Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith – Teatrul National din Cluj

Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith - Teatrul National din Cluj poster

Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith
de Cosmin Stanila
regia: Doru Vatavului
scenografia: Adrian Balcau
muzica: Radu Dogaru
video: Miruna Croitoru
regia tehnica: Razvan Pojonie
lumini: Madalina Manzat, Alexandru Corpodean
sonorizare: Vlad Negrea
operator video: Vasile Craciun
sufleor: Irina Barbir
Distributia:
Alexandru Gherase: Cosmin Stanila
Clara Smith: Sanziana Tarta
Tahiru Abdulai: Tahiru Abdulai
Vazut in sala Studio Euphorion a Teatrului National din Cluj

Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith - Teatrul National din Cluj

Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith – Opinie LaTeatru.EU

 

In sala Studio Euphorion a Teatrului National din Cluj nu mai fusesem de ani buni, de cand era Comedy Cluj care avea si o sectiune de teatru. Sa tot fie vreo 6, daca nu chiar 8. Asa ca, fara sa vreau, creierul a considerat intrarea in aceasta sala o intoarcere in timp.

Senzatia mi-a fost accentuata de ceea ce vedeam: un ecran de calculator vechi, pe care se vedea un Windows XP obosit, care incerca sa-si faca un update. E drept, aici n-am fost pacalit, asa cum au fost pacaliti cativa spectatori care-si dadeau coate si ziceau “Uite-i si p-astia, asteptam sa faca update-ul ca sa inceapa”.

Ca sa intelegeti cum gandesc teatrul, eu INTOTDEAUNA plec de la premisa ca ORICE eroare, balba, stangacie, face parte din spectacol. Daca pica o parte din decor inseamna ca asa a vrut regizorul sa se intample. Drept urmare, stiam ca acel ecran de Windows XP face parte din spectacol.

Alexandru Gherase este un batran de peste 70 de ani, care reuseste sa agate o tanara ganeza, Clara Smith. Aceasta vrea sa scape de saracie, sa evadeze din tara ei unde nu are nicio perspectiva, asa ca-i cere lu’ Sandu niste bani. Are nevoie de bani sa ajunga in Romania. Evident, fix pe aeroport se petrece un incident si mai are nevoie de alti bani, la fel de urgent. Probabil ca stiti povestea.

Iata inca un batran pacalit de africani (printii nigerieni care-ti lasau mosteniri erau celebri in anii 90). Doar ca aici lucrurile se complica si se complica frumos. Din punct de vedere dramaturgic, tot ce urmeaza de aici este excelent, un carusel plin de emotii, de rasturnari de situatie. Victima devine vinovata si invers. Nu exista personaj pozitiv si personaj negativ, lucrurile nu sunt doar in alb si in negru. Desi, ma rog, in acest caz albul si negrul au cu totul alt inteles.

Acum, ca sa continui acest articol am 2 variante: fie fac spoiler, cu avertismentul de rigoare, asa cum a facut Oana Balaci pe agenda.liternet, fie las articolul asa, cu final deschis, din care de fapt nimeni nu a inteles nimic.

Ma rog, mai este o varianta intermediara, un semi-spoiler, varianta care imi surade mai mult. Asadar: stiti cum se organizeaza un flagrant? Ideea este ca tu sa inregistrezi un om care ITI CERE mita. El trebuie SA CEARA! Atunci cand tu II OFERI SPAGA, flagrantul este zero in instanta. Nu vrei sa vezi daca omul AR ACCEPTA spaga, ci vrei sa vezi daca el cere in mod expres. Diferenta dintre cele 2 este fundamentala.

Eh, cam asa este si povestea Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith. Pare un flagrant provocat, pare ceva exagerat. Strict dramaturgic, textul este foarte bun, este aproape perfect. Insa fix perfectiunea asta ma deranjeaza: too good to be light, cum ar zice o reclama celebra.

Povestea cica este reala, insa ea mi se pare prea potrivita pentru spectacol pentru a fi adevarata. Ceea ce inseamna, pe de-o parte, ca din acest text a iesit o piesa de teatru excelenta, care strict teatral este scrisa excelent; insa pe de alta parte, nu pare credibila, verosimila. Eu nu pot iubi ori dispretui vreun personaj din acest spectcol.

Interpretarile celor 2 actori sunt excelente, al treilea fiind un non-actor. Nu stiu daca rolul sau e de vina sau lipsa evidenta de talent, insa rezultatul discutabil.

Per total, Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith este spectacol foarte bun, plin de twist-uri, care pune pe tapet o probela care tinde sa se agraveze. As fi preferat un alt text pentru acest subiect, aceasta problema sociala, as fi preferat un flagrant #pebune, as fi preferat ceva autentic.

Gata, stiu ce este Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith: un fel de piele ecologica. E buna, face exact ce face pielea naturala, dar pentru unul ca mine diferentele sunt radicale, fundamentale. ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Da, razi, poate plangi, iti amintesti de prieteni ori rude tepuiti de rude ce sunt predispuse la asa, este un spectacol care te misca. Pentru mine insa pare tot un fel de piele ecologica.

Mergeti sa vedeti Cum s-a indragostit domnul Gherase de Clara Smith, un spectacol bine construit, bine inchegat, extrem de bine jucat. Pretentiile de realism sunt doar ale mele, multi dintre voi poate nici nu le-ar fi observat.

Leave a Reply