Vecina de deasupra – Restaurant Elisabeta

Vecina de deasupra
O comedie cu aroma frantuzeasca!
Autor: Pierre Chesnot
Regie: Natalie Ester si Dragos Stemate
Poze: Moisim
O productie: Ludus & Logos
Tip spectacol: comedie
Durata: 1h 10min (fara pauza)
Distributie:
Sophie – Natalie Ester
Bertrand – Dragos Stemate
Vazut la Restaurant Elisabeta

Vecina de deasupra - Restaurant Elisabeta

Vecina de deasupra – Opinie LaTeatru.EU

 

Vecina de deasupra este al doilea spectacol vazut la RESTAURANT Elisabeta. Primul dintre ele, Crima la cina, m-a impresionat, nu neaparat datorita faptului ca era genial scris, regizat ori interpretat, ci MAI ALES pentru ca era special gandit pentru acel loc (pentru un restaurant in general). M-a dat pe spate si implicarea publicului in rezolvarea crimei.

Vecina de deasupra este un spectacol bun, care insa se poate juca aproape oriunde. Eu l-am vazut la Restaurant Elisabeta, dar se poate juca realmente oriunde.

Natalie Ester o interpreteaza o Sophie, o femeie singura de peste 30 de ani care hotaraste sa se sinucida. Dragos Stemate este Bertrand, vecinul de dedesupta care … o intrerupe atunci cand ea era hotarata sa isi puna planul in aplicare. Vizita lui Bertrand a venit din cauza faptului ca Sophie il inundase. Ce fac cei 2, cum se dezvolta relatia dintre cei 2 vecini si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Emil Calinescu la Vecina de deasupra - Restaurant Elisabeta

Eu, ca spectator de teatru si ca blogger subiectiv, vreau sa scot in evidenta 5 lucruri despre … Vecina de deasupra:

  1. Natalie mi-a placut mult in rolul ei, in timp ce Dragos Stemate mai putin. Ea conduce ostilitatile in spectacol, ea este cea care da tonul. Insa ca personaje, personajul lui, cel putin la inceput, este cel care-mi place. Ador mentalitatea lui, ador replicile lui, ador umorul lui.
  2. Mi-a atras atentia un lucru din spectacol: la un moment dat Sophie este intrebata in ce zi este nascuta. Raspunsul ei este, de fapt, ziua de nastere a actritei Natalie Ester. Nu stiu cati dintre spectatorii prezenti stiau acest lucru.
  3. Chiar daca spectacolul este comedie, discutia, chiar si fugara, despre sinucidere, mi-a placut. Deseori am avut impresia ca X s-a sinucis pentru ca nu a fost nimeni care sa-l opreasca. Nu doar vreun prieten ori vreo ruda, ci pur si simplu vreun vecin ori vreun alt necunoscut care sa-l “deranjeze”. Puteti privi aceasta comedie strict din aceasta perspectiva. Aflati lucruri interesante.
  4. Chiar daca textul este unul frantuzesc, in afara de nume personajele erau autohtone. Ori societatea este atat de globalizata incat un francez nu mai este atat de diferit de un roman, ori regizorul si actorii au avut grija sa adapteze foarte bine spectacolul. Ori cate putin din ambele, evident.
  5. Va mai amintiti Legenda Mesterului Manole? Pentru mine este cea mai nociva chestie pe care o invatam la scoala. Cea mai dubioasa. Cea mai absurda. Eh, imaginati-va ca multe legende ori obiceiuri au ceva in comun. Imaginati-va, de pilda, ca trebuie sa cuceriti PRIMA FEMEIE care va iese in cale (ori primul barbat). Puteti s-o luati ca pe un challange. Nu va spun mai multe, nu va spun cine pe cine trebuia sa seduca si de ce, asta veti afla singuri.

Cert este ca Vecina de deasupra este o comedie spumoasa si deopotriva inteligenta. Are parte de o interpretare foarte buna si de una doar decenta spre buna, o regie (comuna) excelenta, totul intr-o atmosfera extrem de … cozy. Am ales intentionat termenul: o piesa frantuzeasca pusa in scena la Bucuresti intr-o atmosfera caracterizata printr-un cuvant englezesc. Traiasca globalizarea, deci.

In final de tot, va invit sa va imaginati cum ar decurge o intalnire de genul cu unul dintre vecinii vostri: daca sunteti femeie, cum ar fi sa va viziteze un barbat situat la un etaj inferior, pe care tocmai l-ati inundat; iar daca sunteti barbat, cum ar fi sa trebuiasca sa va duceti peste … Vecina de deasupra pentru ca v-a inundat. Nu stiu ce vecini aveti, dar exercitiul de imaginatie este amuzant pentru 90% dintre oamenii pe care-i cunosc. Ceilalti 10% locuiesc la curte.

Leave a Reply

%d bloggers like this: