Calatoarea si Shakespeare – Teatrul Dramaturgilor Romani

Calatoarea si Shakespeare de Lucia Verona
Regia: Ruxandra Balasu
DISTRIBUTIA:
Monica Davidescu/ Ruxandra Balasu
Marius Bodochi
Pavel Barsan
Dana Voicu
Gabriel Costan
Alexandru Fainisi
Claudia Dionise
Alexandra Gabriela Nita
Alexandru Mandu
Andrei Cristea
Mihai Bolea
Ionuț Terteci
Ilustratia muzicala: Ruxandra Balasu
Scenografia: Daniel Divrician
Se joaca la Teatrul Dramaturgilor Romani

Calatoarea si Shakespeare – Opinie LaTeatru.EU

 

Deseori, dupa ce vad o noua adaptare dupa Shakespeare, Moliere ori Caragiale, ca sa dau doar 3 nume de dramaturgi clasici, imi pun intrebarea ce parere ar avea ei despre aceasta noua adaptare. Totodata, urmatoarea intrebare care vine natural in minte: oare ce piese ar scrie acesti dramaturgi dac-ar trai in zilele noastre? S-ar mai fi afirmat ei? Ar mai fi fost considerat Shakespeare genial? Ar mai fi fost Caragiale atat de apreciat?

Ori, poate, dimpotriva: acum, mai mult decat atunci, aceste mari genii ale dramaturgiei ar fi avut material mai amplu.

Nu stiu daca si in ce masura vreun spectator si-a pus intrebarea asta, insa multi oameni de teatru, actori, regizori ori chiar dramaturgi actuali si-au pus problema ce ar discuta cu un mare clasic daca ar avea ocazia sa-l intalneasca.

In afara de intrebarile evidente, legate de adaptarile care de care mai libere, l-as mai intreba un singur lucru: cat de mult intelege societatea actuala? Cat de mult s-ar putea el adapta, oricat de genial ar fi/fost, in societatea actuala? La fel cum, sa recunoastem, nici noua nu ne-ar fi usor in societatea de pe vremea lor.

Calatoarea si Shakespeare, desi este considerat comedie, si-n multe momente isi merita acest renume, este un spectacol de reverie, de meditatie. Intamplarile, situatiile si chiar timpul se succes cu repeziciune, spectatorul neavand timp sa se dezmeticeasca. Un spectacol alert, plin de semnificatii, plin, totodata, de momente amuzante, contemporane. Da, contemporane, exact acesta-i cuvantul potrivit.

Calatoarea si Shakespeare este tipul de spectacol care trebuie vazut de mai multe ori. Personal, dupa ce l-am vazut cu Ruxandra Balasu in rolul calatoarei, mi-as dori sa-l vad si cu Monica Davidescu. Rolul calatoareai este esential, presimt ca este un cu totul alt spectacol. E drept, intuitia mea (fie ea si masculina) imi spune ca Ruxandra Balasu ar fi mai potrivita pentru rol, nu doar pentru ca este si regizoarea spectacolului, ci si ca infatisare ori ca prezenta scenica. Monica Davidescu este complet diferita, dar fix din acest motiv imi doresc sa o vad in acest spectacol. Nu stiu daca e mai buna, nu stiu daca spectacolul e mai bun, dar presimt ca va fi TOTAL diferit.

Un ultim lucru demn de mentionat despre spectacolul in cauza: am ramas mirat sa vad ca este un text romanesc. Fara sa stiu nimic despre piesa, am savurat spectacolul surprins fiind de acesta, am fost transportat in atmosfera lui, insa deseori m-am intrebat daca textul este intr-adevar romanesc.

Mergeti sa vedeti Calatoarea si Shakespeare pentru povestea din spate, pentru Marius Bondochi in rol de Shakepseare, pentru Ruxandra Balasu intr-un rol excelent de calatoare si pentru o portie sanatoasa de ras. Si mergeti sa vizitati Teatrul Dramaturgilor Romani, un proiect foarte misto si foarte util 🙂

One thought on “Calatoarea si Shakespeare – Teatrul Dramaturgilor Romani”

Leave a Reply

%d bloggers like this: