Constelatii de Nick Payne – Teatrul ACT

Constelatii de Nick Payne
Regie: Radu Iacoban
Distributie:
Ana Ularu
Radu Iacoban
Scenografie si video: Tudor Prodan
Design: Bogdan Gheorghiu
Se joaca la Teatrul Act din Bucuresti

Constelatii – Opinie LaTeatru.EU

 

 

De cate ori nu v-ati intrebat cum ar fi fost viata voastra daca intr-un anumit moment ati fi luat o alta decizie? Daca eu luam alta decizie, toate erau bune. Dar am gresit, am fost eu prost …

Sau a gresit celalalt. Daca nu gresea el, toate erau bune si frumoase …

Problema noastra, a oamenilor, este ca nu vom afla niciodata cum ar fi fost. Doar ne inchipuim, ne mintim singuri ca ar fi fost mai bine. Ne gandim doar la o fateta a problemei. Niciodata la toate. Daca nu am fi luat noi decizia X, viata noastra ar fi fost COMPLET diferita, nu mai buna sau mai rea, ci diferita.

Daca nu te-ai fi inscris la facultatea X, ci ai fi ales facultatea Y, ai fi fost cu totul altul. Alt anturaj, alti profesori, alt loc de munca. Alt viitor. TU ai fi fost altul. Crezi ca n-ai fi regretat? Posibil sa da, posibil sa nu. Poate NU ai fi regretat, dar nu pentru ca ti-ar fi fost mai bine, nicidecum, ci pentru ca ai fi avut alta gandire. Poate una mai practica. Poate una mai concentrata (era sa zic focusata) pe viitor, pe ce trebuie sa faci, si mai putin pe prezent, ce am gresit?

Cine s-a jucat diverse jocuri electronice stie ca pana si acolo o decizie schimba complet lucrurile. Jocuri tip GTA, tip Mafia, jocuri in care INTERACTIONEZI cu personaje, fie ele si virtuale. Nu faci aia, faci cealalta, jocul are un ALT final. Si, exact ca-n viata, ambele decizii sunt corecte.

Caci, desi scoala v-a invatat ca exista raspuns corect si raspuns gresit, da, asa am fost setati din scoala si multi au ramas asa, in viata nu exista alegeri corecte si alegeri gresite. Exista alegeri. O suma de alegeri, corecte sau gresite, pot duce intr-o fundatura. De multe ori 5 alegeri corecte te duc pe un drum gresit, iar 5 alegeri gresite te pot duce pe un drum corect.

Pana si-n matematica poti ajunge la rezultatul corect gresind repetat pe parcursul rezolvarii problemei. Am intalnit deseori situatia in care am gresit de 2 ori si am ajuns la rezultatul corect. Si fix d-aia grilele mi se par o alegere dubioasa: un elev poate gresi o singura data si sa-i dea un rezultat gresit, in timp ce altul greseste de 2 ori si ajunge la rezultatul corect.

Doar ca-n viata, deseori, se intampla la fel. Si mai grav este ca-n viata nu prea poti determina cat de corecta sau gresita este o alegere. Poti constata doar ca ai ajuns intr-o fundatura si ca trebuie sa schimbi ceva. Trebuie sa faci ceva.

Cand te insala partenerul este vina ta? Este vina lui/ei? Posibil sa fie ambele. Dar este posibil ca tu sa fi actionat corect, el sa fi actionat corect, si tot acolo sa ajungeti. Pur si simplu, un factor exterior, o a treia persoana apare-n peisaj si da peste cap totul.

Mintea omeneasca nu ar putea calcula infinitatea de posibilitati. Daca schimbam o variabila, o decizie, ce ar rezulta? Caci daca schimbi o decizie, se schimba multe. Se schimba TOTUL!

Spectacolul Constelatii despre acest lucru este: dramaturgul Nick Payne (in engleza, payne inseamna durere) a incercat sa ne arate cateva astfel de situatii. Acelasi cuplu, un el si o ea, comportandu-se la fel, in universuri paralele. Intr-un univers se despart din cauza lui, intr-altul din cauza ei, intr-unul o boala se pune in calea fericirii lor, intr-altul …

Exista o infinitate de posibilitati, o infinitate de solutii. Desi, oricate variabile ai schimba si oricate posibilitati ar fi, finalul este invariabil acelasi: moarte.

Ca dramaturg, pare mult mai facil un astfel de text: iti poti chinui si omori personajul in multe feluri. Te poti gandi la diverse moduri in care se termina totul. Pana la urma, oricum totul se termina cu moarte, deci pana la acel final te poti juca un pic.

Fara sa mai intru in detalii, fara sa mai fac spoilere, va intreb mai intreb doar un lucru: ce credeti c-ar putea avea in comun un apicultor si un om de stiinta? Apicultorul este EL, iar omul de stiinta este EA. Nu ca s-ar schimba cu mult lucrurile dac-ar fi invers. Daca vreti sa vedeti toate acestea, mergeti la Constelatii, la Teatrul Act.

Leave a Reply