
Exit: Si atunci am plecat
dupa Lauren Gunderson
Regie: Laurentiu Rusescu
Scenografie: Ana Cantabine
Animatie video: Dan Neda
Traducere: George Remes
Distributie:
Oana Mosneagu
Denis Hanganu
Teodora Dinca
Alex Popa / Razvan Mindruta
Vazut la Teatrul Godot din Bucuresti
Exit: Si atunci am plecat – Opinie LaTeatru.EU
Exit: Si atunci am plecat este un manifest impotriva violentei domestice, un manifest radical, plin de ura si de dorinta de razbunare.
Din pacate sau din fericire, manifestul impotriva violentei domestice este amestecat cu manifestul ECO, cel impotriva vanatorii si a consumului de carne.
Desi textul este de origine americana, el a fost adaptat realitatilor romanesti, inclusiv personajele avand nume autohtone. Este, din acest motiv, un exemplu pentru regizorii autohtoni, caci te atasezi mai usor de niste personaje cu nume ca ale tale, cu nume pe care poate le-ai intalnit.
Ana este casatorita cu Dorin, insa mariajul lor este plin de abuzuri. Ea hotaraste sa PLECE, sa iasa din acest mariaj, atunci cand afla ca este gravida. Pentru a reusi acest lucru, apeleaza la cei mai buni prieteni ai ei: Mariuca si Simon.
Pentru a-l face pe Dorin sa constientizeze ce a facut, Ana apeleaza la teatru, inspirandu-se din … Shakespeare. Asa ca impreuna cu Mariuca si Simon, va interpreta cateva momente cheie din casnicia lor. Il va sili sa asiste si sa constientizeze ca a gresit.
Spectacolul Exit: Si atunci am plecat este amuzant pentru unii si trist, de-a dreptul tragic, pentru altii. Mesajele spectacolului sunt corecte, cel putin in proportie de 80%, chiar daca rezolvarea nu este neaparat una corecta. Ortodoxa sigur nu e.
Un amic imi spunea la finalul spectacolului ca-i posibil ca in sala sa fi fost si cupluri aflate la inceput, poate chiar la prima intalnire. Oare cum or fi receptat acestia mesajul spectacolului? Oare cum s-or fi distrat acestia pe seama cuplului din poveste?
Acum, legat de consumul de carne si de vanatoare, problema este complexa. Intr-adevar, nu este deloc in regula sa obligi pe cineva sa consume carne, unii au o problema FIZICA legata de consumul de carne, insa fix din acest motiv o astfel de persoana nu ar trebui sa se cupleze cu un “carnivor”. Este o problema care trebuie discutata, care trebuie stabilita din start. Nu devii brusc carnivor, erai vegetarian si brusc te-ai razgandit. Nu exista asa ceva.
Legat de vanatoare, iarasi este interesanta discutia. Care este diferenta dintre un porc luat de la magazin, deja ucis de altii, si un animal pe care tu singur l-ai vanat? Cantitatea de sange pe care o vezi?
Legat de interpretari, toti actorii au interpretat foarte intens, un spectacol plin de suflet. Nimeni nu dezamageste, nimeni nu se lasa mai prejos. Cel mai greu rol il are Denis Hanganu, care joaca legat, intr-un scaun cu rotile, cam tot spectacolul. Dar fix din acest motiv va invit sa va uitati la el. Uneori eu imi aleg o tinta, un actor la care sunt atent pe parcursul spectacolului. Aici el era tinta evidenta, voiam sa-i vad mimica, voiam sa vad ce se poate citi pe fata lui.
Per total, Exit: Si atunci am plecat este un spectacol foarte bun, chiar daca poate o idee prea dur, prea radical. O problema corect identificata (ma rog, poate mai putin partea legata de vanatoare si de consumul de carne), care primeste o rezolvare gresita. Cam asa se spune si despre dictatori: au capacitatea de a identifica in mod corect problemele, dar au pentru ele solutii gresite, de obicei radical. Noroc ca e doar un spectacol de teatru. Nimic mai mult.
Exit: Si atunci am plecat se joaca la Teatrul Godot, insa este tipul de spectacol care ar putea sa se joace oriunde. Iar faptul ca actorii sunt tineri confera spectacolului un plus de autenticitate, caci si personajele sunt tot tinere. Merita sa-l vedeti.