Venus in Fur – UnTeatru

Venus in fur UnTeatru POSTER

Venus in Fur de David Ives
Regia: Elena Morar
Costume – Noir Morphosis
Light design – Dragos Margineanu
Distributie:
Silva Helena Schmidt
Richard Bovnoczki
Se joaca la UnTeatru

Venus in Fur - UnTeatru

Venus in Fur – Opinie LaTeatru.EU

 

Ati vazut filmul lui Polanski, Venus in Fur (tradus la noi Venus invasmantat in blanuri)? La noi nu a rulat in cinematografe, eu am avut norocul sa-l vad la TIFF 2014. Un film destul de dubios, ultra-teatral, pe care de atunci l-am vazut pus in scena. Si pe care, de altfel, l-am si vazut intr-o adaptare la Teatrul de Arta. O adaptare cuminte, deloc socanta, din cate imi amintesc. Ma rog, eu o vazusem la mai putin de 1 an de la vizionarea filmului, drept urmare sansele sa ma socheze erau mici.

Acum, insa, noua montare a micutului Teatru UnTeatru m-a surprins si in unele momente chiar m-a socat din absolut toate punctele de vedere. Mai intai, surprinderea a fost mare atunci cand am aflat ca spectacolul nu se joaca in sala, ci acolo, in foaier. Stiti, cum urci cele 2 etaje dai de bar. Sala de teatru este teoretic in stanga, dar uneori se joaca spectacole si in foaier. Ma rog, ea este dedicata concertelor in general, dar se joaca si teatru. Eu am vazut un singur spectacol acolo, HUO, in cadrul FNTi 2016.

Deci din start, din momentul in care am vazut unde se va juca, m-am gandit ca voi asista la ceva diferit. La un spectacol altfel. Ceea ce in cazul UnTeatru este cu adevarat dubios, caci ei in general au spectacole altfel, spectacole diferite. Un spectacol altfel in comparatie cu spectacolele altfel ce se joaca de obicei la UnTeatru.

Acum, spectacolul, ca si filmul, au la baza cartea omonima a lui Leopold von Sacher-Masoch. Daca nu stiti cine a fost acesta si de ce este el important, va spun doar ca de la el ne-a ramas termenul de … masochism. Nu el l-a botezat astfel, ci psihiatrii au botezat aceasta boala, acest sindrom, dupa numele lui.

Imaginati-va ce reactie am avut cand am vazut filmul omonim regizat de Polanski, avand in vedere istoricul penal si sexual al regizorului polonez. Inca ma intreb daca alegerea acestei opere a fost sau nu intamplatoare.

Povestea spectacolului, ca si a filmului, este simpla: Thomas, autorul si regizorul propriei sale piese de teatru, este suparat pe calitatea slaba a candidatelor venite la casting. Cand el crezuse ca a terminat si tocmai strangea, apare o misterioasa Vanda, care se pare ca-si intelege rolul mai bine decat toate celelalte. Urma sa fie pusa in scena celebra scriere a lui Leopold von Sacher-Masoch, Venus in fur. De ce era Vanda speciala, misterioasa si cat de importanta era piesa pentru autor ramane sa descoperiti singuri.

Acum urmeaza partea interesanta: desi stiam ce se va intampla, imi mai aminteam din film, spectacolul tot a reusit sa ma socheze. Imaginati-va, deci, cat de socati au fost cei care nu stiau mare lucru despre text. Care nu stiau legatura acestuia cu masochismul.

Jocul actorilor a fost intens, Richard Bovnoczki exceland de-a dreptul. Este, din punctul meu de vedere, cel mai bun rol al sau. De altfel, si cel mai dificil.

Legat de unghiul de abordare, spectacolul nu este deloc feminist, asa cum poate parea la prima vedere. Este indeajuns de echilibrat incat sa poate fi invocat/folosit de ambele tabere. In fond, despre ce feminism ar putea fi vorba la 1800 si ceva?

Totusi, la final, ca sa para ca am fi in domeniul cinematografiei, ni se vorbeste, prin inscrisuri, despre abuzurile la care multi regizori isi supun actorii si actritele. Nu intru in detalii. Spun doar ca eu am simtit ca parca as fi vazut un film live. A avut multe momente in care nu stiam unde ma aflu, la film sau la teatru.

Mergeti sa vedeti Venus in Fur, atat pentru povestea in sine, care o sa va socheze, cat si pentru interpretarile exceptionale ale celor 2 actori. Mergeti la UnTeatru pentru niste spectacole altfel.

One thought on “Venus in Fur – UnTeatru”

Leave a Reply