Ziua mondiala a teatrului

Ziua mondiala a teatrului

 

 

Nu sunt tipul de persoana care sa fiu dat usor pe spate de diversele zile internationale. Dimpotriva, mi se par prea multe zile internationale, majoritatea fiind ca sa fie. Mai nou, in Romania, a aparut Ziua Barbatului, confirmata ca atare de Parlamentul Romaniei.

Ziua mondiala a Teatrului este, insa, ceva diferit. A fost sarbatorita prima oara in 1962, decizia luandu-se in 1961, la Congresul Mondial al Institutului International de Teatru. Recunosc, eu am aflat de ea abia acum 2 ani.

Ziua Mondiala a Teatrului

Ce ar trebui sa facem de Ziua Mondiala a Teatrului e o intrebare buna. Acum 2 ani, ca un hipster, am preferat sa merg la un film. Cumva, nu intelegeam utilitatea acestei zile.

Ea, insa, este utila, fie si prin simplul fapt ca in aceasta zi ar trebui sa ne amintim, mai mult decat in alte zile, de teatru. Fiecare om are o zi de nastere a sa, fiecare obiect are o prima zi in care a fost inventat, teatrul, fiind atat de vechi, merita si el o zi in care sa fie sarbatorit. Nu stie nimeni, in antichitate, cand i-a venit cuiva ideea de a inventa teatrul. Drept urmare, il vom sarbatori si-l vom cinsti intr-o zi aleasa de Institutul International al Teatrului, oricat de mult sau de putin am fi de acord cu aceasta data.

Acum, de ce a fost aleasa aceasta data si nu alta, nu am de unde sa stiu. Va pot spune, insa, cu certitudine, de ce am ales ca acest blog sa apara pe 27 martie. De Ziua Mondiala a Teatrului eu cinstesc teatrul facand un locsor special, pe internet, unde sa scriu numai si numai despre teatru.

Va las pe voi sa descoperiti ce voi scrie si cum, va anunt de pe acum ca voi avea si cativa invitati constanti, asa ca nu mai imi ramane sa va spun decat ca de astazi bloggingul este un spectacol.

Iar de Ziua Mondiala a Teatrului urez La multi ani frumosului teatru de oriunde ar fi el si o viata cat mai lunga. Sa ne bucure in continuare cu spectacole la fel de frumoase ca si pana acum! 🙂

4 thoughts on “Ziua mondiala a teatrului

  1. Anul acesta, regizorul rus Anatoli Vasiliev este cel care semnează mesajul internațional de Ziua Mondială a Teatrului, transmis anual de o personalitate din domeniul culturii: „Teatrul ne poate spune totul! Teatrul a fost şi va rămâne pentru totdeauna.Teatrul e deschis. Lăsaţi naibii gadgeturile şi computerele – mergeţi la teatru, ocupaţi locurile de la parter, de la balcon, daţi ascultare cuvântului, priviţi pe viu personajele – în faţă aveţi teatrul, nu-l nesocotiţi şi nu-l lăsaţi să treacă neobservat, căci viaţa trece foarte repede. Avem nevoie ca teatrul să fie diferit. Orice fel de teatru este necesar”.
    Mi-am plăcut mult pledoaria lui pentru teatru și m-am gândit că ar fi un îndemn pentru cititorii tăi ca să meargă mai des la teatru. 🙂

    1. Asa zic si eu: orice fel de teatru este necesar. Voi scrie un articol, azi, maine sau sapt viitoare, prin care voi arata ca un spectacol de teatru mai slab este mult mai util decat un film mai slab. 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: