
Cat te tine tineretea?
de Kenneth Lonergan
Traducere: George Olar
Adaptare: George Olar
Regie: George Olar
Muzica: Alexandru Suciu
Scenografie: Andrei Sova
Costume: Daniela Diaconescu
Distributie:
Serban Ghilvaci
Iulia Alexandra Neacsu
Dragos Maxim
Proiect realizat in parteneriat cu Ministerul Culturii, Ministerul Educatiei si Agentia Nationala Antidrog
Spectacolul Cat te tine tineretea? a fost vazut pe data de 10 octombrie 2023 la Sala Mica a TNB
Cat te tine tineretea? – Opinie LaTeatru.EU
Desi spectacolul Cat te tine tineretea? este marketat drept un manifest impotriva consumului de droguri, povestea lui spune mult mai mult decat atat. Ca sa intelegeti mai bine, trebuie sa va ganditi ca uneori drogurile sunt atat cauza, cat si efectul. De ce ajungi la droguri? Cine ajunge sa se drogheze?
Textul original pe care se bazeaza spectacolul Cat te tine tineretea? se numeste This is our youth si se petrece, in varianta initiala, in 1982. La noi a fost adaptata pentru anul 2001 din maim multe motive. Cele mai importante sunt imposibilitatea petrecerii acestor lucruri in Romania comunista (deci trebuiau exclusi din start anii 80) si criza heroinei din 2001.
Avem 3 personaje, fiecare reprezentativ in felul sau. Il avem pe Denis, un mic traficant de droguri, vesnic pus pe combinatii. Omul nu-si dorea sa se imbogateasca din droguri, nu visa la vile cu piscina si masini scumpe. El voia doar sa se mentina pe linia de plutire, sa aiba cu ce sa-si plateasca cheltuielile. Si musai voia ca din combinatii sa-si asigure consumul propriu.
Warren este prieten cu Denis, fiind tipul provenit dintr-o familie de bani gata. Prietenia cu Denis se invartea tot in jurul drogurilor: Denis il voia prin preajma pentru ca era tipul cu banii, iar Warren il voia pe Denis in preajma pentru ca acesta din urma avea tot timpul droguri.
Intrusa este Jessica, o studenta la arte de care ii place lui Warren. Cum ajung toti 3 la Denis acasa, cum reusise Warren sa fuga de acasa cu o valiza ce continea 15.000 de dolari si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Mi-au placut interpretarile, mi-a placut modul in care textul a fost adaptat (stiu ca legal nu aveau voie, dar eu as fi preferat, intr-o astfel de situatie, ca si numele sa fie romanesti, ar fi dat un plus de autenticitate povestii), mi-a placut modul in care decurge povestea. Si mai ales imi place enorm titlul ales.
Daca titlul original sugereaza faptul ca urmeaza sa ti se arate tineretea protagonistilor, romanii au preferat un titlu interogativ. O intrebare, Cat de tine tineretea?, devine mai importanta decat zeci de alte afirmatii.
Din pacate, spectacolul se va juca cu circuit inchis. Din fericire, publicul tinta este reprezentat de liceeni, la fiecare reprezentatie urmand a veni elevi din alt liceu bucurestean. Urmeaza ca spectacolul sa mearga si prin provincie, problemele cu drogurile regasindu-se si acolo. Eu am vazut spectacolul intr-o zi de marti, la ora 12 ziua, la Sala Mica a TNB. In teorie, o ora nepropice teatrului. Practic, am iesit de la spectacol energizat si deopotriva plin de intrebari. Energizat, ingrijorat si partial fericit ca nu am copii. Ca cel putin momentan nu ma voi confrunta cu aceste probleme.
Mergeti sa vedeti Cat te tine tineretea? atat pentru poveste, cat si pentru interpretarile actorilor. Veti aprecia spectacolul din toate punctele de vedere, chiar si daca nu ati intalnit astfel de persoane in anturajul vostru. Desi pare imposibil, nu neg ca ar putea exista astfel de oameni.
Nu pot sa inchei fara sa va spun ca la finalul fiecarei reprezentatii a spectacolului Cat te tine tineretea? are loc o mica dezbatere, atat cu actorii, cat si cu un reprezentant al Agentiei Nationale Antidrog. Dezbaterea de dupa este la fel de interesanta precum spectacolul in sine. Este, de fapt, ceea ce lipseste multor spectacole: iti spun multe, te lasa cu multe semne de intrebare, dar omit dezbaterea de dupa.
Bună ziua, cum as putea in scrie și eu o clasa/liceu sa vizioneze acest spectacol?
Va mulțumesc,
Monica Braha
0737508397