Emancipare de Radu Iacoban – Teatrul de Comedie – Comedy Cluj 2016

Emancipare de Radu Iacoban
Regia: Radu Iacoban
Distributie:
Marc: Conrad Mericoffer
Alin: Anghel Damian/ Liviu Romanescu
Cristina: Ana Ularu / Ioana Anastasia Anton
Delia: Letitia Vladescu
Scenografia: Corina Gramosteanu
Locatie: apartine de Teatrul de Comedie din Bucuresti, vazut laTeatrul National Lucian Blaga din Cluj-Napoca (sala Euphorion) in cadrul Comedy Cluj

 

emancipare-comedy-cluj-2016

 

Emancipare de Radu Iacoban – Opinie LaTeatru.EU

 

Motto-ul acestui spectacol este, de fapt, o replica a personajului principal Marc: “Tu stii cat de greu este sa fii cool?”. Fix despre asta este vorba in spectacol. Sau, ma rog, despre cat de necool e sa fii cool?

Vorbesc serios: nu stiu daca ati avut vreodata tangente cu vreun gigolo d-asta, cu vreun macho. Ati vreodata impresia ca ei sunt fericiti? Ati avut impresia ca in viata lor totul este roz? Mie mi s-a parut ca dimpotriva: fie ei erau in certuri majore cu familia, fie nu aveau familie (parinti plecati, acestia trimitandu-le bani ca sa compenseze absenta fizica).

Fix despre asta este vorba in Emancipare. Un gigolo d-asta cool planifica o evadare alaturi de cel mai bun prieten al sau. Cel mai bun prieten al sau era, bineinteles, tocilarul clasei (in filme/carti/teatru asa se intampla, desi pe bune daca am intalnit situatia asta in viata reala). Tocilarul, insa, isi anunta prietena (tocilarul clasei are prietena? hmm, ceva nu se leaga), care o anunta si pe cea mai buna prietena a ei (intamplator, prietena macho man-ului). Ii avem, deci, pe cei 4 fugari, plecati undeva doar pentru ca simteau nevoia sa plece. Nu e nici munte, nici mare, e undeva. Pentru ca pur si simplu trebuiau sa plece. Face parte din ritualul de Emancipare (cum? tu n-ai fugit niciodata de acasa?!).

Acum, pentru a nu va rapi suspansul, nu va mai dezvalui nimic din actiune. Trebuie sa va zic, insa, 5 lucruri despre spectacolul Emancipare si despre personaje:

  1. Marc (interpretat de Conrad Mericoffer), joaca extrem de bine. Aproape perfect. Din punctul meu de vedere, el a fost, in scoala, un soi de macho man. Juca din suflet si se vedea asta. Parea ca-si joaca propriul rol.
  2. Restul personajelor graviteaza in jurul lui Marc. Tot Universul pare a se invarti in jurul lui. El dicteaza tempo-ul, el pare a fi seful. Cum se termina totul va las pe voi sa descoperiti.
  3. Spectacolul a fost bine primit la Comedy Cluj. El se joaca in Bucuresti, dar este universal valabil. Poate fi inteles lejer si de catre straini. Un subiect universal valabil.
  4. Mi-am dat seama cat de greu le este actualilor copii si adolescenti sa fuga de acasa in locuri misto. Pai degeaba te-ai dus in locul ala misto daca nu postezi pe Facebook. Iar daca postezi pe Facebook afla ai tai. Deci care-i solutia? :))
  5. Doua cuvinte despre regie si scenariu. Radu Iacoban le semneaza pe ambele. Scenariul mi-a placut mult, este imprevizibil si te induce, intr-un mod placut, in eroare. La inceput, un detaliu aparent nesemnificativ m-a dus cu gandul la ceva, asteptand acel ceva tot spectacolul. Care n-a mai venit 🙂 Regia este si ea foarte buna, dialogurile fiind extrem de actuale.

Mergeti sa vedeti Emancipare si cu siguranta va veti intoarce cu gandul in timp. Daca nu va regasiti in niciunul dintre personaje, cu siguranta ati auzit/cunoasteti persoane care au facut ce au facut ei. Ori persoane care se potrivesc. Eu l-am vazut la Comedy Cluj 2016, intr-o sala care a savurat fiecare moment din spectacol. Si care a aplaudat din suflet la final. Salutari TEATRALE tuturor!

ps: Articolul despre spectacolul Emancipare a fost scris dintr-o camera a Casei Dragalina. Despre aceasta locatie am scris mai multe pe EmilCalinescu.eu.

3 thoughts on “Emancipare de Radu Iacoban – Teatrul de Comedie – Comedy Cluj 2016

Leave a Reply