
Ziua vecinilor (Originea lumii)
Regia: Adam S. Q. David
Distributie:
Bogdan Iacob
Cristiana Ionita
Radu Catana
Claudia Ene
Gratiela Popa
Ziua vecinilor (Originea lumii) – Opinie LaTeatru.EU
Intr-o zi oarecare, un barbat constata ca inima lui nu mai bate. Pur si simplu nu mai bate, nu se mai aude. Doar ca el inca traieste. Inima nu mai bate, dar el nu a murit. Nu ii e clar cat timp va mai putea trai astfel, asa ca hotaraseste sa ia masuri.
Cere ajutorul celui mai bun prieten al sau, dar si sotiei sale. Problema este ca sotia sa era obsedata de spiritualitate si de chestii exoterice.
Prietenul sau este un medic veterinar frustrat, singur, care a fost ajutat de-a lungul timpului de barbatul care are acum probleme.
Lucrurile o iau complet razna atunci cand sotia isi cheama o prietena guru, o persoana care da o rezolvare absolut nebuneasca, una care o implica pe … mama pacientului. El nu mai vorbise cu mama de ani buni, asa ca misiunea era cu adevarat imposibila.
Despre ce este vorba cu exactitate si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Acum trebuie sa va spun cum poate fi judecat acest spectacol. din ce unghiuri poate fi el privit. Cele 3 perspective NU se exclud una pe alta, deci ele pot fi privite ca un tot unitar.
Prima perspectiva este cea realista, cea in care incerci sa iti imaginezi cum te-ai comporta intr-o atare situatie. Este dificil, aproape imposibil, sa te pui intr-o astfel de situatie. In cazul meu, v-am mai zis cat de mult tin la diferenta aceasta dintre realist si fantezie pura. De personajele din fantasy-uri ori SF-uri nu ma pot atasa, nu le consider reale. Si aici a fost cam la fel.
Insa am incercat sa ma pun in pielea prietenului veterinar. Mi s-a parut cel mai veridic personaj. Oare ce-as face eu daca un prieten bun mi-ar cere asa ceva (vedeti voi ce)? Incercati sa va puneti si voi intrebarea-n cauza.
In pielea celorlalte personaje, cu parere de rau, nu m-am putut pune. Simteam ca e ca si cum m-as pune in pielea lui Mos Craciun.
Trecand la a doua perspectiva, aceasta este cea mai facila, cea mai superficiala. Privit din acest unghi, spectacolul este o comedie pura, spumoasa, unde singurele lucruri serioase pe care trebuie sa le vezi sunt persoanele si categoriile de persoane care sunt ironizate. Evident, pe primul loc se afla samanii, cei care considera ca pot comunica cu natura, cei care-ti dau cele mai dubioase tratamente pe boli (aparent) reale. Va las pe voi sa vedeti ce persoane ori situatii mai sunt ironizate in acest spectacol.
Ajung si la a treia perspectiva, cea mai dificila dintre toate. Aici spectacolul trebuie vazut pur metaforic. De altfel, titlul Originea lumii chiar la asta duce cu gandul.
Se spune ca orice boala este, de fapt, un dezechilibru in organismul tau. Medicina traditionala trateaza doar simptomul, doar problema, fara sa umble la cauza. In acest caz, problema pare a fi relatia defectuoasa cu mama. Rezolvarea acelei probleme, chiar daca intr-o maniera dubioasa, chiar absurda, va duce la rezolvarea problemei tale medicale.
Veti gasi pe parcursul spectacolului mai multe astfel de simboluri. Nu vi le dezvalui, tot singuri le veti descoperi.
Nu pot sa inchei fara sa va spun de ce am pus in titlu doua titluri. Cel din paranteza era titlul initial, titlu care figura atunci cand am vazut eu spectacolul. Din punctul meu de vedere, titlul mai bun, titlul corect. Nu stiu de ce s-a decis schimbarea lui si nu stiu de ce Ziua vecinilor a fost considerat mai bun, mai sugestiv. Ori poate dimpotriva, titlul initial a fost considerat cumva cu spoiler.
De altfel, titlul acela, Originea lumii, se regaseste si in transpunerea cinematografica, filmul frantuzesc de pe Netflix. In engleza a fost preferat Dear mother.
Nu am vazut filmul, nu va pot vorbi despre diferentele dintre spectacol si pelicula. Spun doar ca, din punctul meu de vedere, spectacolul pleaca cu avantajul de a se desfasura in fata ta. Deci eu il recomand indiferent cat de bun este filmul.
Mergeti, deci, sa vedeti Ziua vecinilor (Originea lumii) la Teatrul InCulise. Este un spectacol excelent, la care veti rade mult, dar care are ridica si cateva intrebari importante. Si, dintre personaje, va recomand sa urmariti cu atentie samanul, vraciul interpretat excelent de Claudia Ene.