”We should have seen the lights already” – Piper Theatre New York – UnTeatru

We should have seen the lights already dupa Matei Visniec
Colaj din:
MAN WITH THE HORSE (Omul cu Calul)
VOICES IN THE DARKNESS II (Voci in intuneric II)
THE LAST GODOT (Ultimul Godot)
VOICES IN THE DARKNESS I (Voci in intuneric I)
MAN WITH THE CIRCLE (Omul cu cercul)
VOICES IN THE DARKNESS III (Voci in intuneric III)
POCKETS FULL OF BREAD (Buzunarul cu paine)
Distributie: Vasile Flutur si Aaron Novak
Regizor: Jonathon K. Musser
Locatie: UnTeatru Bucuresti, spectacolul apartinand de Piper Theatre New York

We should have seen the lights already dupa Matei Visniec UnTeatru

We should have seen the lights already – Opinie LaTeatru.EU

 

In incheierea mini-festivalului organizat de UnTeatru am avut placerea sa vad un spectacol venit tocmai de la New York: We should have seen the lights already. Este vorba de un colaj facut pe baza unor texte de Matei Visniec. Mai sus aveti titlul exact al pieselor, mie mi-au atras cu precadere atentia doua dintre ele, despre care voi si vorbi.

Prima dintre ele este Ultimul Godot. S-au jucat, de-a lungul timpului, mai multe spectacole bazate pe textul lui Matei Visniec, cel mai cunoscut fiind cel avandu-i pe Gruia Sandu si Oana Pellea drept protagonisti. Acum, nu stiu cum sa va zic, dar acest spectacol, de sine statator, m-as fi asteptat sa-l vad la Godot. Cumva, daca as fi fost managerul acestui teatru, m-as fi luptat sa am pe scena mea asa ceva. Ma rog, pe acesta ori pe fratiorul sau, Asteptandu-l pe Godot. Am inteles ca celalalt spectacol, jucat acum vreo 7 ani, avea loc pe scena Teatrului Metropolis. Deci nici el la Godot.

Ideea piesei este simpla: un personaj ii reproseaza ceva scenaristului. Problema este ca teatrul in care se juca spectacolul s-a inchis din lipsa de spectatori. Acum, nu va dezvalui dialogul (foarte bun) dintre autor si propria sa creatie, ci va spun ca de multe ori m-am gandit cum ar putea suna un astfel de dialog. Uneori, mai ales in cazul filmelor, ma gandesc ca personajul ar trebui sa iasa de acolo din film si sa-l ia la bataie pe scenarist. Probabil Matei Visniec a simtit acelasi lucru atunci cand a imaginat acest dialog.

Al doilea mini-spectacol a fost Buzunarul cu Paine, care si el am inteles ca s-ar mai fi jucat de sine statator. Intriga spectacolului este un caine ajuns, nu se stie cum, intr-o fantana. Doi necunoscuti au un dialog extrem de banal in aparenta, insa in dialogul lor se strecoara cateva probleme extrem interesant puse. Ce mi-a placut mie cel mai mult este modul in care este implicat publicul in spectacol. Chiar daca implicarea este, de fapt, un gest banal, starea de spirit a spectatorilor se schimba instant in bine.  E drept, nu stiu cum s-a jucat in alte locatii, pentru aceasta chestie sala de la UnTeatru fiind potrivita.

Acum, pe langa piesele misto puse in scena, farmecul mai consta si in imbinarea lor. Pe langa faptul ca sunt aceiasi 2 actori, mai e vorba si de faptul ca ei sunt imbracati … la fel. Costumul roz al unuia dintre ei a atras toate privirile. Si, credeti-ma, va vorbeste unul care si-ar lua macar un sacou roz. Daca ar gasi pe masura lui 🙂

We should have seen the lights already a fost vazut in ultima zi a mini-festivalului organizat de UnTeatru. S-a jucat in limba engleza, insa a avut si supra-titrare. E drept, supra-titrarea, in fapt, mai mult incurca, in unele cazuri ea dezvaluind mai mult decat trebuie (de exemplu, la Ultimul Godot, scria clar fiecare cine e, daca audiai spectacolul te prindeai un pic mai incolo cine sunt personajele). Recomand spectacolul, daca s-o mai juca prin tara noastra. Sau pentru cine are ocazia sa-l vada in tara sa de origine. Salutari TEATRALE tuturor!

 

 

3 thoughts on “”We should have seen the lights already” – Piper Theatre New York – UnTeatru

Leave a Reply

%d bloggers like this: