Voievovul tiganilor – Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian

Voievovul tiganilor - Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian poster

Voievodul tiganilor
de Johann Strauss-fiul dupa un libret de Ignaz Schnitzer
Conducerea muzicala: Constantin Adrian Grigore
Barinkay: Andrei Plesca
Saffi: Rodica Stefan
Czipra: Cristina Trandafir
Arsena: Gabriela Daha
Ottokar: Daniel Gaina-Cojuharov
Zsupan: Florin Ganea
Mirabella: Mioara Manea Arvunescu
Carnero: Victor Bucur
Homonay: Stefan Popov
Andreea Barzescu, Alexandru Vasile, Mihaita Radu, Marius Meragiu
Figurație: Catalin Coches, Horea Repede, Sorin Ciuca
Cu participarea Orchestrei, Baletului si Ansamblului Cor al Teatrului National de Opereta si Musical „Ion Dacian”
Vazut pe data de 23 februarie 2025 la Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian

Voievovul tiganilor - Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian

Voievovul tiganilor – Opinie LaTeatru.EU

 

Voievodul tiganilor este o opereta in trei acte scrisa de Johann Strauss-fiul dupa un libret de Ignaz Schnitzer. A fost prima oara pusa in scena la Viena in anul 1885. Opereta se bazeaza pe nuvela omonima scrisa de autorul maghiar Jokai Mor (Maurus Jokai). Povestea se bazeaza pe cateva fapte istorice si intamplari ce se petrec in Banatul secolului al XVIII-lea (pe atunci era parte din Imperiul Habsburgic/Austro-Ungar).

In Romania a fost pentru prima oara pusa in scena la Teatrul National din Bucuresti in anul 1890.

Povestea din Voievodul tiganilor este una pe care acum am considera-o cliseica: Sandor Barinkay este fiul unui boier exilat care se intoarce acasa dupa o amnistie data de imparat cu gandul sa fie repus in posesia. Din toata bogatia tatalui sau ramasese doar un castel darapanat, caci terenurile erau “folosite” de catre vecinul sau, Zsupan. Acesta din urma se imbogatise pe seama acestor terenuri, dar si pe seama exploatarii tiganilor din zona.

Zsupan are insa un plan: pentru a-si pastra averea, ii propune lui Sandor Barinkay sa se insoare cu fiica sa. Insa Sandor Barinkay pusese ochii pe o tigancusa focoasa, pe care o gaseste intr-o noapte in acel castel parasit. Tot aici, in castelul parasit, afla de la o ghicitoare tiganca despre o comoara ascunsa pe care o va gasi la nunta lui.

In mod evident, ceilalti boieri il reneaga, insa el prefera sa faca ce simte, ce crede de cuvinta, nu ce cred altii. Izbucneste razboiul, pleaca pe front, insa atunci cand se intoarce isi respecta cuvantul dat si se insoara cu Saffi. Tiganii il proclama voievodul lor, fericiti ca el a ales iubirea in dauna diverselor onoruri pe care imparateasa i le oferise.

Stiu ca daca as fi scris toate astea despre un spectacol de teatru as fi fost acuzat, PE BUNA DREPTATE, de spoiler. Ca am stricat bucuria vizionarii acestuia. Ca ar fi trebuit sa ma opresc la jumatate. Din fericire insa, opereta este un pic altfel.

Nu doar ca este o piesa foarte celebra, pe care 99% dintre cei care merg la opereta o cunosc, iar restul de 1% oricum au aflat majoritatea acestor lucruri de pe diverse site-uri, inclusiv de pe site-ul oficial al institutiei, ci mai decat atat, la opereta nu mergi sa stai cu sufletul la gura. Mergi sa te bucuri de muzica, sa te bucuri de bucuria personajelor. Fix din acest motiv, poti vedea un spectacol de mai multe ori, de 3-4-5 ori, fara sa te plictisesti. De altfel, fanii infocati ai Operetei, exact ca-n cazul Operei, se duc de mai multe ori la un spectacol bun.

Nu ma pot pronunta, ca nu ma pricep, in ceea ce priveste interpretarile, insa din ce am vazut si din ce mi s-a spus, Voievodul tiganilor este un spectacol CLASIC de opereta. E mai mult opereta decat teatru, este pentru fanii infocati ai acestui gen de spectacole.

Eu nu am ajuns atat de mare fan incat sa-mi doresc sa-l revad, insa aud prin sala discutii, chiar sunt multi spectatori la a doua ori chiar a treia vizionare.

O singura “problema” am avut la Voievodul tiganilor: nefiind foarte familiarizat cu opereta, in multe momente nu intelegeam ce se canta. Muzica parea a fi cantata intr-o limba straina (desi era in limba romana). In cateva momente ma gandeam ca e mai bine la Opera, unde se canta in limba originala, insa exista supratitrare. Sper sa scap de aceasta problema cat de curand, pe masura ce voi acumula “experienta” in sala Operetei.

O recenzie “clasica” despre Voievodul tiganilor gasiti pe blogul CiprianDemeter.ro.

Mergeti sa vedeti Voievodul tiganilor la Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian, un spectacol clasic de opereta. Mie mi-a placut mult, am savurat-o. Ceea ce va doresc si voua!

Leave a Reply