After Hours de Radu Iacoban
Regia: Radu Iacoban
Distributie:
Catalin Babliuc
Conrad Mericoffer/ Anghel Damian
Locatie: apartine de Teatrul National din Bucuresti (sectiunea 9G), vazut laTeatrul National Lucian Blaga din Cluj-Napoca (sala Euphorion) in cadrul Comedy Cluj
After Hours – Opinie LaTeatru.EU
Prin 2008 ori 2009 venise in facultate marele profesor Giddens. Am facut sociologia, iar Giddens este considerat printre cei mai buni sociologi in viata. Un om extraordinar, dar cel mai important, un om modest. Simplu. Prin simplitatea lui m-a cucerit. Insa nu doar simplitatea lui, ca om, ci si chestiile spuse de el. Tot simple, dar fabuloase.
De exemplu, chestia retinuta din discursul lui de atunci era despre simplitate si despre discutiile banale. Ne-a dat, in acest sens, un exemplu fabulos. Citez din memorie:
Daca voi chiuliti azi de la facultate si va duceti la o terasa, toata lumea o sa va reproseze ca faceti un lucru rau. O sa va dea drept exemple negative. Desi, pe timp de criza, voi ajutati un local, o afacere, sa nu dea faliment. Deci nu faceti lucruri atat de rele. In plus, discutia pe care o aveti acolo s-ar putea sa fie extrem de productiva. Ati putea chiar face o cercetare pornind de la acea discutie.
Mi-a ramas mult timp in cap acest lucru. Ulterior, de cand am ajuns blogger, recunosc ca am furat o gramada de idei din discutiile de la bere. Pur si simplu, discutam o chestie, ajungem la o concluzie, apoi scriu un articol. Nu dau nume, nu e nimeni afectat. Doar ca acea discutie mi-a dat ideea articolului.
Acum, legat de carciuma, terasa ori ce alta denumire ar mai purta, trebuie purtata o discutie despre ideea de a bea singur. De a te imbata singur, de a bea singur, de a sta singur la terasa. Nu stiu ce parere aveti voi despre cei care fac asta, insa dupa ce initial eu ii desconsideram, ulterior am ajuns, intr-un fel, ca ei. E drept, nu m-am imbatat niciodata singur, dar am fost nevoit sa iau masa singur, iar masa nu e masa cu adevarat fara o bere sau nu vin. Deci, intr-un fel, am si baut singur.
Legat de asta, stiu ca printre povestile celebrei carciumi Argentin din Centrul Capitalei, era si cea care spunea ca acolo venea des mult mai celebrul profesor George Pruteanu. Venea singur, isi lua o bere si pur si simplu ii privea pe cei din jurul sau. Si uneori scria. Nota. Nu stie nimeni ce.
Acum, pentru ca suntem pe teritoriul teatral (pe un blog de teatru), trebuie sa va spun ca spectacolul After Hours, scris si regizat de Radu Iacoban, este, pe de-a intregul, o discutie la o carciuma. Avem doi protagonisti, unul dintre ei fidel acelui loc, mergea constant acolo sa bea singur, celalalt un nou venit. Ma rog, cel de-al doilea nu venise tocmai intamplator acolo, dar asta veti descoperi voi.
Ideea, insa, mi se pare extrem de misto din trei puncte de vedere. Si vorbesc la modul cel mai serios:
- O discutie la bere este spectacol de teatru. Ca si cum ai sta sa asisti ce discuta doi oameni la terasa. Cool.
- Vedeti acolo, in spectacol, cam cine se duce la terasa sa bea singur. Da, sociologul din mine spune ca ar putea fi facuta o cercetare in acest sens. Din observatiile mele de pana acum, am evidentiat vreo 3 tipuri de oameni. Cel din spectacol e unul dintre ei. Si as zice ca e cel mai intalnit.
- Fara sa va dezvalui mai multe, intalnim vesnicul triunghi conjugal, de aceasta data intr-o forma speciala. Mergeti si va convingeti.
Spectacolul After Hours a fost vazut la Comedy Cluj 2016, dar eu il vazusem si-n Bucuresti, la TNB (despre prima vizionare a lui scrisesem aici). L-am vazut in decembrie 2015 si, de atunci, mai mai vazut zeci de spectacole de teatru. Din acest motiv, nu-mi mai aminteam mare lucru despre el. Doar ca, vedeti voi, cand a fost simplitatea memorabila? Cand o discutie la bere a fost cu adevarat memorabila? Mergeti sa-l vedeti si imi veti da sau nu dreptate.
In final, inca o precizare: este al doilea spectacol scris si regizat de tanarul Radu Iacoban vazut la Comedy Cluj, primul fiind Emancipare. Felicitari autorului pentru ambele, le recomand cu caldura.
Articolul despre spectacolul After Hours a fost scris dintr-o camera a Casei Dragalina. Despre aceasta locatie am scris mai multe pe EmilCalinescu.eu. Salutari TEATRALE tuturor!