactia ca nici cei din spectacol nu au ajuns, intr-un final, acolo. Si asta e un fel de spoiler, dar tot aveti ce vedea. 🙂 Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: