Fetita Soldat de Mihaela Michailov
Regie: Silvia Roman
Scenografie: Bianca Veșteman si Sabina Veșteman
Asistent scenografie: Grigore Pușcariu
Muzica originala: Bogdan Balea
Sound design: Bogdan BaleaVideo: Adi Bulboaca
Sunet: Daniel Octavian Nae
Lumini: Cristian Ciopata
Distributie: Silviana Mihai/Cristina Juncu
Produs de Teatrul National din Bucuresti, vazut la FITO 2017 si D-BUTAN-T 2017
Fetita Soldat – Opinie LaTeatru.Eu
Cea mai interesanta intrebare pe care i-o poti pune cuiva, actor, fotbalist, regizor, scriitor, preot, este de ce a vrut sa devina asa ceva. Cum a ajuns ce a ajuns. Multi au povesti foarte interesante. Iti povestesc primul lor contact cu scena (ca actori), primul contact cu credinta (ca preoti). Unii-ti spun, sec, c-au ajuns din greseala ce au ajuns.
Problema mea este ca deseori nu cred explicatiile primite. Am impresia ca-s mintit, ca omul acela da cel mai bun raspuns posibil. Ca e un raspuns de PR, ca pare sincer, dar ca eu nu pot verifica nicicum autenticitatea lui. Am impresia ca un preot trebuie sa spun cat de credincios a fost dintotdeauna. Am, totodata, impresia ca fotbalistii nu zic niciodata ceva interesant, ca toti spun acelasi lucru. Si ca ei au ajuns fotbalisti pentru ca cineva i-a descoperit in curtea scolii, in spatele blocului sau cine stie pe unde si ca fotbalul e viata lor.
Ce mi-as dori eu sa se intample ar fi un studiu amanuntit in acest sens. Sa se ocupe scolile si liceele de asa ceva. Macar liceele. Sa-ti intrebi absolventii tai ce vor sa se faca si sa ii urmaresti si ulterior. Sa vezi cati dintre ei chiar au ajuns ce-si doreau.
E drept, la scoli ar fi mai interesant. Caci ce spuneai ca vrei sa devii in clasa a V-a nu vei mai spune in clasa a XI-a. Nebuniile alea, jumatate in gluma, jumatate in serios, sunt de fapt foarte importante. Caci sociologul din mine ar vrea sa sape mai adanc, sa afle DE CE a dat acel raspuns. O pustoaica zice, in gluma sau nu, ca vrea sa se faca asistenta. Nu doctor, ci asistenta. Caci de ea a avut grija asistenta, cu ea a interactionat. Doctorul a venit si a plecat. Ea, asistenta, face bine. Doctorul doar se uita la tine si pleaca.
In spectacolul Fetita soldat intalnim o copila de 9 ani care vrea sa devina … soldat. Nu, nu este o viitoare feminista care vrea sa se lupte cu stereotipurile, desi in mod efectiv, in naivitatea ei, chiar asta face, ori nu cred ca asta va deveni. Ea pur si simplu este o luptatoare, viata a facut-o sa lupte. Mama ii murise, tatal recasatorit, ea statea cu bunica. Ea, bunica, era tot ce-i mai ramasese. Asa ca Fetita Soldat trebuia s-o apere pe bunica. Sa-si apere ultimul sprijin adevarat.
Conform logicii ei de la 9 ani, soldatul este care lupta, este cel care apara, iar bunica trebuie ajutata, trebuie aparata, trebuie protejata. Daca nu are cine s-o faca, daca ea este singura, apai ea o va apara.
Trecand peste spectacolul in sine, unul in esenta trist, dar care va starni rasetele generale ale salii, caci umorul sincer si naiv al copiilor este intotdeauna amuzant, chiar daca uneori subiectele alese de catre copii pentru a glumi nu sunt cele mai potrivite, eu imi pun o intrebare: oare ce se va face, cand va fi mare, aceasta fetita? Pot doar sa-mi imaginez doar ca, vedeti voi, imaginatia mea nu este deloc precum una a unui copil. Eu incerc sa gandesc rational, eventual sa aplic si ceva teorii invatate candva in facultate.
Daca ea se va face scriitor de carti pentru copii? Scrie asta in cartile pe care candva le citeam din scoarta-n scoarta? Am dubii. Ca un pronostic personal si cumva ca o dorinta, care nu se va putea implini nicicand, mi-as dori ca ea sa devina scriitor de povesti pentru copii. Si chiar cred ca asta AR TREBUI sa devina.
Altfel, strict teatral, este un spectacol foarte bun. Si este printre putinele (singurul vazut de mine) one-woman show-uri cu rol dublu (joaca, alternativ, Cristina Juncu si Silvana Mihai). Valabil si-n cazul one-man show-urilor, nu am vazut niciunul cu distributie dubla (rog a ma corecta, a-mi da exemple contrare). Din pacate pentru mine, l-am vazut in 2 festivaluri, FITO 2017 si D-BUTAN-T 2017, insa in ambele a jucat aceeasi actrita, Cristina Juncu. Sa ne intelegem, nu am nimic cu ea, mi-a placut enorm, simplul fapt ca am mers sa-l revad este o dovada in acet sens. Voiam doar sa vad diferentele intre spectacolul jucat de una si spectacolul jucat de cealalta. Din acest motiv, voi cauta in Bucuresti, caci el este un spectacol bucurestean, al Teatrului National din capitala, o reprezentatie in care va juca si Silvana Mihai. Sper sa pot afla aceasta informatie din timp (gen cu o saptamana inainte). Mi-ar fi de folos.
Altfel, desi l-am vazut intr-o singura distributie, Fetita Soldat este un spectacol care merita vazut. Este pentru toata familia, neavand contraindicatii de varsta, sex ori ocupatie. E drept, nu este o comedie usoara, un spectacol usor, ceea ce il face un spectacol disponibil tuturor, fara a fi un spectacol accesibil tuturor. Caci, vorbind in limbaj de cartier: de ce ai vrea sa vezi cum una inventeaza povesti cu bunica-sa? Ce e cool in asta? Chiar asa, ce e cool in asta? 🙂 Salutari TEATRALE tuturor din inima tarii, din secuime (caci, nu stiu cum sa va spun, dar bunici avem cu totii, unguri, romani, secui, sasi ori alte nationalitati si etnii) 🙂