What is love? Baby don’t hurt me – Teatrul Apropo

What is love Baby don't hurt me Teatrul Apropo COVER

What is love? Baby don’t hurt me
– jurnal autobiografic –
Concept: Alina Tofan
Distributie:
Alina Tofan
Razvan Omota
Video Artist: Alexandru Claudiu Maxim (Pastila Roz)
Sound-designer: Teo Radulescu
Design afis si fotografii: Georgiana Vlahbei
Durata: 50 min
Spectacol vazut pe data de 8 noiembrie 2023 la Cinema Europa

What is love? Baby don’t hurt me – Opinie LaTeatru.EU

 

What is love? Baby don’t hurt me este o melodie aparuta acum exact 30 de ani. Este arhicunoscuta, chiar daca nu toata lumea stie exact cine o canta. Sigur a auzit-o, sigur i-a placut, inca se mai pune la petreceri. Ea a devenit insa si laitmotivul unui spectacol de teatru extrem de dragut si simpatic produs de Teatrul Apropo.

Nu stiu ce inseamna pentru altii aceasta melodie, insa pentru mine inseamna anii 90. Mi se pare o melodie REPREZENTATIVA pentru cultura acelor ani in general si pentru muzica acelor ani in particular.

Drept urmare, faptul ca am vazut spectacolul What is love? Baby don’t hurt me la Cinema Europa mi s-a parut perfect normal. Un cinematograf care se afla MAXIMUM in anii 90, daca nu mai devreme, a gazduit un spectacol care pe mine, dupa titlu si dupa muzica, m-a transport complet in acei ani.

Spectacolul pleaca de la urmatoarea premisa: pentru a vorbi despre dragoste trebuie mai intai s-o definim. Asa ca titlul acelei melodii, What is love? Baby don’t hurt me, este elocvent. Edificator.

Inainte sa cititi mai departe, incercati sa definiti singuri dragostea. O puteti arata, o puteti defini prin cuvinte, o puteti imagina, o puteti dori.

Spectacolul in sine este format din mai multe scenete care au in prim-plan aceleasi 2 personaje: Alina si Razvan. Putem considera ca sunt persoane diferite, cupluri distincte, care se raporteaza in mod diferit la dragoste. Care o definesc diferit.

Putem la fel de bine sa ne gandim ca, de fapt, sunt acelasi cuplu, aceiasi oameni, care au ajuns in situatii diferite.

Una dintre scene mi-a placut in mod deosebit. M-a pus pe ganduri. In ea, cuplul ajunge la “venerabila” varsta de 7 ani, moment in care are loc … cearta. Despartirea. Printre motivele se cearta se afla si banalul TIRAMISU.

Pur si simplu EL ii face EI cadou un TIRAMISU, insa el NU STIA ca ei, de fapt, NU II PLACE TIRAMISU. Este SINGURUL desert pe care ea nu-l apreciaza.

In acel moment eu mi-am amintit de cateva cupluri pe care le cunosc, unde sunt aceleasi probleme. Cum poti iubi o persoana atat timp cat locuiesti cu ea 7 ani de zile, insa in 7 ani nu ai reusit s-o cunosti? Nu ai reusit sa afli acest banal lucru?

Si nu, nu vreau sa imi sara feministele in cap, sa spuna ca asa sunt barbatii, ca nu sunt atenti niciodata la jumatatea plapanda, firava si gingasa de langa ei, caci problema ar putea fi si la ea: oare CHIAR i-a spus? Sau el ar trebuit sa ghiceasca?

La inceputul spectacolului, spectatorii au fost intrebati ce este pentru ei dragostea. Nu va dezvalui raspunsul meu. Insa altceva vreau sa subliniez: ar fi fost interesant sa se faca acelasi exercitiu didactic si la finalul spectacolului. Oare spectatorii si-au schimbat parerea dupa 50 de minute de What is love? Baby don’t hurt me? Nu dau pronosticuri.

What is love? Baby don’t hurt me este un spectacol viu, amuzant, care implica spectatorii si care la final nu raspunde la nicio intrebare. Iti ofera materialul brut, cu care fiecare spectator face ce doreste.

Chiar asa, cand vedeti What is love? Baby don’t hurt me la ce va ganditi? Lasati la o parte melodia omonima. Titlul in sine la ce va duce cu gandul? Stiu ca de aici ar fi trebuit sa plec, dar in blogging de obicei concluzia se pune la inceput, asa ca de ce n-ar fi si inceputul la final?

Mergeti sa vedeti What is love? Baby don’t hurt me la Teatrul Apropo ori la Cinema Europa. Ori pe unde se va mai juca acest spectacol. Mie-mi place sa cred ca l-am vazut exact unde trebuia sa-l vad, unde se potrivea cel mai bine in peisaj. Locatia in sine a complet perfect experienta teatrala de care am avut parte.

Leave a Reply