Efectul razelor gama asupra craitelor lunatice – Undercloud 2017

Efectul razelor gama asupra craitelor lunatice
Regia: Mariana Camarasan
Traducere: Iulia Necara
Scenografie: Vladimir Turturica
Light Design: Stefan Vasilescu
Distributie:
Oana Pellea
Alexandrina Halic
Florina Gleznea
Cristina Casian
Vazut in Sala Gloria (Teatrul Metropolis), in cadrul UnderCloud 2017

Efectul razelor gama asupra craitelor lunatice – Opinie LaTeatru.EU

 

Unele spectacole ma intristeaza pentru ca ma regasesc in ele, pentru ca gasesc ceva in mine care ma atinge. Gasesc o experienta de viata, din trecutul mai apropiat ori mai indepartat, pe care poate o voiam uitata.

Alteori, rar de tot, un spectacol ma pune pe ganduri, ma face sa ma gandesc cum ar fi fost daca. Ma face sa ma gandesc ca am fost, totusi, un norocos. Exista lucruri pe care nu le-ai avut, pe care le-ai regretat, si lucruri pe care te bucuri ca nu le-ai avut. Probleme care-ti sunt straine, dar pe care, constientizandu-le, iti dai seama cat de mult te-ar fi afectat.

Acum, sa va zic o chestie pe care n-am patit-o niciodata, ba dimpotriva: niciodata, dar niciodata, nu mi-a fost rusine de parintii mei. Invers da: ai mei, in special maica-mea, isi dorea/u sa invat mult, sa fiu premiant, sa fiu la fel de invatat precum ei (precum ea). Lucru care nu se intampla. Din N motive.

Si de fiecare data certurile si discutiile se reduceau la unul si acelasi lucru: ma faci de ras. Chestie pe care n-o intelegeam, pur si simplu nu ma afecta, dar pe care acum o constientizez.

Invers niciodata. E drept, nu mi-a placut niciodata sa ma laud cu rudele mele, fie ca vorbim de maica-mea (cadru didactic universitar), fie ca vorbim de frati-miu, fie ca vorbim de bunicii mei dinspre mama, decedati intre timp. Am avut familia plina de cadre didactice, profesori fie de liceu, fie in invatamantul superior, dar putini prieteni stiu asta.

De ce nu m-am laudat cu rudele? E simplu: nu am considerat niciodata ca ar trebui sa ma laud cu ceva ce mi-a fost dat, ceva pentru care nu am niciun merit. E drept, mi-a fost dat sa fiu oltean si ma laud cu asta, dar intru in alta discutie.

Legat de rusinea fata de parinti, m-am tot gandit cat de rau este de cei carora le e rusine cu parintii lor. Cum iti privesti mama care ti-a dat viata, care te-a crescut, dar care acum te face de ras. Ii compatimesc sincer, incerc sa ma pun in locul lor si da eroare. Pur si simplu in mediul in care am crescut eu parintii sunt un exemplu. Nu stiu cat de mult te poti mandri cu ei, repet, e o chestiune cu care nu sunt intru totul de acord, dar in bula mea personala nu exista parinti cu care sa-ti fie rusine.

Cu toate astea, chiar si parintii cu care iti este rusine te iubesc. Iubirea materna, parinteasca, poate imbraca multe forme. Un parinte cu defecte, cu vicii, nu este un parinte mai putin iubitor. Ii spui in continuare mama, o iubesti in continuare.

In spectacolul Efectul razelor gama asupra craitelor lunatice fix despre asta este vorba: despre cat de mult iti iubesti familia, indiferent ca vorbim despre mama ori despre sora. Vorbim despre cat de usor ajungi de la “ma face de ras, rad toti de ea” la “toata lumea o apreciaza, e pe cale sa castige”. Vorbim de aceeasi persoana, vorbim de aceeasi sora a ei si de aceeasi mama.

Iar diferenta dintre cele 2 surori, una non-conformista, cool si populara si una cuminte, conformista, ascultatoare si anti-sociala este frapanta. Urmariti relatia dintre cele 2 si relatia dintre ele si mama lor. Urmariti cum aceste relatii basculeaza, ce anume le influenteaza. Si, poate cel mai important lucru, incercati sa gasiti un vinovat in toate astea. Incercati.

Daca as fi stiut dinainte ca-i un spectacol de 2 ore si jumatate fara pauza, as fi ezitat sa merg sa-l vad. M-as fi gandit de 2 ori si, cumva setat pe asta, as fi zis din start ca asta-i un defect. Mergand, insa, fara sa stiu aceasta informatie, am putut trai intens spectacolul. Cumva, ar trebui sa-mi cer scuze pentru ca va dau aceasta informatie (altfel publica). E drept, daca te uiti peste detaliile oficiale ale spectacolului dai de aceasta informatie. Care, repet, in cazul meu functioneaza drept spoiler.

Mergeti sa vedeti Efectul razelor gama asupra craitelor lunatice la Teatrul Metropolis ori prin festivalurile pe unde se va mai juca. Un spectacol unde va veti putea bucura de talentul Oanei Pellea, care interpreteaza un rol care i se potriveste manusa. Salutari TEATRALE tuturor!

 

 

2 thoughts on “Efectul razelor gama asupra craitelor lunatice – Undercloud 2017

Leave a Reply

%d bloggers like this: