Familie de artisti de K. Kostzer şi A. Arias – Teatrul Nottara

Familie de artisti de K. Kostzer şi A. Arias
Regia: Alexander Hausvater
Distributia:
Emma Finochietto – Florina Cercel
Marietta Finochietto – Victoria Cocias
Pocho Finochietto – Gavril Patru
Fryda Finochietto – Ada Navrot
Raimonda/Carola – Crenguta Hariton
Carmen – Ioana Calota
Boris Sitbon – Ion Haiduc
Muncitori pe santier – Alexandru Mike Gheorghiu / Ghighi Eftimie / Daniela Tocari / Raluca Jugănaru Grosu
Muzica: Tibor Cári
Scenografia: Carmencita Brojboiu, Stela Verebceanu
Traducerea: Doru Mareş
Coregrafia: Vica Bucun
Asistenţa de regie: Adela Bitica
Light-design: Lucian Moga
Durata: 2h (fara pauza)
Spectacol nerecomandat minorilor sub 14 ani.
Locatie: Teatrul Nottara (sala Horia Lovinescu)

familie-de-artisti-nottara

Familie de artisti – Opinie LaTeatru.EU

 

Am cunoscut, de-a lungul timpului, parinti care-si duceau fortat copiii la diverse sporturi ori sa dezluseasca tainele diverselor arte. Am cunoscut copii care, cand erau mici, au facut tot felul de instrumente. Cunosc persoane care au luat cursuri de pictura.

Auzisem, la un moment dat, o discutie intre doua doamne despre talentul odraslei uneia dintre ele la muzica:

– Auzi la mine, el n-are talent! Ce nu intelegi?
– Pai las’, cunosc eu altii care au mai putin. Cu muzica e mai usor.
– Asculta la mine: daca el va avea impresia ca are talent si va vrea sa traiasca din muzica, va muri de foame.

Eu si ai mei parinti am fost scutiti de asemenea dileme, in cazul meu era cert de cum deschideam gura ca nu am talent la muzica. Ma rog, nu doar vocea-mi lipseste, ci si urechea muzicala.

Doar ca multi alti parinti au avut astfel de dileme. E drept, eu cunosc cazuri in sens invers: copii cu inclinatii artistice care au fost deviati din traseul lor tocmai pentru a nu muri de foame. Cu muzica mori de foame, alege-ti o meserie serioasa.

Da, majoritatea apropiatilor mei provin din familii muncitoare, care au apreciat ori apreciaza o meserie, insa exista si altfel de familii, familii care-si incurajeaza odrasla sa urmeze o meserie usoara, facila, artistica, numai si numai pentru ca ei au impresia ca acel copil ar avea talent. Nu conteaza ca acel talent nu a fost niciodata confirmat de nimeni. De fapt conteaza, dar in alt sens: oamenii sunt rai, ala nu se pricepe la arta, societatea nu este pregatita pentru talentul tau.

Personal, nu am cunoscut, nu ma invart in astfel de cercuri, dar cu siguranta exista neadaptati de genul. Exista o tona de absolventi de actorie care sfarsesc in multinationale, exista o tona de corporatisti care-si descopera veleiltatile artistice la 30 de ani, unii cu reale calitati, altii doar mintiti de cine stie ce vraci motivational.

In alta ordine de idei, nu stiu ce parere aveti voi despre astrologie. Personal, am incredere in astrologi atat timp cat ei imi dovedesc pe ce se bazeaza. Nu voi avea incredere intr-un horoscop facut la gramada, pentru toti nativii zodiei X, insa voi avea incredere intr-o astrograma completa si profesionista facuta pe baza tuturor datelor persoanei (data si ora nasterii, localitatea).

Acum, despre astrologie parerile sunt impartite. Sunt unii care o considera o stiinta, una destul de exacta, trebuind sa analizezi cifre si nu altceva. Altii, insa, o considera arta, ghicitul in stele, ca de altfel si in cafea ori in alte chestii mai mult sau mai putin dubioase, ar tine de talent. Artistul se bazeaza pe talent, nu oricine poate face ce face el, trebuie apreciat ca atare. Si, nu-i asa, arta e inteleasa doar de anumite persoane, fix d-aia nu toata lumea se increde in astrologi.

Ma rog, mai e si o a treia parere despre astrologi: sunt niste tepari, astrologia nu exista, prosti sunt doar cei care se incred in ea.

Acum, incercati sa puneti toate aceste lucruri cap la cap, facandu-va o imagine despre o familie de artisti, familie care contine musai si un astrolog. Sa lasam celelalte opinii si sa admitem, de amorul artei, ca si ei sunt artisti. Cum va imaginati o astfel de familie? Cum credeti ca va sfarsi ea?

Mergeti apoi sa vedeti Familie de artisti, un spectacol de origine argentiniana ce se joaca la Teatrul Nottara din capitala. Comparati apoi cu ce v-ati imaginat voi. Nu va zic mai multe, nu va dezvalui finalul, va zic doar ca trebuie sa mergeti sa-l vedeti. Se va juca si in cadrul Fest(in) pe Bulevard, sectiunea Competitiva (1): Crize de familie. Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply