Chelnerul mut – Teatrul In Culise

Chelnerul mut - Teatrul In Culise POSTER

Chelnerul mut de Harold Pinter
Regia: Alex Vlad
Distributie:
Radu Catana
Ionut Iftimiciuc
Cristian Bajora (voce)
Vazut la Teatrul In Cullise

Chelnerul Mut

Chelnerul mut – Opinie LaTeatru.EU

 

Chelnerul mut este unul dintre putinele thrillere teatrele pe care le poti vedea in teatrele bucurestene. Pentru ca subiectul sa fie si mai incitant, este despre 2 asasini care sunt acum in subsolul unei case parasite, loc in care isi asteapta ordinele. Ma rog, gandul meu s-a dus catre asasini platiti, ei pot fi la fel de bine mafioti care asteapta ordine de la superiori.

Diferenta este, evident, minima, insa gandul mi-a zburat la Tom si Jerry, spectacolul de teatru care se juca acum ceva timp la Metropolis, unde Florin Piersic jr si Paul Ipate joaca rolurile unor asasini platiti in diverse misiuni. Repet, diferentele sunt minime, strict din spectacol nu se intelege exact ce sunt ei.

Ideea e ca asteapta o noua misiune, pe cine trebuie sa ucida cel mai probabil. Partea interesanta, deosebita, este … tacerea. Tensiunea evidenta care plutea in aer este evidentiata prin tacere. Ei asteapta, ca si spectatorul, sa se intample ceva, sunt nerabdatori sa apara ceva nou, sa afle mai mult decat stiu in momentul respectiv.

Evident ca nu va voi spune misiunea lor, evident ca nu va voi dezvalui cum se termina totul. Ce trebuie sa stiti, si mi se pare esential, este ca acest tip de spectacol se bazeaza pe SUSPANS. Drept urmare, spoilerul strica definitiv farmecul spectacolului si, totodata, este tipul de spectacol de care te bucuri cel mai mult prima data. A doua si a treia oara poate parea interesant doar pentru cei din industria teatrala, pentru cei care se uita cu lupa la interpretari, la regie, la decor. Pentru spectatorul obisnuit este tipul de spectacol la care mergi o singura data.

Ce este interesant de stiut este ca sub denumirea de Chelnerul mut intalnim acel lift micut destinat exclusiv alimentelor. Evident ca-l intalnim in spectacol, el parand a avea un rol cheie. Practic, de la el sunt asteptate ordinele, el pare a transmite, pe muteste, indicatiile de mai sus (aceasta ultima sintagma trebuie, in mod evident, inteleasa atat la propriu, cat si la figurat).

Chelnerul mut este un spectacol foarte greu pentru cei 2 actori. Tacerea este cel mai greu de interpretat (si de inteles!), drept urmare nu orice actor poate interpreta aceste roluri. Cei 2 actori de la Teatrul In Culise, Ionut Iftimiciuc si Radu Catana, s-au descurcat excelent. Iar vocea lui Cristian Bajora mi s-a parut elementul care da culoare spectacolului. Nu stiu de ce, dar in acel teatru am avut impresia ca nu putea fi alta voce. Nu stiu cum sa va explic, dar daca este sa auzi o voce intr-un spectacol, TREBUIE sa fie a lui Cristian Bajora.

Chelnerul mut este un spectacol foarte bun, unul dintre putinele thrillere pe care le puteti vedea pe scenele bucurestene. Fiind o pasare rara (si firava), trebuie sa aveti grija de ea, adica sa-l recomandati prietenilor fara a le face spoilere. Dac-ar trebui sa reformulez asta in termenii spectacolului, ar trebui sa spun ca daca veti face spoiler acesta va fi ultimul lucru pe care-l veti face in aceasta viata. Sper, totusi, ca am fost convingator pana la aceasta penultima fraza. 🙂

Leave a Reply