Chiritza in concert
dupa Vasile Alecsandri si Matei Millo
Spectacol concert de Ada Milea
cantece de: Ada Milea si Anca Hanu
scenografia: Alexandra Constantin
maestru de lumini: Jenel Moldovan
Distributia:
Chiritza Barzoi: Anca Hanu
Barzoi: Cornel Raileanu
Aristitza: Mihnea Blidariu
Calipsitza: Cristian Rigman
Lulutza: Sanziana Tarța
Gulitza: Miron Maxim
Leonash: Matei Rotaru
Sharlatanii: Radu Dogaru, Cosmin Stanila
Regia tehnica: Razvan Pojonie
lumini: Madalina Manzat
Sonorizare: Marius Rusu, Vlad Negrea
Vazut la Sala Mare a Teatrului National din Timisoara, in deschiderea Fest-FDR 2021
Chiritza in concert – Opinie LaTeatru.EU
Deseori, in special in cazul filmelor, sunt acuzat ca “ma iau de titlu”. In multe articole de-ale mele comentez titlul. Se intampla si la carti, mai rar, spre deloc, la teatru. Insa adevarul este ca, poate setat (gresit?) din scoala, eu sunt foarte atent la titlu. Mi se pare foarte relevant. E drept, la teatru deseori pui titlul original al piesei. Oricat de diferit ai monta textul, regizorii pun in 90% dintre cazuri titlul original. Romei si Julieta e titlul, asa scrie pe ambalaj, indiferent ce gasesti in interior.
Eh, dupa cum vedeti, aici ne aflam intr-unul dintre cazurile celelalte. Am zis 10%, dar poate sunt mai multe. Ma rog, depinde unde ne uitam, la teatrele din Bucuresti, la cele din provincie, la cele de stat, la cele particulare …
In orice caz, un titlu precum Chiritza in concert atrage. In cazul meu, pana sa vad concertul am vazut acel “tz”, sintagma care mi-a sarit in ochi. M-ati putea numi ipocrit daca v-as spune ca ma zgarie pe creier, desi nu e chiar departe de adevar. Pana sa va vorbesc despre asta, ma rog, unii v-ati prins despre motiv, trebuie sa va mai povestesc o faza.
Eram in Cluj, in 2019, la frumosul TIFF. Treceam prin fata Teatrului National din Cluj (Piata Avram Iancu) si aud o discutie intre 2 domni. As zice doi batrani, dar nu cred ca aveau prea multi ani peste 60. Primul dintre ei remarcase acel tz si spusese ca “a ajuns acest mod oribil de a scrie si pe afisele de teatru”. Celalalt ii spune: nepotu’ scrie la fel si in lucrari, mi-a zis mie invatatoarea”. La care primul (citatele sunt din memorie): “se va face regizor de teatru”. Si incep amandoi sa rada.
N-am vrut la vremea respectiva sa postez dialogul si sa initiez, la profilul meu de Facebook, o discutie despre spectacolul Chiritza in concert din simplul motiv ca nu vazusem spectacolul. Nu-mi place, nu mi-a placut niciodata, sa discut despre ceva ce n-am vazut. Insa mi-a ramas dialogul undeva in strafundurile mintii, dialog care a iesit la suprafata imediat dupa ce am vazut programul Fest-Fdr 2021.
Care este, de fapt, diferenta dintre Chirita si Chiritza? In asta sta esenta spectacolului Chiritza in concert. Asa trebuie citit acest spectacol: un spectacol COOL, un spectacol FRESH, un spectacol FUN. Cei mai in varsta ar zice ca a fost un pic cam zgomotos (din pacate, nici eu nu mai sunt atat de tanar, deci le dau cumva dreptate), dar oricum extrem de actual.
As spune cliseic ca este un spectacol asa cum l-ar fi facut Vasile Alecsandri daca ar fi trait aceste vremuri, daca acum ar fi fost tanar. Si tot cliseic spun ca el se adreseaza cu precadere generatiei tinere. Cei batrani ar putea fi deranjati de adaptarea prea libera, de faptul ca actuala Chiritza este prea diferita de cea originala. Totodata, am tot auzit opinii conform carora la teatrele mari, nationale, n-ar trebui permise adaptari atat de libere, adaptari care ar trebui sa fie specifice teatrelor mai mici, in special celor private. Nu sunt clujean, nu am luat pulsul spectatorilor clujeni, insa banuiesc ca au fost si astfel de opinii. Dati-mi voie sa cred ca asa trebuie sa fie, ca acest conflict generational, diferenta mare de opinii, este fireasca si, pana la un punct, de bun augur.
Iar legat de titlu si eventuala mea ipocrizie, eu vorbesc de TZ desi scriu fara diacritice. Par ipocrit, nu? Par absurd. Una spun si alta fac. Doar ca nu e deloc asa. Eu scriu fara diacritice, insa scriu in mod clar. Folosesc tz rar spre deloc (daca am folost intr-un articol din 100 e mult), atunci cand acel cuvant nu este clar. Cand am cuvantul FATA, trebuie sa spun FATZA pentru a se intelege. Sau, ceea ce fac eu, aplic metode alternative: fie fac in asa fel incat din context sa se inteleaga, fie folosesc un sinonim (figura).
Ca sa fiu mai clar, tz-ul mi se pare ostentativ, un fel de cercel in buric care sa atraga atentia. Ori, in cazul denumirii unui spectacol de teatru Chiritza in provincie, semnalarea faptului ca el se adreseaza cu precadere, dar nu exclusiv, celor care scriu si gandesc astfel.
Iar eu, ca tot vorbeam de ipocrizie, sunt undeva intre. Fac parte din generatia care a crescut cu mess-ul, care a scris k, tz, sh, dar fara sa fi folosit decat rar de tot aceste artificii. Poate pentru ca am fost snob intelectual si nazist gramatical dintotdeauna. Fac parte din acea generatie, nu dau cu pietre in cei care se comporta astfel, dar eu sunt diferit si fata de generatia mea. Asta si pentru ca am evitat tot timpul sa fac parte din turme.
Pentru ca va spusese mai sus despre Chiritza in concert ca ar fi prea zgomotos, va zic acum o mare calitate a lui: este scurt. Din punctul meu de vedere, un astfel de spectacol trebuie sa fie o experienta scurta si intensa. Nu plec de la premisa ca un spectacol lung este un spectacol prost ori plictisitor, departe de mine gandul asta, insa trebuie sa se tina cont de specificul fiecarui spectacol. Acesta este un tip de spectacol caruia ii sta bine sa fie scurt.
In incheiere trebuie sa mai subliniez un lucru: il felicit pe cel care a venit cu ideea ca spectacolul Chiritza in concert sa se joace in deschiderea Fest-Fdr 2021. Este un spectacol care-ti da energie (cat pentru tot festivalul), fiind totodata si indeajuns de scurt incat cu tot cu discursurile de inceput, inevitabile, sa dureze cat un spectacol normal. In plus, este si un spectacol care a dat un semnal, care a setat anumite asteptari din mai multe puncte de vedere. Exact cum ziceam acum cateva luni vizavi de filmul de debut al unui festival. Reformuland, Chiritza in concert este un spectacol REPREZENTATIV pentru Fest-FDR 2021. Din care puncte de vedere de vedere va las sa descoperiti singuri 🙂
PS: Vi se pare ca nu am zis nimic concret despre Chiritza in concert? Vi se pare ca am vorbit prea mult PE LANGA? Sa stiti ca a fost cu intentie. Dupa mine, este un spectacol care SE SIMTE, se SAVUREAZA. Take or leave it, cum ar zice aceeasi generatie care pare ca stie mai bine limba lui Shakespeare decat pe cea a lui Caragiale. Pentru cine doreste, totusi, sa lectureze recenzii autentice, recomand 3 astfel de articole: Nona Rapotan – Bookhub, blogul Ruxandrei Cesareanu (articolul facand o comparatie intre Coana Chiritza si … Viorica Dancila) si Eugen Cojocaru (in revista Tribuna nr 400, 1-15 mai 2019, pagina 29).