
Alte trei surori (variatiuni dupa Cehov) dupa J.S.Sinisetrra
Distributie:
Irina Bodea Radu
Simona Codreanu
Corina Visinescu
Adelin Ilie
Regie: Antonella Cornici
Produs de Teatrul Dramatic Ion D. Sirbu Petrosani – vazut la FITO 2017
Alte trei surori – Opinie LaTeatru.EU
Daca Shakespeare si Moliere sunt asa numitii clasici comerciali, care prind la public oricat de clasic ori modern ar fi regia (in aceasta categorie intrand si Caragiale), Cehov este dramaturgul greu, greu accesibil maselor. Putini au parcurs opera sa, sunt la curent cu ea pe de-a intregul, si mai putini sunt fanii sai. Cei care-i apreciaza opera.
Montari din Cehov intalnim la tot pasul. Aceasta, apartinand Teatrului Dramatic Ion D. Sirbu Petrosani, este una usor diferita. Pe langa faptul ca, asa cum ni se dezvaluie la sfarsit, se doreste a fi o comedie (fara sa fie spoiler, va dezvalui scena finala: un scriitor asterne pe hartie; scria initial Trei surori – DRAMA; apoi adauga ALTE trei surori si scrie in dreptul ei comedie), spectacolul are multe inserturi din intreaga opera cehoviana. Ceea ce, intr-un fel, il face si mai greoi decat este oricum, caci Cehov este, deja stabiliram asta, un autor greoi.
Vazand spectacolul, mi-am amintit de o chestie interesanta. Stiti voi vechea poveste: din fiecare spectacol trebuie sa ramai cu o idee. Iar in cazul acesta ideea care mi-a ramas in cap este dorinta suprema a celor 3 surori: sa mearga la Moscova. Nu sa faca ceva, in localitatea lor actuala ori intr-alta, nu sa mearga ORIUNDE altundeva, ci la Moscova. Capitala era si inca este un El Dorado, un RAI, un taram al fagaduintei. Oare nu o fi la fel si Bucurestiul pentru multi romani?
Ele, fetele, surorile, in loc sa faca ceva, sa lupte cumva, asteptau. Se lamentau, se linisteau una pe alta, si apoi mergeau la culcare. Asteptau zile mai bune. Vremuri mai bune. Si asteptau. Asteptau. Poate, candva, vor ajunge la Moscova. LA MOSCOVA!
Spectacolul este extrem de bine interpretat, cele 3 fete, pe care nu le cunosc, fiind primul spectacol de la teatrul petrosanean pe care-l vad, fiind foarte expresive. Foarte convingatoare.
La finalul spectacolului, insa, ma tot gandeam: oare asa gandesc multi actori, regizori ori scenografi din provincie? Se gandesc ca daca vor ajunge actori in capitala va fi MULT mai bine? O fi vorba de o dorinta ascunsa a lor de a ajunge in El Dorado-ul teatrului romanesc?
Alte trei surori – ALTA adaptare dupa Cehov. Reusita, bine interpretata. Daca sunteti fani Cehov, este de neratat. Altfel, deloc comercial. Pare a fi un spectacol tipic de arta. De festival. Salutari TEATRALE tuturor!